Cronică. Istorii ascunse în filmul documentar „Biserica monument istoric și castelul nobiliar de la Rapoltu Mare”

Filmul documentar realizat de istoricul Dorin Petresc, cu participarea publicistului Nicu Jianu, reușește să deschidă cufărul cu amintiri uitate legate de un spațiu geografic și cultural de excepție: Rapoltu Mare, județul Hunedoara.

Puțină lume cunoaște faptul că, pe teritoriul acestei așezări, se află două monumente unicat în Romania: biserica reformat-calvină monument istoric și reședința nobiliară fortificată.

Biserica reformată din Rapoltu Mare este atestată documentar la sfârșitul secolului al XV-lea, dar unele detalii arhitectonice indică o vechime mult mai mare. Se presupune că biserica a fost ridicată pe la sfârșitul secolului XIII, de o familie nobiliară locală. Ctitoria a fost ridicată pe o fortificație din epoca bronzului, în valul căreia se află vechi morminte nobiliare, bogat ornamentate cu sculpturi și inscripții, inclusiv cu blazoane care se mai văd pe pietrele funerare.

Biserica a fost refăcută în secolul al XV-lea, în stil gotic iar în prima jumătate a secolului al XVI-lea a fost construit turnul-clopotniță, în care a fost ridicat clopotul mare, turnat în anul 1523.

Incendiată în 1658, în timpul unei invazii turco-tătare, biserica a fost renovată la începutul secolului al XVIII-lea, iar în 1930, în timpul unei noi restaurări, au fost scoase la lumină porțiuni din fresca  medievală.

Distrusă de un incendiu, biserica de la Rapoltu Mare a fost refăcută, dar apoi nu s-a mai făcut nicio restaurare, astăzi fiind într-o avansată stare de degradare.

Conacul nobiliar fortificat a fost ridicat de Daniel Josika de Brănișca, stăpân al domeniului la începutul secolului al XVIII-lea. Pe lângă conacul propriu-zis, se mai păstrează zidul de incintă, o capelă, magazia, o moară de apă și o imensă pivniță destinată păstrării proviziilor, unicat în România, care a fost săpată de țăranii iobagi. Pentru acest monument există un proiect de restaurare.

Recomandăm acest documentar special, în care veți regăsi o mulțime de lucruri interesante legate de o istorie pe nedrept uitată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *