RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 06 FEBRUARIE 2023

Seismul a cutremurat și Regimul Erdogan

Imaginile care au deschis jurnalele de știri din toată lumea au șocat prin dramatismul lor. Cutremurul din Turcia și Siria a lăsat în urmă peste 25 de mii de morți. De fiecare dată însă când salvatorii reușeau, chiar și după cinci zile, să scoată supraviețuitori de sub dărâmături speranța și bucuria reușeau cumva să spargă durerea și disperarea umană infinită a celor rămași fără cei dragi și fără locuință. După ce primele emoții s-au estompat, lumea a început să-și pună întrebări. Prima vizează în Turcia regimul autocrat al președintelui Erdogan. Autoritățile turce s-au dovedit total depășite de evenimente. Tot mai multe voci au criticat prestația statului condus de Erdogan, stat care nu e în stare să aibă grijă de cetățenii lui aflați în mare suferință. Oamenii au fost lăsați în ger, fără alimente zile întregi, așteptând în zadar ajutor guvernamental în hrană și corturi. O altă întrebare caută să afle motivul pentru care niște blocuri moderne, nou construite, s-au prăbușit ca niște castele de nisip la cutremur. Răspunsul la această întrebare duce spre zona unui stat slab, corupt, în care șpaga și compromisul murdar pune cetățenii în pericol. Oamenii sunt tot mai furioși că reglementările în domeniul construcțiilor sunt aplicate deficitar, ceea ce a contribuit fără îndoială la prăbușirea atât de multor clădiri şi la un bilanț atât de mare al victimelor. Deși în lege, constructorii din Turcia au impuse reguli înăsprite ca urmare a unor dezastre anterioare, ele pot fi eludate. Statul turc este flămând și atunci ca să facă rost de bani a introdus ceea ce se numește ”amnistia periodică”. Adică din timp în timp, oferă scutiri legale acelor structuri construite fără certificatele de siguranță necesare, în schimbul plății unei taxe. Adică constructorul plătește un fel de taxă de protecție statului pentru că nu a respectat rigorile cerute pentru ca edificiul să fie rezistent la cutremure.  Acest lucru a contribuit la catastrofa recentă, consideră experții. Fapt confirmat și de șeful de la Istanbul al Uniunii Camerelor de ingineri şi arhitecți din Turcia. Acesta a spus că până la 75.000 de clădiri din zona afectată de cutremurul în sudul Turciei au primit „amnistie” de construcție.  Adică reclamele readuse în atenție prin care celor care se mută în blocurile noi construite li se spunea că vor locui în cele mai sigure locuințe,  a fost mincinoasă. Regimul Erdogan este acum pus să facă față unei furii tot mai mari a populației care începe să înțeleagă că toată propaganda președintelui Erdogan e degeaba. Și dacă poporul turc conștientizează pe deplin că sultanul e gol, numărătoarea inversă până la debarcarea lui, prin vot sau revoltă, poate fi considerată începută.

 

MARȚI, 07 FEBRUARIE 2023

Numărătoare inversă pentru Sistemul Garanție Returnare (SGR)

De ce la alții se poate și la noi nu? În Germania bunăoară efortul de a returna ambalajele de sticlă sau de plastic este de ani de zile recompensat cu un voucher a cărui valoare, care este funcție de cantitatea de ambalaj returnat, se scade din valoarea bonului de cumpărături. Inițiativa asta lăudabilă pentru recuperarea ambalajelor a fost începută de vreo doi ani și în România, dar până acum e muncă în zadar. Adică nu chiar în zadar, pentru că se profită de faptul că unii cetățeni, pe bază de voluntariat, duc la automatul de colectare ambalaje. Ca de atâtea ori în România, aici se oprește sistemul, adică chiar la faza în care cetățeanul ar trebui să primească mica lui răsplată pentru fapta bună pe care o face. Nici urmă de voucher, cel mult se primește un bon care oferă o promoție de cele mai multe ori neinteresantă. Sunt semnale că această cacealma a sistemului românesc de garanție și returnare a ambalajelor se va termina. SGR trebuie să devină complet funcțional până la finalul lunii noiembrie 2023. Ce înseamnă asta? Concret, dumneavoastră veți plăti o garanție de 0,5 lei pe ambalaj pentru băutura cumpărată. Garanția se poate recupera pe loc în momentul în care returnați ambalajul la unul din punctele de returnare organizate de comercianți în cadrul magazinelor, fără a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal. Mai mult, nu veți fi obligați să returnați ambalajul în magazinul din care ați cumpărat băuturile, ci vă puteți  recupera garanția de la orice magazin. Garanția se va aplica produselor precum bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase, în ambalaje de unică folosință (nereutilizabile) din plastic, sticlă sau aluminiu, cu volumul cuprins între 0,1 și 3 litri. Regula este valabilă și pentru societățile din industria ospitalității ce comercializează aceste produse, dar în acest caz garanția este reținută doar pentru produsele consumate în afara locației. Deci, dacă totul merge șnur, din luna decembrie acest an sistemul de garanții și recuperare a ambalajelor ar trebui să fie complet operațional, iar românii își vor putea și ei recupera banii dați pe ambalaje.

 

MIERCURI, 08 FEBRUARIE 2023

A fost balon spion. Ce șmecheri se mai cred chinezii
Credit line: US Navy/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Imediat după ce americanii au anunțat depistarea balonului chinez care le străbătea teritoriul național, regimul de la Beijing a încercat, diplomatic, să inducă ideea că nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase. Nu a ținut însă. Americanii au doborât balonul deasupra oceanului și din piesele recuperate s-a văzut fără echivoc că a fost vorba de un balon-spion. Serviciile de informații din SUA sunt de părere că balonul face parte dintr-un amplu program de supraveghere aeriană prin care Beijingul a strâns date despre capacitățile militare ale mai multor țări, cum ar fi Japonia, India, Vietnam, Taiwan şi Filipine. Șmecheria chinezilor constă în cuplarea unei tehnologii incredibil de vechi – balonul, cu ultimele tehnologii în comunicare și observare. Un balon care zboară aproape de stratosferă pare ceva nevinovat și, de multe ori,  poate trece neobservat. Dacă e observat, se poate pretinde că e doar un balon care culege date meteo dus de vânt aiurea, scuză pe care au și folosit-o chinezii după depistarea obiectului. Americanii însă nu s-au lăsat înșelați și au informat toți aliații despre această schemă de spionaj a Chinei.  În tot acest timp, autoritățile de la Beijing au insistat că a fost vorba despre un balon de uz civil care a fost deviat de la traiectorie din motive de „forță majoră” şi a intrat accidental în spațiul aerian al SUA. Ce șmecheri se mai cred chinezii!

 

JOI, 09 FEBRUARIE 2023

Scandalul plagiatului. Președintele a vorbit. În sfârșit

Să faci politică mare astăzi în România este o îndeletnicire în care este imposibil să rămâi până la capăt cu obrazul nepătat. Și dacă ești un om onest și priceput din naștere, politica te obligă până la urmă să halești murdalâc cu polonicul. Pentru că, nu poți face politică de unu singur. Depinzi de alții, iar dacă acești alții sunt panarame, hoți, mincinoși, gargaragii, sau, de ce nu, plagiatori, ești tras și tu în latrină. Și odată intrată în pori, nu există săpun care să spele mizeria care rămâne pe tine toată viața ta. Mai mult ca sigur că președintele României știe asta și tot la fel de sigur e că după ce plagiatul ministrului de Interne a devenit oficial, era doar o chestiune de timp până când trebuia să aibă o reacție. Și într-adevăr, joi, la peste o lună după ce Universitatea Babeș-Bolyai a constatat viciile profunde care ruinează valoarea lucrării de doctorat a domnului Lucian Bode, președintele a vorbit. Mare corvoadă pentru domnul președinte. Mai ales că, din spate, îl urmărea propria declarație în care a mitraliat plagiatul și plagiatorii față de care nu poate exista nici măcar o firimitură de milă. Dar ce te faci atunci când plagiatorul este mare șef în aceeași familie politică, pare foarte bun la organizarea de pricopseală, este ministrul peste Interne și, ce complicat mai e!, are deasupra lui un prim-ministru și el cu o muscă mare de plagiator care îi dă demult târcoale și nu vrea nicicum să dispară. Situația fiind mai mult decât stingheritoare, toată presa românească a fost curioasă ce va spune președintele ieșit după mult timp la declarații cu ocazia unei deplasări la Bruxelles. Și președintele a vorbit! Întrebat la chestiune, domnia sa a recunoscut că este evident că sunt probleme și, din această cauză, așteaptă ca cel târziu până la rocada guvernamentală din luna mai ”să se ia o decizie clară”. Ce înseamnă zicerea președintelui? Nu trebuie să ai doctorat ca să pricepi că ”decizie clară” este într-un fel opusul la a nu se lua nici o decizie ca până acum. Prin urmare, președintele și-a marcat teritoriul ca șef al statului, sugerând PNL că pentru a stopa daunele produse de status-quo-ul actual, ceva trebuie să se întâmple cu domnul Bode. Și, a sugerat președintele,  e treaba partidului liberal să decidă ce tratament îi va aplica secretarului său general. A venit și reacția domnului Bode. Domnia sa susține că este o victimă a USR care i-ar fi construit în spațiul public o imagine de plagiator și de hoț. Domnul Bode a mai promis că PNL va lua o decizie, dar nu singur. PNL, spune dl Bode, va decide împreună cu domnia sa. Pentru că, numai așa, ”nu afectăm sub nicio formă nici imaginea PNL, nici parcursul PNL, dar nici să dăm satisfacție minciunii şi dezinformării”, a mai adăugat domnul Bode. Observatorii politici așteaptă acum luna rotativei să vadă cine va fi cooptat în decizia PNL privitor la statutul de plagiator al ministrului de la Interne. Sunt posibile doar două variante: dl Bode însuși, sau președintele Iohannis.

 

VINERI, 10 FEBRUARIE 2023

Număr record de nașteri. Cu minus!

Anul trecut a fost înregistrat în România un record negativ de nașteri. Din 1930 în România nu s-au mai născut atât de puțini copii. Potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică, în 2022 s-au născut puțin peste 170.000 de copii. Cu 25.000 de mii mai puțini decât în 2021. O analiză în perspectivă arată impactul pe care acest lucru îl va avea în sistemul educațional din țară. Din punct de vedere al numărului de școli și al necesarului de profesori, începând cu anul 2030, impactul va fi un dezastru. S-a calculat că, din cauza numărului scăzut de copii,  în județele Caraș-Severin, Olt, Gorj, Hunedoara și Teleorman diminuarea rețelei educaționale va fi între 20 și 25 la sută de la începutul deceniului următor. Statistica relevă încă un fapt trist. În aceste condiții vorbim de o reducere notabilă a numărului de cadre didactice, pentru că nu vor mai avea copii să predea. În plan economic, diminuarea numărului de copii vor induce contracții în afacerile care asigură material didactic pentru școli, dar și în cele producătoare de jucării. Tot statistica arată că trendul demografic negativ nu are nici o șansă să se schimbe. Peste 70 la sută dintre cupluri declară că nu doresc copii. De ce? Situația financiară și incertitudinea privitor la locul de muncă sunt primele două motive invocate. România, dar și restul Europei, se pregătește pentru un nou profil social în care proverbul ”cine nu are bătrâni, să-și cumpere!” ar trebui schimbat și pus în loc de ”bătrâni”, ”tineri”.

 

SÂMBĂTĂ, 11 FEBRUARIE 2023

Povești vânătorești cu sateliți militari românești

Săptămâna marchează și un remember ușor comic pentru cetățenii ”eternei și fascinantei Românii”. În țara în care, tradițional, toaleta la țară e în fundul curții, digitalizarea rămâne vasala hârtiei și a ștampilei cu tuș, iar podurile pică la o săptămână de la recepția investiției, în această binecuvântată țară autoritățile s-au apucat la un moment dat de un proiect de o cutezanță care îți taie respirația: primul satelit militar românesc. Abordarea avea sens! Între 2009 și 2018 România a cheltuit peste 7 milioane de euro pe servicii de telecomunicații prin satelit închiriate de la alte țări. Așa că în 2018, autoritățile române s-au pus pe treabă! Adică să dezvolte unui sistem satelitar de telecomunicații, un obiectiv considerat de interes național în domeniul securității. Primul obiectiv era lansarea unui satelit de telecomunicații geostaționar (GEO), urmând ca MApN să înainteze documentația tehnică către parlament iar în perioada următoare să fie adoptate acte normative în vederea derulării rapide a acestui proiect. Satelitul artificial urma să acopere teritoriul național și teatrele de operațiuni unde România are dislocate forțe armate, acesta fiind gândit atât ca o aplicație militară cât și civilă. Prima etapă a proiectului, care includea etapele de lansare, testare, operaționalizare și exploatare a sistemului avea ca termen de realizare trimestrul I a anului 2022. Oricât de mult ar căuta românii satelitul militar românesc în cosmos ei nu-l vor găsi nici în trimestrul I din 2023. Pentru că nu există! Proiectul s-a fâsâit relativ repede după elanul inițial care promitea să pună în sfârșit și România pe harta țărilor cu acces la spațiul cosmic. O hartă plină de țări! Franța a lansat 86 de sateliți, Germania are 74 de sateliți, iar Italia deține 35. Bulgaria a reușit să lanseze trei sateliți artificiali, în timp ce Ungaria are unul singur. Chiar și Ucraina a reușit să ridice doi sateliți, ultimul cu doar o lună înainte de începerea războiului. România are zero sateliți! Și nici nu are în plan să-și mai dezvolte un sistem satelitar propriu. Ministerul Apărării nu are alocat pe 2023 nici un leu pentru așa ceva, iar vechiul proiect din 2018 este hrană pentru carii prin cine știe ce arhivă la minister. România are la ora actuală o instituție cu o denumire care impune, Agenția Spațială Română (ROSA). ROSA are în sarcină să asigure consultanță de specialitate Ministerului Apărării Naționale pentru dezvoltarea unui sistem satelitar de comunicații. Până atunci ROSA trebuie să-și găsească ceva de făcut. O depănușare de știuleți de porumb ar prinde bine în campania din toamnă, de exemplu.

 

DUMINICĂ, 12 FEBRUARIE 2023

Fotografia săptămânii

Apariția Madonnei la gala premiilor Grammy 2023 a stârnit vâlvă pe internet, unde s-au adunat foarte multe comentarii răutăcioase despre „noua ei față”. Cântăreața în vârstă de 64 de ani susține că reacția oamenilor este un exemplu de „misoginism care pătrunde în lumea în care trăim, o lume care refuză să celebreze femeile trecute de 45 de ani”.

 

Monica Pană

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *