Controale în magazinele alimentare

Inspectorii DSVSA Hunedoara demarează controalele în magazinele alimentare.

Conducerea Direcției Sanitar – Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara a dispus o serie de măsuri, ținand cont de apropierea sărbătorilor pascale. Funcționarea locurilor temporare de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada premergătoare Paștelui catolic și a Paștelui ortodox. Se vor face controale în piețe agroalimentare, magazine, precum și în alte unități privind modul de comercializare a cărnii de miel și a altor produse specifice sărbătorilor pascale.

Potrivit unui comunicat al DSVSA Hunedoara, sacrificarea mieilor destinați comercializării în unități de vânzare cu amănuntul se va face numai în abatoarele autorizate sanitar – veterinar, iar cei destinați pentru consum familial excepțional în spații amenajate temporar numai pentru perioada 4-8 aprilie 2023 (premergătoare Paștelui catolic) și 11-15 aprilie 2023 (premergătoare Paștelui ortodox), organizate în condițiile legii, în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară și în care sunt respectate condițiile stabilite privind bunăstarea animalelor.

La sacrificare vor fi admise doar animale identificate conform legislației în vigoare, animale sănătoase și crescute în gospodării, ferme și localități indemne de boli transmisibile și însoțite de documente de mișcare, iar transportul acestora trebuie efectuat numai cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar și animalele vor fi însoțite de certificate sanitare veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum și de documente care să cuprindă informații despre lanțul alimentar. În cazul mieilor destinați sacrificării la nivelul spațiilor amenajate temporar se va ține cont de următoarele aspecte: controlul stării de sănătate al animalelor, respectiv efectuarea unui examen antemortem de către un medic veterinar oficial, verificarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării conform Reg. CE 1099/2009, efectuarea examenului postmortem al cărnii și organelor de către un medic veterinar oficial, verificarea eliminării subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman conform Reg. CE 1069/2009, verificarea condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de miel.

„Carnea rezultată din sacrificarea mieilor în centrele temporare, va fi marcată cu marca de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA județeană. Carnea de miel provenită din aceste spații temporare de sacrificare nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/ autorizate sanitar veterinar, ci va fi comercializată direct către consumatorii finali”, se arată în comunicatul DSVSA Hunedoara.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *