„Regina textilelor” de la Băiţa. Florica Zaharia decorată cu Ordinul „Meritul Cultural”

„Teoretic, distincția am primit-o  anul trecut, dar, cum eram în Filipine, nu am putut participa atunci la ceremonia oficială. Şi, cum la un asemenea moment trebuie să participe ministrul Culturii, dar şi un consilier prezidențial, m-au sunat să mă întrebe, dacă mă supăr în cazul în care mi-ar oferi titlul la inaugurarea Muzeului Ivan Patzaichin. Doamne fereşte! Cum să mă supăr!? Ba chiar aş purta cu mândrie această medalie”, spune Florica Zaharia.

Florica ZAHARIA

Vestea că fondatoarea Muzeului Textilelor din comuna Băița va fi decorată de președintele României a venit anul trecut şi trebuia să se întâmple de Ziua Culturii Naționale.

Decretul semnat de Klaus Iohannis arăta că Floricăi Zaharia, “doctor în arte vizuale, fondator al Muzeului Textilelor (comuna Băița, județul Hunedoara)” i se va acorda Ordinul „Meritul Cultural” în grad de „Cavaler” pentru întreaga activitate dedicată artei.

 

Născută în satul Hărţăgani din comuna Băiţa şi crescută alături de femei harnice care ştiau vechile meşteşuguri, Florica Zaharia a absolvit Universitatea de Arte „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti în 1981.

Şapte ani mai târziu, a reuşit să ajungă în SUA, la New York şi să muncească în unul din cele mai vestite muzee ale lumii, la Muzeul Metropolitan de Artă, celebrul MET, în Departamentul de Conservare a Textilelor, departament pe care l-a şi condus din 2003 şi până în 2016.

A lucrat aici 28 de ani, timp în care a devenit unul dintre cei mai apreciaţi conservatori specializaţi pe textile din lume. Întoarsă acasă, a reuşit să amenajeze şi să deschidă în anul 2018, din fonduri proprii, „Muzeul Textilelor”, cu mai multe corpuri de clădiri, la Băiţa şi Hărţăgani. De atunci, expoziţii remarcabile au loc an de an şi aduc lumea bună a artei la poarta Munţilor Apuseni, unde Florica Zaharia reuşeşte să uimească cu fiecare piesă expusă, din ţară sau de peste hotare, dar şi cu poveştile textilelor aduse de peste mări şi ţări sau recuperate din te miri ce colţ de sat.

În doar câţiva ani, Florica Zaharia a reuşit să strângă o colecţie impresionantă de piese din Ţinutul Pădurenilor, piese care vor constitui nucleul expoziţiei de anul viitor despre textilele specifice acestei zone: „A fost o muncă grea, dar am avut un sprijin de nădejde în etnologul Rusalin Isfănoni, omul care este atât de iubit încât i se deschide orice poartă.

Documentare la pădureni – Florica ZAHARIA, cu Rusalin IȘFĂNONI

De altfel, înainte de Sânziene, pe 22 iunie, vom fi parte dintr-o expoziţie care va avea loc la Castelul Salbek din Arad. Acolo vom fi cu „Pricoiţa pădurenilor”. Tot în acest an, pregătim o expoziţie la Muzeul Ţăranului Român împreună cu Irina Petrovici, expoziţie care se va numi „Roşu” şi unde vor merge piese din colecţia noastră, din diverse culturi. Vrem să analizăm culorile şi să atragem atenţia asupra textilelor”, spune Florica Zaharia.

Ministrul Culturii, în vizită la Muzeul Textilelor, din Băița

Florica Zaharia a fost decorată zilele trecute de ministrul Culturii, Raluca Turcan, ministrul care a vizitat de altfel „Muzeul Textilelor” în luna octombrie, anul trecut, când se declara fascinată de acest loc şi declara: „Muzeul Textilelor din Băița este, realmente, un obiectiv de excepție. Mi-aș dori cu toată forța ca să îl promovez mai mult și mi-am exprimat deschiderea în calitate de ministru al Culturii să fiu aproape de familia Zaharia, care, din resurse proprii, însă cu expertiză profesională de excepţie, au reuşit să creeze un muzeu unicat în România, într-o comună mică din judeţul Hunedoara, și care are potențialul de a deveni cu reper pe partea de muzeu modern care să valorifice tradiția locală, pusă în antiteză cu tradițiile de pe întreg mapamondul.”

Florica Zaharia, femeia care este o enciclopedie vie când vine vorba de portul tradiţional, de texturi, textile, fibre şi tot ceea ce ţine de industria casnică din jurul ţesăturilor, are planuri mari care includ şi recuperarea zestrei locurilor, mai cu seamă a celei din Ţara Zarandului: „Toată lumea crede că portul tradiţional este cel de acum, cu alb şi negru, dar, de fapt, este o contaminare cu costumul de Sibiu şi cu influenţe balcanice. De această zonă, cercetătorii s-au ocupat mai puţin aşa că îmi doresc să vedem ce s-a păstrat cu adevărat din costumul popular vechi.”

Florica Zaharia a fost decorată, pe 23 mai, la evenimentul de deschidere al Muzeului Ivan Patzaichin, aflat la Mila 23, în Delta Dunării, locul de naștere al marelui campion la canoe, din perioada 1967 – 1984.

Manifestarea a avut loc sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, în prezența unui public numeros şi a fost găzduită de Georgiana Patzaichin, soția lui Ivan, alături de Ivona Potzaichin-Rusu și Teodor Frolu, președintele și vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.

Teodor Frolu a primit şi el  Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria I – „Arhitectură”.

 

Muzeul este o construcția impresionantă ridicată pe locul fostei case a părinților lui Ivan, prin preluarea de elemente constructive ale acesteia, din materiale precum lemn, cânepă, stuf, cu un Turn-Observator, înalt de 18 metri, un Pavilion destinat activităților de natură culturală, artistică, educativă și de construcție comunitară, o zonă destinată gastronomiei Deltei și un spațiu pentru rezidențe artistice.

 

În Turn sunt expuse cele mai valoroase dintre medaliile și distincțiile lui Ivan Patzaichin, iar terasa de la ultimul nivel oferă o panoramă unică a naturii din împrejurimile Milei 23.

 

Întoarsă acasă, la Hărţăgani, cu o decoraţie şi titlul de cavaler, Florica Zaharia spune:  „Ne-am bucurat de momentele oferite de vizita în Delta Dunării, este greu de explicat ce bucurie am trăit pentru că am prins tocmai zilele cu efemeride, cele care se văd atât de rar!

 

În rest, muncim foarte mult, de la grădinăritul care ne hrăneşte fizic şi spiritual, la munca pentru catalog, planuri pentru expoziţii…

Avem noua expoziţie foarte interesantă, dar am schimbat şi o parte din piesele expuse anul trecut cu altele noi.

Este mult de recuperat în acest domeniu în ţară şi suntem puţini! Avem de lucru, dar este atât de frumos!”

 

 

 

Laura OANA

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *