RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 03 APRILIE 2023

Primul ”Alo” de pe trotuar. Jumătate de veac de telefonie mobilă
Dr. Martin Cooper with the first portable handset. He is considered the inventor of the first cell phone and was the first person to make a call on a portable cell phone in April 1973. (Photo by Ted Soqui/Corbis via Getty Images)

Luni s-au împlinit exact 50 de ani de la primul apel cu telefonul mobil. Pe 3 aprilie 1973, un inginer de la Motorola, Martin Cooper (foto), a format un număr de pe tastatura unui telefon portabil care cântărea un kilogram şi jumătate. El a făcut apelul de pe trotuarul luxosului bulevard Sixth Avenue din New-York. Inventatorul american, considerat de mulţi drept părintele telefoniei mobile, a folosit un dispozitiv numit DynaTac, care cântărea peste 1 kg şi era echipat cu o baterie cu o autonomie maximă de aproximativ 35 de minute, reîncărcabilă în aproximativ 10 ore. Din cauza infrastructurii necesare pentru ca noua tehnologie să funcționeze, a fost necesar să se aştepte 10 ani pentru ca primul telefon mobil să fie comercializat (acest lucru s-a întâmplat în 1983). Acesta a fost Motorola DynaTAC 8000X, care a fost vândut la un preţ de vânzare cu amănuntul de 3995 de dolari. Inventatorul, ajuns la o vârstă înaintată,  are o viziune interesantă privitor la viitorul telefoniei mobile. Progresul, potrivit lui Cooper, va însemna să avem un telefon „implantat în corp”, care, împreună cu alte tehnologii medicale şi cu internetul, ne va permite să facem mai eficientă lupta împotriva bolilor. Conspiraționiștii microcipului implantat după ureche nici nu știu că teoria lor poate deveni realitate pe măsură ce tehnologia avansează. Există însă o diferență. Microcipul nu va fi implantat forțat după ureche. El va fi opțional și va trebui să plătim abonament pentru asta!

 

MARȚI, 04 APRILIE 2023

Viața în dictatură! Asta înseamnă să fii boss în China

A fost o acțiune de mare anvergură. Mii de chinezi au primit sarcina să alerge de urgență în zori de zi spre punctele de distribuție și vânzare ale unuia dintre cele mai importante ziare din China. E vorba de jurnalul People’s Daily care se tipărește în milioane de exemplare. În ediția de marți a fost publicat un comentariu intitulat „Unitatea şi lupta sunt singura cale pentru ca poporul chinez să forjeze o întreprindere istorică”, comentariu în care s-a relatat despre realizările Chinei sub conducerea lui Xi Jinping. Numai că autorii articolului n-au fost suficient de atenți la edificarea perfectă a cultului personalității tovarășului Xi. Într-o frază, după cuvântul „tovarăş” au uitat să includă și numele lui Xi. Astfel, textul suna astfel: „Guvernul central cu tovarăşul în centru evaluează situaţia”. Tunete și fulgere au plecat de la tovarășul spre supușii săi neatenți. S-a ordonat retragerea imediată de pe piață a circa 3 milioane de ziare. Versiunea finală a oricărui articol din presa oficială chineză ar trebui să treacă prin cinci sau șase runde de editare înainte de a fi publicat, dar nimeni nu pare să fi sesizat omisiunea. În China, relatările din presa oficială respectă reguli stricte în ceea ce privește numele, titlurile şi pozițiile oficialilor. Orice neglijență care ar leza imaginea ”tovarășului” atrage repercusiuni dure. Ce să mai vorbim de posibilitatea publicării în China a unor articole critice la adresa șefimii de partid și de stat în frunte cu mult iubitul său conducător tovarășul Xi. Glonțul ar fi o pedeapsă ușoară pentru jurnalistul ”vinovat”!

 

MIERCURI, 05 APRILIE 2023

Nemulțumiri. Liberalii fac planul marii evadări de sub papucul PSD

Presa centrală relatează despre reuniunea liberală de miercuri seară de la vila Lac, un loc plasat departe de ochii presei numai bun pentru a discuta problemele interne ale partidului. Tot surse ale presei centrale au relatat că liderii din teritoriu ai partidului le-au reproșat domnilor Ciucă și Bode modul greșit al gestionării relației cu PSD, lipsa măsurilor liberale și lipsa de strategie și organizare a partidului. Obișnuit cu replicile antologice din perioada orânduirii Băsescu, un fost lider PD, actualmente lider PNL, domnul Vasile Blaga a lansat o bulă nouă care a făcut înconjurul tuturor analizelor politice de la televiziuni. ”Suntem ospătarii PSD la guvernare, zero organizare. Stâlpii sunt mai cunoscuți decât miniștrii”, a spus domnul Blaga, referindu-se la aura ștearsă pe care miniștrii PNL o răspândesc în peisajul general al guvernării. Potrivit surselor presei centrale, alături de Vasile Blaga, conducerea PNL a fost criticată și de Emil Boc, Raluca Turcan, Dan Motreanu și Ilie Bolojan. Ideea generală este că, de dragul avantajelor de grup și individuale pe care participarea la guvernare a adus-o unor figuri politice liberale, per total partidul pierde în fiecare zi electorat. Pas cu pas, liberalii pierd funcții cheie, inițiative și putere, sub presiunea social-democraților care au deja alonja necesară să-și impună punctul de vedere în aproape orice chestiune importantă care privește guvernarea. Când se vorbește despre disoluția PNL sub presiunea PSD, majoritatea analiștilor politici sunt de acord că responsabil pentru asta nu este nimeni altul decât chiriașul de la Cotroceni. Președintele a adus PSD la guvernare și a numit prim și simpli miniștri PNL a căror principală calitate este obediența față de poftele și confortul prezidențial. Potrivit presei centrale, greii liberali propun ca la rotativă noii miniștri liberali să fie cei mai reprezentativi lideri ai partidului, pentru că, după cum a fost citat în presă dl Bolojan, liberalii speră să facă reforme majore, nu să facă parte dintr-un ” Guvernul care nu face altceva decât să fie un amărât de administrator și ăla de multe ori foarte slab și lipsit de viziune”. Ca răspuns la critica marilor liberali, prim-ministrul Ciucă a răspuns că acum este momentul bun ca liberalii să-și pună în evidență calitățile, nominalizând corectitudinea, seriozitatea și responsabilitatea. Din cele relatate de presa centrală, replica domnului Ciucă s-a pierdut în zgomotul de fond al discuțiilor.

 

JOI, 06 APRILIE 2023

Liberalii vor comasarea alegerilor. PSD trimite tema la diverse

Pe surse liberale, joi a fost dat publicității un sondaj din care reiese că 67 % dintre români susțin comasarea alegerilor locale și generale de anul viitor. Liberalii justifică propunerea privind comasarea alegerilor prin „contextul regional complicat, reducerea cheltuielilor şi sondajele interne”. Se vor putea descurca românii cu mai multe buletine de vot? Sondajul arată că 64 % dintre cei intervievați au spus că nu va fi nici o problemă cu votul candidaților preferați într-o singură repriză, fie că e vorba de primărie, fie de parlament. Există chiar un sondaj în care 70 la sută din cei întrebați răspund că s-ar descurca și cu șase buletine de vot deodată. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat joi că specialiștii partidului analizează elementele de legalitate privind reducerea numărului de alegeri din 2024.  „Este o propunere pe care am discutat-o în şedinţa de azi şi am decis ca la nivelul specialiştilor din partid să se analizele elementele clare de legalitate… Propunerea o vom discuta în coaliţie… există mai multe posibilităţi, mai multe scenarii, fiecare va fi analizat, cel mai uşor de implementat va fi ales”, a explicat Nicolae Ciucă. În aceeași zi, domnul Marcel Ciolacu, șeful de la PSD,  îl contrazice pe primul ministru liberal Ciucă: ”Comasarea alegerilor nu este o prioritate pentru români”. Și pentru că joi a fost Ziua Internațională a Sportului, președintele PSD a alunecat pe subiectul comasării alegerilor cu o declarație despre nevoia de reformă a sportului românesc. Și atunci cum rămâne cu comasarea? În esență ar fi de preferat din cauza costurilor mai mici și timpului mai scurt de a avea pe rol întregul pachet de funcții rezultate din scrutin. Pe de altă parte, dacă se confirmă statutul de vasal al PNL în coaliție, toată analiza și soluțiile legale propuse de specialiștii liberali pentru comasarea alegerilor vor fi muncă în zadar.

 

VINERI, 07 APRILIE 2023

Nici o surpriză! Simion de la AUR, în probă de lucru pentru ruși

Sursa acestei confirmări este general-locotenentul Oleksandr Skipalski, primul șef al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR) și fostul prim-vicepreședinte al SBU, serviciul secret al Ucrainei. Adică, omul este într-o poziție din care anihilează orice dubiu că nu ar știi ce vorbește. Și ce spune șeful de servicii ucrainean? Că există dovezi clare că George Simion, șeful partidului cu cea mai spectaculoasă creștere de popularitate în ultimul an, a bătut la ușa unor serviciilor speciale rusești având întâlniri cu agenți ruși. Ce planuri poate să aibă Rusia cu Simion? E relativ ușor de intuit: Putin caută să aibă un Dodon și la București. Dna Șoșoacă a fost trasă elegant pe dreapta. Deși e de încredere pentru Regimul Putin, nu se ridică la înălțimea cerințelor postului. Prea mult mahalagism și gesturi politice prea grobiene, din care cauză interesul toxic al manevrelor este devoalat imediat anulând efectul. Propaganda radioactivă a Moscovei trebuie injectată fin.  În afară de volumul plămânilor, dna Șoșoacă nu are anvergură politică, cât despre finețe ce să mai vorbim. Așa că, deocamdată în competiția de a sluji Rusia, singurul candidat rămas în cursă cu șanse la condicuță este domnul Simion. Care încă e în probă de lucru. Tema de casă a rușilor pentru aurar e la fel ca cea primită de dna Șoșoacă. AUR-ul lui Simion trebuie să prindă cât mai multă putere în România, pe măsură ce reușește să spele încrederea în Europa din creierele a cât mai multor români. Există un singur tip de politică pe care îl are AUR la dispoziție ca să își facă temele, politica urii și învrăjbirii. Naționalism, xenofobie, cultivarea instinctului amăgitor de excelență românească, transformarea tradițiilor naționale în religie și calomnierea veselă a Uniunii Europene. Până acum succesul domnului Simion este relativ. Perspectiva însă este destul de promițătoare. Dar nu datorită calităților politice ale domnului Simion. Coaliția politică de la Putere prestează din toată puterea ca să ofere muniție electorală aurarilor rusofili ai domnului Simion. Pe lângă atacul mârșav la Justiție, similar cu cel din vremea Regimului Dragnea, actuala coaliție livrează românilor scumpiri și inflație record. Pe valurile de nemulțumire și frustrare create de PSD-PNL-UDMR, AUR a ajuns la începutul acestui an al doilea partid în preferințele românilor, preferințe expuse ca vot negativ dat Puterii. Cum ar arăta România condusă de o nouă alianță PSD-AUR în anii următori? Aproape la fel ca acuma, minus libertate, Facebook și bunătăți de la supermarket.

 

SÂMBĂTĂ, 08 APRILIE 2023

România educată în lovituri de cuțit și sex simulat cu profesorul

A fost în țară o săptămână oribilă pentru singura temă de progres național emanată în timpul mandatelor președintelui Klaus Iohannis. Printre coronițele propagandei României educate a erupt chipul hidos al școlii. O profesoară de japoneză de la Colegiul ”Ion Creangă” din Capitală a fost înjunghiată de un elev de clasa a X-a. Femeia a ajuns la Spitalul Universitar cu răni în zona gâtului și se află în stare stabilă. Câteva ore au trecut de la tentativa de omor școlară, că România a putut viziona o simulare de orgie sexuală elevi-profesor într-o clasă din sat Pietriceaua, comuna Brebu, Prahova. În filmulețe se poate vedea că în timp ce o profesoară predă și scrie pe tablă doi băieți vin lângă aceasta și mimează, insistent, scene sexuale. Că niște elevi de ciclul gimnazial scăpați din mână fac prostii la clasă s-a mai văzut. În filmarea de la Pietriceaua ceea ce șochează este comportamentul profesoarei de engleză. În timp ce elevii simulau acte sexuale diverse aproape lipiți de corpul ei, ba chiar apucând-o de cap la un moment dat,  reacțiile profesoarei parcă încurajau agresiunea. Un zâmbet șters, mici eschive și privirea în altă parte în timp ce ești batjocorită de niște puștani în fața clasei nu e deloc o metodă pedagogică ca să pui la punct niște minori descreierați. Un profesor nu poate ignora așa ceva! Ceva în comportamentul nefiresc de pasiv și acceptant al profesoarei a făcut și mai ciudată filmarea. Un lucru este clar: atitudine matură fermă din partea profesoarei ar fi curmat în fașă acțiunea fără minte a copiilor. Cele două evenimente triste și jenante din școala românească produse una după alta în această săptămână au spart masca de optimismul comandat pe care autoritățile de profil și președintele Iohannis îl etalează privitor la noile legi ale educației. Până la urmă, educația tinerilor României nu poate fi sub nici un raționament mai bună decât calitatea politicii care se face la noi în țară. Iar dacă pentru asta, la fel cum există pentru economie, ar exista un rating de țară mai mult de ”junk” nu am avea cum să primim.

 

DUMINICĂ, 09 APRILIE 2023

Mii fermieri protestează vineri în toată țara din cauza preţurilor de dumping ale produselor agricole ucrainene, nivelul scăzut al subvenției agricole alocate agricultorilor români şi împotriva preţurilor prea mici practicate la achiziția de produse lactate şi la lapte de lanţurile de magazine.

 

Monica Pană

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *