Cele mai indragite rase de pisici

Pisica este un companion excelent pentru om, indiferent daca esti copil, adolescent sau adult. Trebuie insa sa fii foarte atent cand alegi partenerul pufos pe care sa-l cresti deoarece exista foarte multe rase, fiecare cu o personalitate unica.

De aceea, in acest articol iti propun o lista scurta cu cele mai indragite rase de pisici, foarte comune inclusiv in Romania si sper ca sfaturile sa te ajute sa-ti alegi partenerul felin perfect.

American Shorthair

Pisica American Shorthair se caracterizeaza printr-o talie medie si o greutate in acelasi registru. Este un companion ideal pentru familii, chiar daca in familie sunt si copii mici, fiindca pisica se va integra fara probleme si va manifesta rapid afectiune.

Spre deosebire de alte variatii Shorthair, cele din rasa American sunt mult mai afective, le place sa fie mereu mangaiate de stapani, isi cauta mereu stapanii prin casa si vor sa stea in permanenta in compania cuiva. Se ataseaza foarte usor de oricine le arata interes.

Cu toate acestea, isi pastreaza spiritul de vanator, astfel ca daca le lasi prin curte, vei observa ca vor cauta in permanenta sa vaneze porumbei, vrabiute sau alte pasari mici.

Nu sunt prea pretentioase la ingrijire deoarece au blanita scurta, deci pieptanatul la cateva zile ar trebui sa fie o rutina obisnuita si suficienta pentru a le mentine ingrijite.

Totodata, le poti taia unghiile daca au tendinta de a zgaria prea tare (pisicile nu isi dau seama ca te ranesc, nu intentioneaza asta).

Fiind o rasa de pisica populara, inclusiv producatorii de sloturi video au inclus-o in grafica jocurilor. Vei intalni astfel specia American Shorthair la slotul 100 Cats pentru care poti chiar sa incasezi uneori la Superbet rotiri gratuite fara depunere.

Pisica persana

Pisica persana are aceasta denumire deoarece isi are originile in vechiul imperiu al Persiei (in Siria de astazi). Este una dintre cele mai cunoscute si mai raspandite rase de pisici in intreaga lume.

In prezent, aceasta rasa arata diferit fata de acum cateva sute de ani. Ajuns la maturitate, un exemplar de felina persana are intre 3-4 kg, dar poate ajunge si pana la 7 kg. Are o blana deasa pe tot corpul, dar la gat vei observa blanita ca un guleras.

Coada este una scurta dar stufoasa. Avand multa blana, pisica persana este pretentioasa la ingrijire. Va trebui sa o piepteni zilnic, in caz contrar blana va avea de suferit, iar starea pisicii se va deteriora rapid.

Prefera indeosebi hrana umeda, dar trebuie sa fii foarte atent deoarece pisica persana are probleme mari cu ghemul de blana care se blocheaza adesea in tubul digestiv si ii provoaca regurgitatii frecvente.

Albastru de Rusia

Rasa Albastru de Rusia a aparut prima data in Europa in Polonia, undeva in anii 1920. Aceste pisici s-au adaptat de-a lungul timpului la temperaturi scazute, astfel ca daca pleci de acasa in timpul zilei, poti lasa si fereastra deschisa pe timp de iarna si nu vor avea probleme.

Nici ingrijirea acestui animal nu este complicata, pentru ca pisicile Albastru de Rusia nu sunt deloc pretentioase, ci dimpotriva. Nu le place in mod deosebit sa fie pieptanate prea des, o data pe saptamana este mai mult decat suficient.

Preturile pentru o astfel de pisica variaza undeva intre 1.500 si 3.000 RON, deci este o rasa destul de scumpa. Sunt pisici rezistente, nu prea se imbolnavesc, au o speranta de viata ridicata si se pot integra in familii destul de repede.

Dieta este preponderent bazata pe carne si prefera hrana umeda in detrimentul celei uscate.

Putini stiu faptul ca insusi fostul tar Nicolae I al Rusiei a avut un astfel de exemplar de pisica.

Sphynx

Pisicile din rasa Sphynx sunt cel mai usor de recunoscut, lipsindu-le complet blana din cauza unor mutatii pe fond genetic survenite cu secole in urma.

In afara de lipsa blanii, se mai caracterizeaza prin urechile foarte mari, dar si prin cutele pe care le prezinta pe piele.

Doua dintre variatiile acestei rase provin din Rusia, unde prima pisica de acest fel a avut probleme dermatologice, iar puii s-au nascut apoi in acest fel, iar o alta variatie a Sphynxului provine din Canada.

Pisicile Sphynx sunt foarte iubitoare, mereu cauta sa stea in brate la stapani, prefera sa fie mangaiate in permanenta.

Daca vrei sa adopti o pisica din aceasta rasa, tine cont ca vei avea nevoie de un culcus confortabil si o paturica pufoasa care sa ii asigure caldura necesara.

Siameza

Pisicile siameze au un istoric foarte indelungat, prima atestare venind tocmai din anul 1350. Sunt pisici de o dimensiune medie, masculii putand atinge pana la 5 kg, in timp ce femelele nu depasesc, de regula, 2.7-3 kg la maturitate.

Se remarca prin urechile care nu sunt paralele ci usor asimetrice, mari si ascutite. Blana este una scurta, iar ingrijirea se va face foarte usor cu o perie moale.

Pisicile siameze manifesta predispozitii genetice pentru anumite afectiuni. Nu inseamna ca se va imbolnavi neaparat, dar trebuie avuta o grija deosebita cu animalele din aceasta rasa.

Mai este un lucru foarte important de stiut – apetitul foarte mare. Oricat de satula ar fi, siameza nu refuza niciodata mancarea si gusta din aproape orice. Trebuie sa ii asiguri deci o dieta echilibrata, iar hrana uscata este foarte buna atat timp cat ii asiguri necesarul de proteina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *