Ciocolata devine din ce în ce mai scumpă, dar nu există încă semne de diminuare a cererii

Ciocolata devine din ce în ce mai scumpă dar nu există încă semne de distrugere a cererii, analiştii considerând că mai este spaţiu pentru creşterea preţurilor, relatează CNBC.

Preocupările legate de aprovizionarea cu cacao în Africa de Vest, unde se află aproximativ trei sferturi din producţia mondială, au determinat creşterea preţurilor în ultimele luni.

În New York, contractele futures de referinţă pentru cacao, ICE, s-au situat miercuri la 6.549 USD pe tonă.

Contractul, care a depăşit 6.000 de dolari pentru prima dată luna trecută, a crescut cu peste 57% până în prezent.

În mod oarecum surprinzător, creşterea istorică a preţurilor nu a împiedicat încă cererea globală.

”De obicei, la ceea ce te-ai aştepta atunci când ai orice fel de marfă agricolă, te-ai aştepta să vezi o anumită distrugere a cererii atunci când ai aceste preţuri astronomic de ridicate, dar nu vedem asta la cacao”, a spus Paul Joules, analist pentru mărfuri la Rabobank.

Acesta a adăugat: ”Aţi putea spune că unul dintre motivele pentru care am văzut cacaoa rezistă destul de bine în ceea ce priveşte cererea este că este, fără îndoială, o achiziţie compulsivă pentru consumatori, aşa că nu vedem că are acelaşi tip de dinamică a cererii ca pentru multe altele mărfuri”.

De asemenea, multe dintre aceste procese au contracte în avans. Deci, ei încă procesează, au încă fabrici pe care trebuie să le folosească şi să le opereze, aşa că nu este neapărat cazul în care am vedea acest lucru imediat în cifre.”

Joules a spus că se aşteaptă să vadă o anumită distrugere a cererii în a doua jumătate a anului, adăugând că imaginea actuală a ofertei şi cererii este ”foarte, foarte strânsă”.

Ciocolatierul american Hershey, una dintre cele mai mari companii de ciocolată din lume, a emis luna trecută o avertizare privind profitul din cauza creşterii preţurilor pentru cacao.

Producătorul Reese’s Peanut Butter Cups a declarat pe 8 februarie că preţurile la cacao ar trebui să limiteze creşterea câştigurilor în acest an.

Cât pot creşte preţurile la cacao?

Întrebarea cheie şi, de asemenea, cea mai grea, este cât de mult pot creşte preţurile la cacao”, a declarat Warren Patterson, şeful Strategiei pentru mărfuri la ING, într-o notă de cercetare publicată pe 15 februarie.

”Trebuie să meargă la niveluri în care începem să vedem o distrugere semnificativă a cererii. Vedem deja unele dintre acestea, dar în mod clar nu sunt suficiente pentru a readuce piaţa la echilibru şi pentru a reduce preocupările legate de etanşeitate.”

Patterson a spus că oferta de cacao din Africa de Vest rămâne ”marea îngrijorare” în rândul participanţilor pe piaţă.

Acest lucru este determinat de faptul că Coasta de Fildeş este estimată a fi aproximativ 44% din oferta globală, în timp ce Ghana deţine o pondere de aproximativ 14% din producţie, a menţionat el.

”Anul trecut, precipitaţiile mai abundente decât de obicei au ridicat îngrijorările cu privire la impactul pe care l-ar avea asupra culturii, cu creşterea cazurilor de boală a păstăilor negre.

Ploile abundente au dus, de asemenea, la probleme legate de livrarea de cacao în porturi”, a spus Patterson.

”În acest an, condiţiile meteorologice mai uscate şi vânturile puternice din Harmattan nu fac decât să ridice îngrijorări suplimentare cu privire la modul în care evoluează recolta actuală.”

Uscăciunea cauzată de El Niño în cea mai mare parte a Asiei de Sud-Est, India, Australia şi părţi din Africa a alimentat o creştere a preţurilor mărfurilor moi, cum ar fi cacao, zahăr şi cafea, în ultimele luni.

Fenomenul El Niño este un model climatic natural care are loc atunci când temperaturile mării din Pacificul de Est cresc cu 0,5 grade Celsius peste media pe termen lung. Acesta poate deschide calea către mai multe furtuni şi secete.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *