Un devean a pus bani în contul unui vecin, care de fapt nu era vecinu` – Înșelăciune în mediul online

Un tânăr de 24 de ani, din Deva a încercat să-și ajute un vecin, după ce acesta i-ar fi solicitat prin intermediul unei rețea de socializare, suma de 2000 de lei. Tânărul de bună-credință i-a virat banii în contul bancar online. A doua zi, s-a dus la vecin să-i ceară banii înapoi, dar vecinul, consternat, l-a asigurat că nu a cerut nici un ban. Iată cum au decurs lucrurile și ce afirmă oamenii legi:
„Polițiștii fac cercetări într-un caz în care un tânăr de 24 de ani, din municipiul Deva, a rămas fără bani în urma unei înșelăciuni în mediul online. Bărbatul susține că ar fi fost contactat, în urmă cu trei zile, pe o rețea de socializare, de utilizatorul unui cont în mediul online, despre care știa că ar aparține vecinului său. Utilizatorul contului respectiv i-ar fi solicitat să depună 2.000 de lei într-un cont bancar. După ce a virat 1.500 lei în contul indicat, tânărul s-ar fi dus, în ziua următoare, să ceară vecinului să-i restituie banii împrumutați. Vecinul l-a înștiințat că el nu i-a cerut niciun ban și că i-a fost spart contul de utilizator de pe o rețea de socializare. Verificările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune”, potrivit IPJ Hunedoara.
Polițiștii oferă o serie de recomandări pentru a preveni înșelăciunile în mediul online:
     • Nu divulgați date personale, cum ar fi CNP, numărul de cont bancar sau parole, pe site-uri nesecurizate sau în conversații cu persoane necunoscute.
               • Folosiți soluții antivirus actualizate și firewall-uri pentru a proteja dispozitivele împotriva atacurilor cibernetice.
•Utilizați parole puternice și diferite pentru fiecare cont online. Activați autentificarea în doi pași pentru conturile importante.
•Evitați să faceți tranzacții pe site-uri nesigure. Asigurați-vă că adresa URL a paginii începe cu „https://”, ceea ce indică o conexiune securizată.
•Fiți precaut atunci când faceți tranzacții bancare unor persoane necunoscute.
•Monitorizați constant conturile bancare și alertați banca în cazul unor tranzacții suspecte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *