RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI,  19 AUGUST 2024

Nici medaliile olimpice nu mai sunt ce-au fost

Faptul a fost sesizat de Simona Radiş (foto), campioană olimpică la 8+1 şi vicecampioană olimpică la dublu vâsle. Sportiva a cucerit două medalii la JO de la Paris, una de aur și una de argint. Pe lângă crusta de narațiuni LGBT care a înconjurat Olimpiada de la Paris din acest an, un nou subiect delicat răzbate acum. E vorba de calitatea medaliilor oferite. Simona Radiș sesizează că acestea deși nu au mai mult de o lună, se zgârie foarte ușor, sunt foarte grele (peste 500 de grame) și arată deja ca și când ar fi fost câștigate cu zeci de ani în urmă. Medaliile de la Paris se prezintă deja mult mai rău, spune sportiva, decât medaliile câștigate de aceasta la Tokio în 2021. Sportiva e de părere că dacă era suflată cu aur, s-ar fi dus deja aurul de pe medalie. Radiș nu e prima sportivă care se plânge de calitatea precară a medaliilor. Alți sportivi străini au remarcat același lucru. Scufundătoarea Yasmin Harper, care a câștigat prima medalie a Marii Britanii la Jocurile Olimpice de la Paris, a recunoscut că bronzul medaliei ei devine deja „decolorat”. S-au confecționat puțin peste 5.000 de medalii în total, cu 2.600 pentru Olimpiade și 2.400 pentru Jocurile Paralimpice. Fiecare medalie cântărește aproximativ 530 g și a fost proiectată de brandul de lux Chaumet. Fiecare medalie acordată la Olimpiada, inclusiv cele de argint și bronz, conține o bucată din Turnul Eiffel păstrată din timpul renovărilor la reperul Parisului.

 

MARȚI, 20 AUGUST 2024

S-a stins decana de vârstă a planetei

Decana de vârstă a umanităţii, spaniola Maria Branyas Morera, a decedat marţi la vârsta de 117.  Maria Branyas supravieţuise pandemiei de gripă spaniolă din 1918, celor două războaie mondiale, Războiului Civil Spaniol, precum şi Covid-ului, pe care l-a contractat în 2020, la puţin timp după ce a împlinit 113 ani, şi de care s-a vindecat în câteva zile. Maria Branyas era decana de vârstă a umanităţii, conform Grupul de Cercetare Gerontologică (GCG) din Statele Unite şi Cărţii Recordurilor Guinness. Ea i-a succedat franţuzoaicei Lucile Randon, care a decedat la 118 ani în ianuarie 2023.

 

MIERCURI, 21 AUGUST 2024

Viceversa. Elevii vor da note profesorilor

O prevedere înscrisă încă din anul 2021 în Statutul Elevului devine din acest an școlar obligatorie. Fișa de feedback cu privire la activitatea profesorilor este un instrument prin care elevii vor putea da note profesorilor lor. Elevii pot acorda note de la 1 (dezacord sau „în foarte mică măsură”) până la 5 (acord sau „în foarte mare măsură”) cu privire la 16 afirmații despre profesori: 1. Profesorul explică clar materia; 2. Profesorul îmi explică modul în care să învăț mai eficient; 3. Sarcinile de lucru la clasă sunt interesante; 4. Profesorul încurajează participarea tuturor elevilor în cadrul orelor; 5. Profesorul încurajează cooperarea între elevi; 6. Mă simt motivat să particip la această disciplină; 7. Profesorul folosește tehnologia digitală; 8. Profesorul explică modul în care ești evaluat și criteriile de evaluare; 9. Profesorul încurajează competitivitatea între elevi;  10. Elevii sunt încurajați să își exprime ideile și opiniile; 11. Atmosfera este plăcută în cadrul orelor; 12. Mă simt în siguranță și confortabil la această oră; 13. Profesorul ia în considerare și respectă Statutul elevului; 14. Ritmul de parcurgere a materiei este potrivit pentru mine; 15. Profesorul este interesat de starea mea de bine; 16. Fac efort mare acasă pentru rezultate bune la această disciplină. Fișa de feedback poate fi completată fizic sau online și este anonimă, atâta vreme cât profesorii nu recunosc scrisul elevilor la completarea pe hârtie. Motivația introducerii fișei de feedback este a determina modul în care efortul pedagogic din școala românească își atinge scopul printre cei cărora îi este destinat. Metoda, cu care mulți dascăli, intervievați de diferite entități media,  s-au arătat în dezacord, pare puțin naivă față de țelul propus. Întrebarea este căror profesori le vor da elevii calificativul maxim, 5? Profesorilor foarte buni, dar severi? Dascălilor de gașcă? Profilor miserupiști la care se chiulește gratuit? Pentru că, până la urmă, criteriile cu care școlarul își evaluează dascălul, sunt de multe ori pe o scară a valorilor inversate față de criteriile care certifică un învățământ performant. Pe acest considerent, poate nu ar fi lipsit de interes ca la evaluarea ”fișei de feedback” să se aibă în vedere că profii care au primit punctajul maxim de la elevi pot fi de fapt repetenții cancelariei.

  

JOI, 22 AUGUST 2024

Inventivitate în hoție

Este cunoscut cât de multă imaginație și inventivitate au hoții. În alte vremuri, de exemplu, cineva s-a gândit că furtul covoarelor puse la aerisit pe balcoane poate fi mult mai ușor dacă ai o pisică. ”Modus operandi” era simplu: aruncai pisica spre covorul sau carpeta întinsă pe pervaz sau pe marginea balconului, pisica instinctiv se agăța de ea și o trăgea jos fix în mâinile hoțului. La timpuri moderne, metode updatate. Un bărbat din Suceava a avut inițiativa de ”a cumpăra” carne (cinci caserole!!) la preț de morcovi. Bineînțeles, complice la acest furtișag a fost stupidul sistem de self-pay al magazinul. Acesta nu știe decât să scaneze etichete ”ca primarul”. Suceveanul a profitat de asta și a lipit pe caserolele cu carne, etichetele de la cele cu legume. Nu ar fi fost nici o problemă dacă, într-un moment de maximă vigilență, unul din angajații magazinului a simțit manevra și a dat alarma. Individul a fost preluat de polițiștii sosiți la fața locului, iar pe numele său a fost deschis un dosar penal pentru înșelăciune. Păi, da, că ceva bani tot a dat. Pe ”morcovi”.

 

VINERI, 23 AUGUST 2024

De ce cine are carte nu mai are parte?

Am fost crescuți sub imboldul proverbului ”Cine are carte, are parte!”. Adică, dacă înveți și ajungi să fii absolvent de facultate, primești acces la un serviciu bine plătit, ai posibilitatea să trăiești într-o casă decentă cu ”mașină la scară” și, în general”, să ai parte de lucrurile bune și frumoase ale vieții. Într-un fel, în comunism, era adevărat. La absolvirea facultății, statul îți asigura un post conform pregătirii, iar dacă erai o persoană fără ambiții erai leneș, sau de o mediocritate desăvârșită, din acel post puteai ieși la pensie 40 de ani mai târziu fără să faci mare lucru. Nimeni nu te dădea în șomaj, un concept nerecunoscut de partidul comunist. După 1990 lucrurile au început să se schimbe. Încet-încet, diploma de economist, jurist sau inginer nu-ți mai asigura nimic. Trebuia să lupți, să dai concursuri pe post, să convingi la interviuri că ești bun. Pe de altă parte, școlile și-au mai redus din standarde, facultățile au devenit o mare afacere, iar noile interese au făcut din studenți, clienți. Prin urmare, este o bănuială rezonabilă, că produsul final al învățământului superior suferă de o anumită lipsă de pregătire teoretică, căci despre cea practică nici nu se poate pune problema, ea lipsind și în anii de glorie universitară. Numai într-un așa context, de poate explica de ce România are în acest moment cei mai mulți șomeri cu diplomă.  Dacă la nivel european 83,5% dintre proaspeții absolvenți au reușit să se angajeze in 2023, datele Eurostat arata ca in Romania doar 74% au avut această șansă. Pe lângă o diminuare a pretențiilor universitare cu efecte în scăderea gradului de pregătire, sunt evidențiate și alte motive care duc la această situație jenantă: alegerea greșita a facultății, pretențiile financiare nerealiste, sau lipsa de corelare a programelor universitare cu nevoile de pe piața muncii. Ca și concluzie, azi depinde ce ai studiat, cât de bine și cât e de căutată specializarea ta pe piața muncii. Simplul fapt de a avea ”carte” nu-ți mai asigură ”parte” în lupta pentru o viață bună.

