La sfârșitul săptămânii, pompierii hunedoreni, au desfășurat 177 de misiuni și intervenții. În noaptea de sâmbătă spre duminică au acționat la una dintre cele mai grele acțiuni de salvare
În acest weekend, salvatorii hunedoreni au desfășurat 177 misiuni și intervenții, fiind în fiecare clipă la dispoziția cetățenilor, atât pentru acordarea primului ajutor medical specializat, cât și pentru gestionarea optimă a situațiilor de urgență.
Astfel, echipajele SMURD au răspuns prompt în 144 de cazuri, cele mai multe solicitări fiind operate de către:
– Detașamentul Deva – 28 intervenții
– Detașamentul Hunedoara – 22 intervenții
– Detașamentul Petroșani – 17 intervenții
Tot în această perioadă, pompierii militari au fost solicitați pentru localizarea și stingerea a 6 incendii. Patru dintre acestea au reprezentat arderi necontrolate ale vegetație uscate și deșeurilor, semnalate în localitățile Petroșani, Orăștie și Dobra, iar alte două incendii s-au manifestat la o casă din localitatea Reea, respectiv la un autoturism aflat în municipiul Deva.
De asemenea, echipajele operative au executat 6 misiuni de sprijin pentru Serviciul de Ambulanță Județean, 4 misiuni de informare preventivă, 5 intervenții pentru asigurarea măsurilor de preîntâmpinare a izbucnirii incendiilor în urma producerii unor accidente rutiere în localitățile Deva, Bănița, Simeria, Sânpetru și Hațeg, 1 misiune de salvare a animalelor din medii ostile vieții și 11 intervenții de înlăturare a efectelor negative generate de fenomenele meteorologice periculoase.
Una dintre cele mai importante misiuni din acest weekend a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, când pompierii Punctelor de Lucru Totești și Bretea Română alături de un echipaj din cadrul Detașamentului Hunedoara au intervenit cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Reea.
La sosirea colegilor noștri la fața locului, incendiul se manifesta violent, la acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați, cu reale posibilități de propagare la alte două construcții din imediata apropiere.
Pompierii au acționat simultan pentru localizarea și lichidarea incendiului, respectiv pentru protecția celor două construcții aflate în pericol de a fi incendiate.
Din fericire, proprietarii casei au reușit să se autoevacueze la timp, însă pagubele materiale înregistrate au fost semnificative.
Cauza probabilă de producere a acestui incendiu a fost un scurtcircuit electric.
Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică
ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!
• Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, boiler, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;
• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
• Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ștecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
• Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, boiler, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
• Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
NU IMPROVIZAŢI!
• Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
• Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.
În continuare, salvatorii hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați că puteți consulta platforma națională de pregătire în situații de urgență prin accesarea linkului https://fiipregatit.ro
De asemenea, informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență găsiți și pe noua aplicație de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
ISU Hunedoara