RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură
LUNI, 18 MARTIE 2024
Dacopatia pătrunde și în culegerile de matematică
Ne-am obișnuit în ultimii ani cu o reșapare a cultului dacilor întrucâtva pereche cu cel practicat în perioada de tristă amintire a comunismului. ”Dacii liberi”, excepționali strămoși, au fost și sunt una din marotele cu care are obiceiul să se împăuneze naționalismul românesc de rit nou. Este un mijloc de seducție electorală care exploatează, parșiv, instinctul național al românilor. În mod normal, când e vorba de daci și glorificarea lor habotnică e totodată vorba și de politică. Cine ar fi crezut însă că această propagandă naționalistă își va găsi cale de propagare și în matematică? Și citim „Datorită energiei extraordinare care a fost măsurată în aceste locuri, semn al unei întâlniri între razele terestre și cele coborâte din imensitatea Universului cosmic, ce durează de milioane de ani, se presupune că în interiorul unui triunghi gigantic legat de măruntaiele Carpaților Meridionali există o altă lume. Triunghiul magic PSB începe în Cheile Parângului, chiar la intrarea în Polovragi, peștera fără capăt a marelui zeu dac Zalmoxis, cea care străbate munții cale de 10 km până în celălalt vârf al triunghiului magic, la Orăștie, în marginea Sarmizegetusei, și se sfârșește sub ochiul Sfinxului, pe enigmaticul platou al Bucegilor. Prin interiorul munților, distanța dintre Peștera Polovragi și Sfinxul din Bucegi este de 15 km, iar cea dintre Sarmizegetusa și Sfinxul din Bucegi este de 21 km”. Textul acesta nu este mesaj electoral al vreunui partid extremist, naționalist și populist, ci el face parte din lecția ”Triunghiul” al unei culegeri de matematică pentru gimnaziu. Mama unui elev de clasa a VI-a a semnalat pe Facebook faptul că într-o culegere de matematică folosită de elevi la clasă, avizată de Ministerul Educației, sunt enunțuri care fac trimitere la legenda tunelurilor megalitice dacice. Contactată de presă, editura care a produs culegerea a declarat că „scopul principal al culegerii de matematică este orientat spre exersarea gândirii logice a elevilor în contextul testului PISA”. Editura precizează totuși că va lua în calcul revizuirea textelor problematice din edițiile viitoare ale culegerilor de exerciții pentru elevi. E bine, pentru că este încă mult loc de îmbunătățiri. Cum ar fi, de exemplu, ca la finalul enunțului fiecărei probleme din culegerea de matematică editorul să adauge un ”Doamne ajută!”. Nu ar fi asta de folos pentru elevii mai nepricepuți la mate?
MARȚI, 19 MARTIE 2024
A fost o știre falsă. Natura nu s-a vindecat în pandemie
O succesiune de știri circulau în timpul pandemiei de COVID anunțând că datorită restricțiilor, Terra a înregistrat un record minim de emisii de dioxid de carbon, că aerul a devenit mult mai curat și că viața sălbatică a început să revendice teritorii ocupate de oameni. Cu alte cuvinte, omenirea era încurajată să creadă că natura se vindecă în cei doi ani în care restricțiile au diminuat drastic poluarea. Dar oare chiar așa a fost? Concluziile unui studiu publicat recent la care au lucrat 220 de cercetători din 21 de țări contrazic informațiile din timpul pandemiei. Dacă în cazul emisiilor de carbon, scăderea a fost una de foarte scurtă durată, fără efecte notabile, în cazul vieții sălbatice lucrurile nu au stat deloc așa cum s-a spus. În realitate, varianta expusă în mass-media și social media în perioada pandemiei COVID este mai mult ceea ce oamenilor le-ar fi plăcut să creadă. Cercetătorii amintiți au colectat date de la peste 5.400 de camere video, montate în diferite locuri din 21 de țări pentru a studia viața sălbatică, și au comparat datele cu cele din perioada pandemiei, dar și din perioada care a precedat pandemia. Concluzia? În primul rând, susțin specialiștii, restricțiile impuse oamenilor nu au redus semnificativ prezența acestora în parcuri sau alte locuri verzi, acolo unde erau montate camere video. Cel puțin nu la un nivel semnificativ la nivel global. Iar animalele sălbatice nu și-au „revendicat teritoriile” așa cum s-a spus. Prin urmare, rolul restricțiilor din pandemie în ceea ce privește însănătoșirea naturii afectate de civilizația umană este insignifiant. Chiar și în timpul COVID-ului oamenii au continuat să polueze/afecteze natura într-o măsură mare astfel încât nimic semnificativ nu s-a schimbat privitor la însănătoșirea naturii pe Terra. Procesul de distrugere treptată a naturii, floră și faună, de către oameni a continuat și în pandemie.
MIERCURI, 20 MARTIE 2024
Candidatură urât mirositoare
Pute și numai dacă te gândești că ar fi posibil. Dar să o și faci e mult peste limitele recunoscute până la care se poate întinde corupția într-o democrație normală. Miercuri seară știrea a umplut de un miros pestilențial coaliția politică de la guvernare. PNL Prahova, după analize temeinice, l-a propus ca și candidat la funcția de președinte de consiliu județean pe domnul Iulian Dumitrescu (foto). CUM??!! Mai spuneți o dată?! Acel domn Dumitrescu?!!! Exact! Protagonistul celui mai grav dosar de corupție al începutului de an din România a fost propus de colegii lui de partid să fie din nou șef peste bugetul județului. Nu a trecut mai mult de o lună de când procurorii DNA l-au pus pe preşedintele PNL al Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, sub control judiciar. Potrivit DNA, Dumitrescu este cercetat pentru luare de mită şi fals în declaraţii. La mijloc ar fi o mită de 16 milioane de lei. Presa centrală aduce informații suplimentare despre viața de baron al lui Iulian Dumitrescu. Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova a cheltuit 600.000 de euro doar pe vacanţe de lux, în ultimul an şi jumătate. Maldive, Mykonos şi Nisa se numără printre destinaţii. Şi în ţară trăia pe picior mare. Doar chiria într-un complex… exclusivist din Capitală îl costa 6.000 de euro pe lună. Iar în garaj avea maşini de o jumătate de milion de euro. DNA îl acuză că banii erau primiţi din mită. Poate din mite, multe mite. Și acum PNL Prahova trage să-l repună pe funcție pe șeful lor controlat judiciar ca să le mai conducă județul patru ani. Păi, dacă asta nu e mafie, nu știu ce altceva poate fi. Liberalii din Prahova își susțin nașul pentru că acesta e priceput. E el cercetat că ar fi luat mită, dar, se pare, a și dat. Om de echipă. Într-atât de șocantă și murdară este această propunere de candidatură cu dosare proaspete de corupție mare, încât până și la vârful PSD a produs vibrații negative, deși despre partidul democrației sociale se spune că e părintele corupției multilateral dezvoltate în România. După cum era de așteptat, coaliția s-a rupt la Prahova din cauza candidatului anchetat. Marcel Ciolacu a anunţat că nici el, nici social-democraţii nu susţin o candidatură a liberalului Iulian Dumitrescu. PSD-ul, a spus președintele partidului, are propriul său candidat pe care îl va susține. Nu există încă nici un dosar penal pentru acest candidat al PSD. Nu poți însă să nu te întrebi de ce chiar acum înainte de alegeri a explodat dosarul de mega corupție al lui Iulian Dumitrescu. Cum de DNA a văzut abia acum că șeful liberal de la Prahova trăiește din mită ca Bill Gates de ani de zile? Ce să mai spunem? Peste tot miroase urât!
JOI, 21 MARTIE 2024
Tinerii simt că suntem în derivă
Săptămâna a venit cu știri proaste care contrazic declarațiile festiviste oficiale date de președinție și guvern. Un raport oficial al NATO a devoalat minciuna celor 2,5% din PIB pentru apărare pe care președintele Iohannis își bazează candidatura la șefia NATO. Nu suntem printre fruntașii Europei la acest tip de alocare. Raportul NATO arată că România e, de fapt, printre codașe, cu doar 1,6% din PIB cheltuiți pentru apărare. Nu e adevărată nici țesătura de declarații oficiale despre capacitatea coaliției de a atrage coerent fonduri europene, de a face reforme și de a repune România pe șinele progresului. Nu! Oamenii Comisiei Europene au venit la București și au tăiat năvodul electoral lăsat de propaganda oficială. Specialiștii au arătat că trebuie să facem față la un derapaj bugetar cu deficit de 7% din PIB (împrumuturi scumpe!), firmele de stat sunt în continuare nereformate și căpușate de partide, reformele sunt abandonate. Și, la final, avertismentul cel mai dur: România riscă să piardă miliarde de euro de la UE pentru că pe PNRR România nu face nimic din reformele la care s-a angajat. Nici cu împărțirea dreptății România nu stă mai bine. Aflăm din rapoarte independente privitoare la justiția română că lupta anticorupție e deraiată, iar justiția și-a pierdut enorm din independență. Deci, cumulat, România este într-o derivă rău-prevestitoare pentru perioada următoare. Și știți cine percepe cel mai corect situația asta? Tinerii! Un studiu al IRES, realizat pentru inițiativa civică „Tinerii Votează”, arată faptul că aproape 70% dintre tinerii din România cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită. Când vine vorba despre mersul la vot, tinerii sunt de părere că cele mai importante alegeri de anul acesta sunt cele prezidențiale (36%), la care spun că vor participa cu siguranță 63% dintre cei care au răspuns. 37% dintre tineri spun că nu au deloc încredere în democrația din România. Ce să mai spunem despre încrederea în politica din România, 95% dintre tinerii din România nu au încredere în partidele politice. Nu sunt astea cifre ale dezastrului care bate la ușă?!
VINERI, 22 MARTIE 2024
Răfuială între teroriști. Politica lui Putin ucide și ruși nevinovați
Iadul s-a dezlănțuit vineri seara la Moscova. Peste 150 de morți și sute de răniți după ce mai multe persoane în ținută de camuflaj au deschis focul la o sală de concerte de lângă Moscova. Măcel! Reacțiile s-au succedat apoi într-un vârtej al declarațiilor. Moscova a acuzat Ucraina. Kiev-ul a zis că atacul terorist este o lucrare a Regimului Putin interesat să creeze argumente pentru măcelul pe care-l face în Ucraina. Americanii au zis imediat că nu există nici măcar un semn că teroriștii de la Moscova au ceva de a face cu Kiev-ul. Rușii s-au supărat instant pe americani că sunt suspect de siguri că nu au fost ucrainenii. S-au supărat degeaba rușii, pentru că americanii au avut dreptate. Nu ucrainenii au ucis peste o sută de ruși la Moscova vineri. A fost ISIS. Statul Islamic a revendicat atacul de vineri seară de la periferia Moscovei, iar SUA au confirmat varianta, arătând cu degetul spre ISIS-K, ramura din Asia Centrală și de Sud a organizației. Washingtonul, băiat bun, a spus chiar că a avertizat Moscova în ultimele săptămâni cu privire la posibilitatea unui atac. Serviciile secrete ruse nu ”au mirosit” nimic, sau, pe varianta ucraineană, au lăsat să curgă crima ca să dea vina pe Kiev. Dealtfel, una din cele mai importante televiziuni din Rusia, NTV, a difuzat un videoclip fals folosind sunet generat de inteligenta artificială, în încercarea de a învinui Ucraina pentru atacul sângeros de la Moscova. Poate părea surprinzător, atât Regimul Putin cât și ISIS funcționează după codul terorismului, de stat, respectiv, religios, și în ciuda acestei similitudini cele două entități nu se înțeleg. Ce are ISIS-K cu Rusia? Totul este legat de Siria. Putin a schimbat cursul războiului civil sirian prin intervenția din 2015, susținându-l pe președintele Bashar al-Assad împotriva opoziției și a Statului Islamic. De atunci ISIS-K s-a opus permanent președintelui Putin, atacul sângeros de vineri fiind o escaladare dramatică a dușmăniei care deja exista. ISIS-K vede Rusia ca fiind complice la activități care îi oprimă în mod regulat pe musulmani. Regimul Putin are vocația criminală de a se alia cu alți criminali, cum e regimul Bashar al-Assad din Siria, iar acum plătește prețul pentru asta. Regimul terorist de la Moscova are deja doi dușmani de moarte din cauza politicii sale sângeroase. Ce se poate observa deja este că politica asta de agresiune și crimă a Regimului Putin începe să omoare ruși nevinovați.
SÂMBĂTĂ, 23 MARTIE 2024
Cine va fi viitorul James Bond?
Rolul celui mai cunoscut agent secret din filmografia mondială a făcut staruri din actorii care l-au întrupat pe ecran. Sean Connery, Roger Moore, Pierce Brosnan, sau Daniel Craig sunt, datorită rolului din seria James Bond, nume de actori celebri cunoscuți pe întreg mapamondul. Numai că, ce să vezi?, actorii îmbătrânesc, în timp ce James Bond nu are voie să încărunțească. De exemplu, Daniel Craig, în vârstă de 56 de ani, a interpretat rolul emblematicului spion MI6 timp de 15 ani, în 5 filme. Dar acum a ajuns la vârsta la care trebuie schimbat. Așa că, periodic, producătorii celebrei serii de filme, sunt nevoiți să caute o nouă față pentru celebrul agent secret. Anunțul a fost făcut în această săptămână. Producătorii filmelor „James Bond” s-ar fi decis asupra actorului care va prelua fracul emblematicului spion. Acesta este Aaron Taylor-Johnson (foto), cunoscut pentru rolurile din filme precum Kick-Ass, Bullet Train sau din seria Avengers. Alegerea lui Taylor-Johnson s-a constituit ca o surpriză, dată fiind celebritatea celorlalți actori care erau vizați pentru rolul lui James Bond. Printre numele vehiculate că ar putea prelua rolul agentului 007 s-au numărat Cillian Murphy, tocmai premiat cu Premiul Oscar, Idris Elba, Henry Cavill şi James Norton. Compania Eon Productions, care produce filmele seriei James Bond, a anunţat că va începe filmările la o nouă producţie în cursul acestui an.
DUMINICĂ, 17 MARTIE 2024
Fotografia săptămânii
Diagnostic grav. Prințesa de Wales a Marii Britanii, Catherine, a anunțat vineri că urmează tratament după ce teste medicale efectuate în urma intervenţiei chirurgicale abdominale suferite în ianuarie au indicat prezența cancerului.
Monica Pană