 

Sâmbătă, 24 AUGUST 2024

Cu musai ca de voie bună, Ciolacu candidează

Cu o amorsă media lansată la începutul săptămânii, candidatura la președinție al întâiului pesedist s-a oficializat sâmbătă la Congresul partidului. Atmosferă de Formula 1, entuziasm organizat, mesaje încurajatoare rostogolite de pe hârtii la microfon, totul ”à la grande” cum se cade pentru cel mai mare partid al momentului. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a fost nevoit să împlinească datina social-democrației, care impune ca șeful să candideze pentru funcția supremă în stat. Pentru Marcel Ciolacu această candidatură, votată în majoritate la Congres, e o opțiune de totul sau nimic pe care ar fi dorit să o evite. Aceasta ar fi prima explicație pentru întârzierea cu care această candidatură s-a împlinit. Domnul Ciolacu a căutat până în ultima clipă alternative viabile la domnia sa pentru fotoliul de la Cotroceni. Pentru șeful de la PSD, duplexul Ciolacu-premier și un președinte instalat prin vama PSD era soluția optimă și de risc minim. Fie că nu a găsit un candidat care să convingă, fie că partidul a făcut apel la regula de aur ”ești șef, candidezi!”, așa că dl Marcel Ciolacu este de sâmbătă uns oficial candidatul PSD la funcția supremă în stat. Firește, un eșec i-ar fi fatal. Tocmai de aceea, s-au luat măsuri ca în turul doi dl Ciolacu să intre cu șeful de la PNL, dl general Ciucă. Orice altă variantă i-ar periclita șansa de a ajunge la Cotroceni. Ce măsuri? Tot Congresul PSD a fost în declarații o măciucă dată cu sistem în capul liberalilor. De partea cealaltă, dl Ciucă și echipa dau și ei cu voioșie la temelia dlui Ciolacu și a PSD. Schimbul de jigniri și replici acide între PSD și PNL s-a intensificat puternic în ultimele două luni. Pentru că mintea alegătorului e un instrument care se scurtcircuitează când ți-e lumea mai dragă,  mulți ar putea crede că de ceva timp PSD e la guvernare, iar PNL, din opoziție, încearcă să-l facă zob. Strategia e reciproc avantajoasă și se bazează pe învrăjbirea din teritoriu dintre PSD și PNL. Gâlceava cu strigături lansată între PSD și PNL, răcorește atât electoratul PSD, cât mai ales pe cel al PNL. În mentalul colectiv, PNL poate primi o copertă de opoziție estompând opoziția reală USR și AUR și mobilizând electoratul liberal anti-PSD să dea cu votul pentru domnul Ciucă. Dacă dnii Ciolacu și Ciucă ajung amândoi în turul doi la prezidențiale strategia a funcționat. Formula Ciolacu-președinte, Ciucă-premier și Alianța învingătoare este cel mai logic target pe care l-ar putea viza PSD+PNL. Desigur, toate acestea sunt doar un scenariu plauzibil, dar dacă dați o tură prin Palatul Victoria împletirea cromatică roșu-galben din birourile de ministru v-ar putea lămuri cum stau de fapt lucrurile. Și încă o chestiune care a dat bine la Congresul PSD. Doamna Gabriela Firea a strălucit prin absență.

 

Duminică,  25 AUGUST 2024

Fulgerul l-a ocolit pe aproape. Salvamontiștii din Argeș au postat pe pagina de Facebook imagini cu o persoană care a fost surprinsă de fulgere pe munte. Bărbatul a fost rănit pe picioare și pe abdomen, după cum se vede în imagini. Norocul său a fost, spun salvamontiștii, că descărcarea electrică nu s-a produs mai aproape de el.

 

Monica Pană

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *