Polițiștii hunedoreni, la ceas de bilanț
Analiza activităţii desfăşurate de efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara în cursul anului 2017 a relevat faptul că poliţiştii hunedoreni s-au implicat cu profesionalism şi responsabilitate în organizarea şi desfăşurarea, la nivel judeţean, a unor acţiuni ce au vizat creşterea autorităţii Poliţiei şi asigurarea respectării legii, întărirea prezenţei echipelor de patrulare în zonele de interes, pentru prevenirea posibilelor activităţi infracţionale.
În anul 2017, activitatea I.P.J. Hunedoara a fost focalizată pe îndeplinirea obiectivelor Poliţiei Române, precum şi a celor stabilite în Strategia Naţională de Ordine şi Siguranţă Publică 2015 – 2020. Concentrată pe oferirea unui serviciu public poliţienesc de calitate, Poliţia Hunedoreană şi-a îndeplinit obiectivele legale care a fost învestită, respectiv:
–creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală şi siguranţa rutieră;
-destructurarea grupărilor infracţionale;
-asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene;
–asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale şi financiare necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Hunedorene.
Poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale au acţionat în scopul păstrării unui trend descendent al infracţiunilor contra persoanei şi a patrimoniului acesteia, astfel încât în toate cazurile unor infracțiuni grave, comise cu violență, autorii au fost identificați şi deferiţi justiţiei.
În domeniul protejării Patrimoniului Cultural Naţional, poliţiştii din cadrul compartimentului de profil au recuperat 589 bunuri arheologice, respectiv 6 monede antice romane si grecești, 550 fragmente și vase ceramice de perioadă romană, 32 coloane din marmură epoca romană și un vas de bronz elenistic, de utilitate dacică, precum și alte 4 monede dacice aflate în urmărire internațională, toate fiind estimativ evaluate la peste 50.000 de euro.
Întrucât prevenirea şi combaterea infracţiunilor stradale reprezintă o prioritate pentru poliţiştii hunedoreni, aceştia au desfășurat, în 2017, 68 de razii, şi peste 20.000 de acţiuni şi controale, în urma cărora au fost descoperite, în flagrant delict, 669 de infracţiuni.
De asemenea, poliţiştii hunedoreni au intervenit la peste 12.400 de solicitări primite de la cetăţeni prin Numărul Unic de Urgenţă 112, în peste 90% dintre cazuri, intervenţia realizându-se în mai puţin de 10 minute.
Pozitiv este faptul că activităţile cu caracter preventiv ale poliţiştilor au condus la o scădere cu 4% a infracţiunilor de furt, în cazul furturilor din autoturisme scăderea fiind şi mai semnificativă, de 11%, faţă de anul anterior.
Promovarea siguranţei traficului rutier
Activitățile poliţiştilor rutieri au avut un scop preponderent preventiv şi au urmărit reducerea riscului rutier prin conștientizarea opiniei publice cu privire la riscurile la care se expun cei care decid să încalce normele rutiere.
În perioada 01 ianuarie – 31 decembrie 2017 pe drumurile deschise traficului rutier din județul Hunedoara s-au produs 230 de accidente rutiere grave, ce au avut drept consecință decesul a 33 de persoane și rănirea gravă a 247 de persoane.
Principalele cauze generatoare a accidentelor rutiere grave înregistrate în perioada supusă analizei au fost:
- viteza neadaptată la condițiile de drum, care reprezintă 25,1% din total accidente înregistrate pe raza județului,
- traversare neregulamentara pietoni, care reprezintă 17,2% din total accidente înregistrate pe raza județului,
- neacordare prioritate vehicule, care reprezintă 8,4 % din total accidente înregistrate pe raza județului.
- neacordare prioritate pietoni, care reprezintă 7,9 % din total accidente înregistrate pe raza județului.
Pentru diminuarea riscului rutier, polițiștii au organizat, anul trecut, 1537 de acţiuni, în urma cărora au aplicat 42.232 de sancțiuni contravenționale, au constatat 1014 infracțiuni, au reţinut 2033 de permise de conducere şi au retras 1015 certificate de înmatriculare.
În cursul anului 2017, echipa managerială a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, împreună cu efectivul din subordine şi în colaborare cu celelalte instituţii de aplicare a legii, a dovedit că deţine potenţialul logistic şi uman necesar pentru diminuarea şi ţinerea sub control a fenomenului infracţional, în vederea protejării intereselor legale ale cetăţenilor.
Pentru anul 2018, activităţile I.P.J. Hunedoara se vor derula, în continuare, în conformitate cu priorităţile de acţiune naţională prevăzute de actele normative în vigoare şi vor urmări, cu precădere, creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere şi destructurarea grupărilor infracţionale.
Biroul de presă – IPJ Hunedoara