Prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri – prioritate pentru autorități

Polițiștii și jandarmii hunedoreni au intensificat activitățile de prevenire și combatere a traficului și consumului de droguri, în contextul preocupărilor la nivel național privind protecția tinerilor și a comunității, în general, față de efectele acestui fenomen.

În perioada ianuarie-septembrie 2024, polițiștii au constatat la nivelul județului Hunedoara 166 de infracțiuni prevăzute de Legea 143/2000 pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului ilict de droguri, infracțiuni privind, în special, deținerea de substanțe interzise pentru consumul propriu.

Rezultate semnificative în combaterea traficului de droguri:

În acest context, prevenirea consumului de droguri, în special în rândul tinerilor, reprezintă o prioritate. Astfel, în perioada de referință, polițiștii au desfășurat 335 de activități educaționale și informativ-preventive, vizând atât elevii și cadrele didactice din unitățile de învățământ, cât și părinții (peste 5.000 de beneficiari).

În cadrul acestor activități, au fost prezentate riscurile majore asociate consumului de droguri, atât din punct de vedere al sănătății, cât și din perspectiva implicațiilor legale. Au fost distribuite materiale informative și au avut loc campanii de conștientizare în mediul online, având ca scop prevenirea debutului consumului de droguri în rândul tinerilor.

Dintre campaniile al căror scop a fost, printre altele, prevenirea traficului și consumului de droguri amintim campania ,,Alege LIBERTATEA!” și campania ,,Un plus de siguranță în vacanță”.

Cel mai recent eveniment prin care s-a atras atenția asupra efectelor generate de consumul de droguri a avut loc luna trecută. Polițiștii au participat în 27 septembrie 2024 la ,,Noaptea cercetătorilor Europeni”. Tinerii prezenți la eveniment au putut testa ochelarii care simulează efectele consumului de alcool și droguri. Reprezentanții Serviciului Criminalistic, cei ai Serviciului Rutier și cei ai Biroului Siguranță Școlară au adus în atenția participanților mesaje preventive pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau altor substanțe ilicite.

Pe de altă parte, de la începutul anului, jandarmii din cadrul Compartimentului Prevenirea și Combaterea Faptelor Antisociale au desfășurat activități de prevenire a consumului de droguri sau a altor substanțe halucinogene în rândul tinerilor în cadrul campaniilor „Să vorbim despre droguri!”, „Adolescență fără violență” și „Fii inteligent, nu violent!”. În total, în perioada de referință, au avut loc 82 de acțiuni la care au participat peste 2500 de tineri, elevi și cadre didactice.

În plus, activități de prevenire a consumului de substanțe interzise s-au desfășurat și în cadrul campaniilor „Invitație la Fair – Play”, implementată pe parcursul sezonului competițional sportiv, și „Jandarmul – alături de tine”, derulată în mediul montan și în locurile special amenajate pentru petrecerea timpului liber. Astfel, alte peste 2000 de persoane au fost informate cu privire la riscurile la care se supun prin consumul de substanțe interzise.

 

Colaborare interinstituțională și comunitară:

Simultan, Inspectoratul de Poliție al Județului Hunedoara intensifică cooperarea cu alte instituții de profil, precum Inspectoratul Județean de Jandarmi „Decebal” Hunedoara și Agenția Națională Antidrog, pentru a dezvolta proiecte de prevenire și informare continuă.

În cursul lunii octombrie 2024, polițiștii Biroului Siguranța Școlară, împreună cu cei ai Compartimentului de Prevenire și Analiză a Criminalității desfășoară campania ,,Alege LIBERTATEA!” (ediția a II-a), care se va derula pe tot parcursul anului școlar în unitățile de învățământ din județ. În desfășurarea activităților vor fi cooptați și:

  • consilierii școlari din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Hunedoara
  • reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Hunedoara.
  • reprezentanți din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi ,,Decebal” Hunedoara

Prin activitățile programate se urmărește conștientizarea elevilor cu privire la efectele consumului de droguri și substanțe interzise și a riscurilor la care se expun în cazul traficului și consumului ilicit de droguri și substanțe cu efect psihoactiv.

 

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Hunedoara

În primele 9 luni din 2024, activitatea Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Hunedoara s-a materializat în dezvoltarea, promovarea şi implementarea, în mod unitar, integrat şi continuu, a răspunsului în  domeniul reducerii cererii de droguri, activitățile fiind realizate în școală, familie și comunitate, structurate pentru fiecare categorie de vârstă.

Astfel, în perioada ianuarie – septembrie 2024, specialiștii antidrog au desfășurat 363 activităţi de prevenire a consumului de droguri în mediul şcolar, familial şi în comunitate, dar și activități punctuale de informare, educare și conștientizare cu privire la riscurile asociate consumului de substanțe psihoactive.

Beneficiari au fost  peste 5950 de persoane: elevi, studenți, cadre didactice, consilieri școlari, părinți, copii instituționalizați, specialiști în asistență socială, precum și  comunitățile locale, în general.

Activitățile de prevenire a consumului de droguri s-au realizat în cadrul a 6 proiecte și campanii naționale. Drept exemple de bune practici amintim campaniile „Drive Clean”, „Consumul de droguri ne privește pe toți”, proiectele „Safe Space”, „Abilități pentru Acțiune” și activitățile de tip „Şcoala Părinţilor”.

CPECA Hunedoara a continuat asigurarea furnizării de servicii de asistenţă integrată pentru persoanele consumatoare de droguri, iar în perioada analizată au beneficiat de serviciile oferite 61 de persoane consumatoare de droguri.

Reamintim că, la nivelul CPECA Hunedoara, funcționează programul „SAFE SPACE”, adresat adolescenților la risc de consum sau care traversează perioade dificile, dar și părinților care doresc sprijin de specialitate.

Programul este gratuit și confidențial și poate fi accesat de orice persoană.
Datele de contact ale CPECA Hunedoara: telefon – 0254.22.99.35, email: cpeca.hunedoara@ana.gov.ro, Facebook: Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Hunedoara,  www.ana.gov.ro


Șase pași de urmat pentru părinții care au copii la risc de consum:

  1. Observă semnele consumului de droguri!
  2. Vorbește cu copilul tău!
  3. Caută ajutor profesionist!
  4. Caută opțiuni de tratament în spital!
  5. Comunică și susține-ți copilul permanent (ședințe de terapie, plimbări în natură, sporturi, hobby-uri, program zilnic strict și sănătos, grupuri de sprijin,etc) !
  6. Documentează-te și implică-te!

 

Polițiștii și jandarmii hunedoreni, împreună cu specialiștii CPECA, vor continua și în perioada următoare să acționeze ferm și coordonat pentru combaterea traficului și consumului de droguri, considerând acest domeniu o prioritate majoră pentru siguranța cetățenilor. Printr-o abordare integrată, bazată pe acțiuni de combatere și prevenire, autoritățile își propun să limiteze impactul negativ al acestui fenomen asupra comunității hunedorene, în special asupra tinerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *