Lucrările la termocentrala Mintia, în grafic

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat recent că lucrările de construcție a termocentralei pe gaz de la Mintia progresează rapid, cu livrarea turbinei gigantice fiind deja completă. Proiectul, care presupune o investiție de 1,4 miliarde de euro și va avea o putere instalată de 1700 MW, este așteptat să fie finalizat până în 2026. Începând cu 2027, centrala va utiliza gaze naturale din Marea Neagră.

Burduja a subliniat importanța acestui proiect pentru sectorul energetic din Uniunea Europeană, menționând că, odată pusă în funcțiune, centrala de la Mintia va deveni cea mai mare de acest tip din Europa. În cadrul întâlnirii cu investitorii la Palatul Victoria, alături de secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, au fost discutate progresele lucrărilor și măsurile necesare pentru finalizarea la timp a investiției.

”Una dintre cele mai importante investiții din sectorul energetic este marea termocentrală pe gaz de la Mintia. 1,4 miliarde euro, 1700MW putere instalată. Va fi cea mai mare centrală de acest tip din Uniunea Europeană. Termenul de punere în funcțiune este 2026, iar lucrările în teren avansează în ritm accelerat. Deja au fost livrate turbinele, cele mai mari de acest tip din țară. Transgaz lucrează la magistrala care va conecta viitoarea termocentrală la sistemul național de transport gaze. Alături de secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, am avut o întâlnire la Palatul Victoria cu investitorii, trecând în revistă stadiul lucrărilor și avizelor, precum și măsurile pe care le putem lua împreună pentru a ne asigura finalizarea la timp a acestui obiectiv strategic de investiții. La Mintia, din 2027, anticipăm să livrăm gazele românești din Marea Neagră. Așadar, vom avea mai multă producție de energie în bandă, deci sigură, la un preț competitiv și mai “verde” decât producția pe bază de cărbune (la Mintia fosta termocentrală se baza pe acest tip de resursă). Plus locuri de muncă și dezvoltare locală. Este exact genul de proiect pe care ni-l dorim realizat rapid pentru toți românii, iar mai multă energie produsă în țară va însemna facturi mai mici pentru gospodării și competitivitate mai mare pentru mediul privat românesc. Înainte, împreună”, a transmis Sebastian Burduja pe Facebook.

Noul proiect va înlocui vechea termocentrală pe bază de cărbune, oferind o soluție mai ecologică. Aceasta va reduce semnificativ emisiile de pulberi fine și oxizi de sulf, având un impact minim asupra mediului. Directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Hunedoara, Georgeta Barabaș, a subliniat că, deși gazul metan este tot un combustibil pe bază de carbon, eliminarea altor poluanți va aduce beneficii importante pentru sănătatea publică și mediul înconjurător.

Burduja a subliniat că acest proiect nu doar că va asigura o producție mai verde de energie electrică, dar va contribui și la dezvoltarea economică locală, generând locuri de muncă și sprijinind competitivitatea economiei românești.

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *