RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI,  23 SEPTEMBRIE 2024

Delicatese pentru senatori de 300 de mii de euro

Salariul, decontările și facilitățile puzderie de care se bucură parlamentarii români ne costă circa 60.000 de lei lunar pe unitatea de ales. Pe lângă acești bani, parlamentarii români primesc mici și costisitoare drăgălășenii de reprezentare. Un articol din jurnalul.ro, documentat de pe platforma de achiziții națională SEAP, a dezvăluit luni că Senatul, camera superioară a Parlamentului, a cheltuit aproape 1,5 milioane de lei (circa 300.000 de euro) pentru eșarfe, serviete, butoni cu pietre semiprețioase, stilouri și cravate. Cantitativ investițiile au însemnat 291 de eșarfe personalizate, 252 de portofele pentru damă și bărbați, 202 curele pentru bărbați, 292 de perechi de butoni, 160 de serviete personalizate, 200 de stick-uri, 150 de stilouri și 143 de cravate. Acum să nu vă imaginați că eșarfa e o cârpă, sau că servieta e din mușama. Nuu! De exemplu, eșarfele sunt din mătase 100%, cu tivul cusut manual, cu etichetă textilă personalizată și, potrivit anunțului din SEAP, acestea au fost predate în cutii de culoare bleumarin, cu baza și capacul din mucava adaptată. Servietele sunt din piele de bivol, fără nici un apropo! Asta e partea supărătoare în democrație pentru cei care au pâinea și cuțitul banului public. Putem afla pe ce risipesc banii noștri!

 

MARȚI, 24 SEPTEMBRIE 2024

Inteligența artificială, inutilă pentru 85 la sută dintre europeni

Producătorul de tehnologie de vârf Samsung a dat publicității un studiu făcut pe un eșantion de 11.000 de persoane din Europa având ca temă Inteligența Artificială (IA). Una din concluzii a fost că 90% dintre europeni înțeleg într-o oarecare măsură ce înseamnă IA. Cu toate acestea, doar 15% dintre cei chestionați știu să folosească practic noua tehnologie. Studiul reflectă, de asemenea, un interes crescut pentru personalizarea IA în domenii precum sănătatea, divertismentul şi gestionarea timpului. Cel mai mare interes însă (53%) pentru folosirea IA este oarecum prozaic. Europeni doresc ca inteligenţa artificială să le permită automatizarea treburilor casnice, precum curăţenia. E de înțeles! Ce poate fi mai frumos pentru o gospodină decât să apese butonul ”Start” iar  IA să dea instant cu aspiratorul, să curețe băile și să șteargă praful din bibliotecă. Un vis pe cale să devină realitate!

 

MIERCURI, 25 SEPTEMBRIE 2024

PNL, breloc la infatuarea prezidențială

Era la un moment dat un sketch la TV în care un ratat ajuns pe străzi cere pomană. Un om se oprește și îi întinde un ban. După care, ce credeți că face pomanagiul? Înhață banul, ia o atitudine sfidătoare și cheamă un taxi. Dacă în loc de pomanagiu ni-l imaginăm pe președintele Iohannis, iar în rolul omului fraierit PNL-ul asta ar cam fi pilda din umilitoarea experiență a liberalilor cu manevra ”Iohannis-senator”. Reacția de miercuri de la New-York a lui Klaus Iohannis a pus instantaneu PNL-ul în ipostaza de idiot util. Timp de mai multe zile, liberalii s-au agitat la extrem în disprețul public să treacă ”amendamentul-Iohannis” care să-i permită  președintelui să candideze direct de pe funcție la Senat. După NATO și UE, a zis ”nu, merci!” și PSD coțofănelilor domnului Iohannis Klaus de a se pricopsi cu ceva dregătorie cu blazon și loz bogat. Logica elementară indică că nu de nebună, sau din interes a demarat conducerea PNL procedura de a schimba legea electorală pentru șeful statului. E mai mult ca sigur că s-au făcut presiuni ca liberalii să schimbe legea ca să-l rezolve pe președinte cu un jilț de senator cât timp are încă cheile de la Cotroceni. Demersul (ratat), a pus PNL într-o lumină negativă, opinia publică sancționând partitul urmaș al Brătienilor cu umilitoare epitete din care, evident, nu a putut lipsi cea de ”slugoi ai președintelui”. Și pentru că asta nu era încă destul, liberalii au primit un muc prezidențial în față chiar de la cel pentru care și-au pus obrazul de față cu țara întreagă. Aflat în vizită în America, președintele Iohannis a declarat că nu vrea „o lege pentru un singur om” și a promis că va face tot posibilul pentru ca această lege să nu treacă. Umiliți și în casă și în afară, liberalii au retras proiectul rămânând să facă o evaluare a daunelor pricinuite de sârgul de a-i găsi servici post-prezidențial domnului Iohannis. Acesta și-a rezolvat între timp problema. Biroul Electoral Central (BEC) a decis vineri că președintele României, Klaus Iohannis, poate candida în alegerile parlamentare din anul 2024, indiferent de faptul că Parlamentul ar aproba sau n-ar aproba proiectul de lege pe care l-a elaborat PNL. Aproape în același timp, Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că nu va demisiona și nu va candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia BEC. Întrebarea e, cui îi mai pasă?

 

JOI, 26 SEPTEMBRIE 2024

Jurnalist român anchetat de securiștii lui Putin

Jurnalismul de front este una dintre cele mai periculoase meserii din lume. La fel de periculoasă ca cea a soldatului din prima linie, jurnalistul fiind în egală măsură ca și soldatul riscului de a fi ucis sau rănit. Dar mai sunt și alte riscuri pentru ziaristul care transmite din linia întâi. Vineri s-a aflat că ziaristul român Mircea Barbu (foto) este subiectul unei anchete penale a Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei. Mircea Barbu, care lucrează pentru siteul de știri hotnews.ro este acuzat de trecere frauduloasă a frontierei Rusiei atunci când a însoțit trupele ucrainiene pentru a transmite reportaje de pe linia frontului în teritoriul cucerit de ucraineni în Kursk. Formal, Ministerul de Externe al României a transmis că dezaprobă decizia Rusiei de a deschide dosare penale împotriva unor jurnaliști, inclusiv a lui Mircea Barbu. Jurnalistul român a scris, într-o postare pe Facebook, că situația de față reprezintă o ”amenințare la adresa tuturor jurnaliștilor de război” și un atac la adresa libertății de exprimare. ”Aș dori să fac apel la comunitatea internațională, la organizațiile care apără drepturile jurnaliștilor și la toți cei care cred în puterea adevărului. Nu putem permite ca frica și intimidarea să ne reducă la tăcere”, a reacționat Mircea Barbu pe Facebook. Alături de Mircea Barbu, li s-a deschis dosar penal și ziariștilor americani Kathryn Diss şi Fletcher Yeung, care lucrează pentru canalul australian ABC News. În total, 12 jurnaliști străini sunt vizați de dosare penale sub această acuzație. Cei 12 – dar și alții care ar putea urma – riscă să fie condamnați la cinci ani de închisoare.

 

VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024

Guvernul nu e ”la” ci ”PE” datorie

An electoral, deci, tradițional, datoriile bugetare se umflă. România trebuie să suporte aroganțele bugetare făcute de candidații pe funcții pentru a seduce electoratul. Bugetul țării e ciuruit de cadouri electorale tot mai mari, fără ca veniturile care vin să mai poată acoperi risipa. Diferența dintre cheltuielile statale și venituri a ajuns la 80,87 miliarde de lei la finalul lunii august, conform cifrelor publicate vineri de Ministerul Finanțelor. E mult? E de infarct, dacă luăm în calcul că anul trecut la perioada aferentă deficitul bugetar era de puțin peste 42 de miliarde de lei, adică jumătate. Potrivit Ministerului Finanțelor, în primele 8 luni ale anului cheltuielile au ajuns la 457 de miliarde de lei,  susținute de creșterea salariilor în sistemul bugetar (+23%), de majorarea pensiilor, precum și de majorarea cheltuielilor cu bunurile și serviciile (+26%). Există totuși și o bulină albă în structura de cheltuieli. Anume că la capitolul investiții cheltuielile au crescut cu mai mult de 40%, iar acest lucru e de bun augur pentru dezvoltarea țării. Deși, în procent, toate categoriile de venit bugetar au crescut în primele 8 luni, suma totală consolidată la bugetul național a ajuns doar la 376 de miliarde de lei, stabilind un nou record negativ pe deficit. Iar iarna se apropie!

 

Sâmbătă, 28 SEPTEMBRIE 2024

După mii de ani de studii anatomice, s-a descoperit un nou organ în corpul omENESC

Nu avem nici o șansă să descifrăm Universul, când nici măcar despre structura și componența corpului uman nu știm tot. După mii de ani de când omenirea face disecții pe cadavre abia acum, cu tehnologie modernă, s-a descoperit în corpul uman o nou organ despre care nu se știa că există. Cum, adică nimeni nu l-a văzut niciodată în mii de ani, nici un medic legist, nici un chirurg? Nimeni! Aflați astfel că pe lângă cele trei glande salivare care sunt prezentate în toate tratatele de anatomie, una situată lângă urechi, alta sub maxilar și alta sub limbă, glande care produc salivă crucială pentru mestecat și înghițirea alimentelor, fiecare dintre noi mai are „glanda salivară tubulară”. Ea este plasată în apropierea locului în care se suprapun cavitatea nazală și gâtul, chiar în spatele feței. Greu de observat cu ochiul liber în condiții normale. Dealtfel, descoperirea noului organ a fost întâmplătoare. A patra glandă salivară a omului a fost descoperită când medicii căutau tumori folosind scanări tomografice CT și PET la pacienți. Aceștia au fost injectați cu substanță glucoză radioactivă care evidențiază tumorile făcându-le să strălucească pe scanări datorită proteinei PSMA, care se găsește în mod obișnuit în celulele cancerului de prostată. Întâmplător, această proteină evidențiază și glandele salivare. Medicii de la Institutul de Cancer din Țările de Jos au observat la un moment dat că absolut toți pacienții scanați prezintă o strălucire în exact același loc din spatele feței. A fost descoperirea ”glandei salivare tubulare” al cărei rol este de a umezi partea superioară a gâtului din spatele nasului și gurii. Ce este oarecum surprinzător, este că a trebuit să ajungem în secolul XXI ca să aflăm că omul are patru glande salivare. Oare câte alte secrete despre corpul uman rămân încă inaccesibile?

 

Duminică,  29 SEPTEMBRIE 2024

Fotografia săptămânii

Casa de modă Rabanne a prezentat „cea mai scumpă geantă” din lume în cadrul Săptămânii Modei de la Paris. Geanta confecționată din aur de 18 carate a necesitat 100 de ore de muncă și are un preț de 250.000 de euro.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *