Jumătate dintre investigații și tratament complementar pentru cancer nu sunt acoperite de asigurare

Inițiativa pentru Sănătatea Femeii a ajuns în județul Hunedoara

Miercuri, 6 martie, a avut loc la Deva dezbaterea regională din cadrul proiectului “Inițiativa pentru Sănătatea Femeii”. Evenimentul face parte dintr-o serie mai lungă de dezbateri locale din toată țara. După lansarea proiectului la București din noiembrie 2023, până acum au avut loc evenimente similare la Buzău și Giurgiu.

  • Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer în România și reprezintă 1 din 4 tipuri de cancer diagnosticate în rândul femeilor;
  • Cancerul cervical (sau de col uterin) este a doua cea mai frecventă cauză de deces la femei după cancerul de sân;
  • România are cea mai ridicată mortalitate prematură prin cancer de sân și cancer cervical din Europa;
  • 1 din 2 bolnavi de cancer din România este de vârstă activă (mai puțin de 65 de ani);
  • 1 din 3 angajați din România se confruntă cu efecte grave ale sărăciei legate de un potențial diagnostic de cancer;
  • 9 din 10 persoane din România sunt vulnerabile financiar în cazul unui diagnostic de cancer;
  • 49% din investigații și tratament complementar pentru cancer nu sunt acoperite de asigurare.

Surse date: INSP (date 2020); OCDE/European Observatory on Health Systems and Policies (2021); Povara cancerului și repercusiunile sale economice în România, Universitatea de Studii Economice București (ASE)

Inițiativa pentru Sănătatea Femeii” este o platformă de generare de idei pentru dezbaterea politicilor de îmbunătățire a sănătății femeii, din mai multe perspective: cea asupra sănătății (cu accent pe patologia cancerelor la femei), cea a impactului economic, cea privitoare la piața muncii, dar și a impactului social (familie, comunitate, aparținători minori).

Obiectivul acestei platforme este generarea de idei de politici publice dedicate care să poată fi promovate la nivelul autorităților publice, dar și să integreze un spectru cât mai larg de perspective asupra problematicii sănătății femeilor.

Politicile publice în domeniul sănătății trebuie să abordeze o gamă largă de aspecte, inclusiv cele medicale, economice, de ocupare a forței de muncă, servicii sociale și educație. În acest context, o atenție deosebită trebuie acordată problemelor legate de cancerele la femei, având în vedere impactul lor semnificativ asupra societății.

Astăzi, România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește mortalitatea prematură cauzată de cancerele la femei, în special cancerul de sân și cancerul cervical. Aceste tipuri de cancer au determinat țara noastră să înregistreze cea mai ridicată rată de decese premature din Europa.

Pe lângă impactul personal, creșterea mortalității cauzate de cancerele la femei generează consecințe extinse, constituind o preocupare reală atât din punct de vedere social, cât și economic. Printre soluțiile propuse pentru abordarea acestei probleme se numără facilitarea accesului la screening și la terapii inovatoare care pot salva vieți în etapele incipiente ale bolii, implementarea acțiunilor de prevenție, educarea publicului și promovarea unui stil de viață sănătos.

Ca ministrul al familiei, tineretului și egalității de șanse, consider că sănătatea femeilor este o resursă strategică de importanță maximă pentru România, care influențează întregi sectoare, de la sistemul de sănătate, până la politicile sociale, piața muncii sau bunăstarea economică a țării. Pentru a atinge deziderate privind îmbunătățirea stării de sănătate a femeilor din România, avem la îndemână mai multe instrumente a căror implementare o susțin, precum programe de screening sau campanii susținute de educare și informare, astfel încât ca femeile din România să înțeleagă ce drepturi au și la ce facilități au acces”, a declarat Natalia-Elena Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse.

Sănătatea comunității și investițiile în modernizarea și extinderea infrastructurii sanitare pe care o avem în grijă reprezintă o prioritate pentru Consiliul Județean Hunedoara. În contextul în care vorbim despre o creștere alarmantă a numărului de afecțiuni în rândul femeilor, în special a cancerelor, intenția noastră este aceea de a oferi acces la un spectru cât mai larg de investigații și tratamente, dar și de a susține și dezvolta partea de prevenție. Dincolo de tragediile personale pe care le provoacă, cancerele au un efect important la nivel socio-profesional, dar și un impact economic serios asupra femeilor și a familiilor lor. Tocmai de aceea, consider că politicile publice din domeniu și campaniile de prevenție au un rol esențial în conștientizarea și prevenirea bolilor din sfera oncologică”, a adăugat Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

În ceea ce privește participarea la programe de screening pentru cancer de sân, România este pe ultimele locuri în UE. Este o statistică îngrijorătoare, care explică în parte de ce rata de supraviețuire a pacientelor cu cancer mamar din țara noastră este mai mică cu aproximativ 10% decât media UE. Direcția de Sănătate Publică Hunedoara susține așadar toate propunerile de politici publice care să sprijine, să încurajeze și să faciliteze accesul la programele de screening, mai ales în zonele izolate, acolo unde accesul la servicii medicale este în general limitat și dificil”, a susținut Cecilia Birău, medic șef DSP Hunedoara.

Când vorbim despre o temă atât de amplă și complexă precum sănătatea femeilor, este esențial să auzim cât mai multe perspective și ulterior să existe dialog și colaborare. Noi, cele care am participat la această dezbatere, fie că suntem din mediul ONG, fie că suntem experte sau factori de decizie, trebuie să facem toate un lucru foarte important: să le dăm putere pacientelor. Vocea pacientelor și supraviețuitoarelor trebuie ascultată, iar acestea trebuie să devină un partener în luarea unor decizii informate”, a menționat Alina Comănescu, navigator pacienți și Fondatoarea Asociației Sănătate pentru Comunitate.

Planul Național de Combatere a Cancerului trebuie să abordeze în mod cuprinzător și specific nevoile femeilor în ceea ce privește prevenirea, depistarea precoce, tratamentul și îngrijirea cancerului. Prin implementarea unor strategii eficiente și prin asigurarea accesului adecvat la servicii medicale și suport, se poate reduce povara cancerului în rândul femeilor și se pot îmbunătăți semnificativ rezultatele clinice și calitatea vieții acestora”, a precizat Adrian Nicolae David, Director General la Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *