Doris Visirin: „Învingători sau învinși, actorii politici trebuie să găsească metode și căi pentru a asigura normalitatea și stabilitatea”

În vâltoarea alegerilor din 9 iunie 2024, personajele principale pe scena publică au fost candidații și activiștii politici. Cum alegerile s-au încheiat (nu și emoțiile provocate!), ne-am gândit că e interesant să aruncăm o privire în zona unde s-a muncit pentru ca scrutinul să se desfășoare așa cum trebuie. Acolo unde personajul principal este prefectul Hunedoarei: Doris Visirin.

 

Sunt cel puțin trei motive pentru care e important, spunem noi, să punctăm asupra activității prefectului Hunedoarei din această perioadă agitată și complicată.

Primul motiv este acela că Doris Visirin este, istoricește vorbind, prima femeie care ocupă această demnitate publică în județul Hunedoara. Cum societatea noastră, mai ales cea locală, hunedoreană, are încă mici vicii de mentalitate, este evident interesul: cum face față funcției o femeie într-o funcție dăruită de partide și guvern, până acum, bărbaților? Face față, încă mai bine decât mulți bărbați, asta vă putem spune cu certitudine.

Un alt motiv care justifică atenția noastră asupra activității prefectului Doris Visirin este faptul că, în mod uimitor, în ciuda procesului complex și ușor derutant al alegerilor comasate din 9 iunie, județul Hunedoara a ocupat un loc fruntaș în țară, fiind unul dintre județele eficiente în procesul electoral, cu puține probleme și cu soluții bune, aplicate la timp.

Un al treilea motiv, contextual, este acela că vorbim de un mandat de prefect oarecum de sacrificiu: Doris Visirin a fost numită prefect de Hunedoara – la propunerea PNL -, chiar în debutul perioadei electorale, pentru a-i permite lui Călin Petru Marian, fostul prefect, să candideze la funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara.

Pornim chiar de la ultimul motiv. Doris Visirin a depus jurământul ca prefect al județului Hunedoara acum două luni, în 12 aprilie 2024, după ce guvernul a numit-o în funcție. Venea de pe o poziție administrativă importantă, aceea de secretar general al Primăriei Municipiului Deva.

 

De ce a dat Primăria pe Prefectură, mai ales în contextul unui an electoral plin?

Doris Visirin: Am acceptat mandatul de prefect, în primul rând, pentru că această propunere a venit din partea Partidului Național Liberal, partid în ale cărui valori am crezut și voi crede în continuare.

În al doilea rând, am știut din start că e vorba de un mandat complicat, de mare expunere publică, oarecum de sacrificiu. Știam că în sarcina mea va cădea, în primul rând, organizarea alegerilor din 9 iunie, alegeri comasate, cu un grad mare de dificultate și era evident că orice greșeală ar fi fost taxată dur, atât de cetățeni, cât și de autorități.

 

Și s-a descurcat, spunem noi, onorabil. Informațiile oficiale arată că județul Hunedoara e în topul județelor cu cele mai puține probleme la scrutinul din 9 iunie și între cele mai eficiente în colectarea și transmiterea rezultatelor votului. La asta au contribuit și conducerea Instituției Prefectului Județului Hunedoara, și „armata” de peste 1270 de oameni ai Ministerului Afacerilor Interne din județ care s-au aflat la datorie.

 

Proaspăt prefect, în fruntea unei instituții care coordonează un județ complicat și politic, și social, pusă în bătaia organizării unor alegeri comasate: cum a fost, cum este?

Doris Visirin: Am fost convinsă că o să mă pot descurca, chiar dacă am avut o perioadă foarte scurtă de acomodare cu atribuțiile funcției de prefect și cu oamenii care alcătuiesc colectivul din prefectură. M-a ajutat foarte mult faptul că am o experiență importantă în domeniile juridic și administrativ (Doris Visirin a activat 21 de ani – 2000-2021 – ca avocat în Baroul Hunedoara, iar timp de trei ani – 2021-2024 – a fost secretar general al Primăriei Municipiului Deva, n.r.).

Am muncit foarte mult în aceste două luni și, din punct de vedere organizatoric, am reușit, la Instituția Prefectului Județului Hunedoara, să depășim o mulțime de situații dificile.

La alegeri, s-a confirmat faptul că am alături o echipă foarte bună. Cu ajutorul colegilor din prefectură și a Biroului Electoral Județean, am minimizat, pe cât posibil, efectele problemelor care s-au ivit și pe care le-am rezolvat, spun eu, într-o manieră eficientă.

Dacă s-ar trage o linie astăzi…

Doris Visirin: Pentru mine, a fost important să reușesc și să onorez așteptările PNL, care m-a învestit cu încredere pentru acest mandat. Sper că nu am dezamăgit pe nimeni și sunt mulțumită mai ales de faptul că, la alegerile din 9 iunie, județul Hunedoara a fost un județ fără probleme deosebite și ritmul în care au fost procesate datele în urma procesului electoral a fost unul bun, am fost printre județele fruntașe.

Cum arată ziua de mâine pentru prefectul Doris Visirin?

Doris Visirin: Nu e simplu ce urmează, asta îmi este limpede. Consider că, în continuare, având în vedere contextul politic, atât la nivelul județului, cât și la nivel național, este important să ne concentrăm pe echilibru și să ne gândim serios la faptul că, învingători sau învinși, actorii politici trebuie să găsească metode și căi pentru a asigura normalitatea și stabilitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *