Ziua Mondială împotriva Cancerului – 4 februarie 2023. Care este situația numărului de cazuri înregistrare în județ

Ziua Mondială a Cancerului este mai mult decât o zi din calendar, este ziua de conștientizare globală a cancerului cu privire la prevenire, depistare și tratament. Data de 4 februarie a fost declarată ca ”Zi Mondială a Cancerului” în anul 2000, la Summitul Mondial împotriva Cancerului de la Paris, Franța.

Cancerul este a doua cea mai frecventă cauză de deces în lume. Mai mult de o treime din cancerele comune sunt prevenibile și tratabile. 70% dintre decesele cauzate de cancer au loc în țările cu venituri mai mici.

Prin creșterea gradului de conștientizare la nivel mondial, îmbunătățirea educației și coordonarea acțiunilor individuale, colective și guvernamentale, putem lupta pentru o lume fără cancer, în care toată lumea are acces la tratamente care salvează vieți prevenind cancerul, iar îngrijirea cancerului să fie disponibilă pentru toată lumea – indiferent de rasă și etnie, orientare sexuală, gen, vârstă, abilitățile fizice, locația geografică, mediul educațional și statutul economic. Accesul echitabil la prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și îngrijirea cancerului poate salva vieți. Mai mult de jumătate (65%) dintre decesele cauzate de cancer au loc în părțile cele mai puțin dezvoltate ale lumii.

Uniți suntem mai puternici! Acțiunile noastre, ale tuturor, pot lua diverse forme: motivarea oamenilor spre a oferi ajutor unui vecin sau prieten în suferință pentru a-l transporta la tratamentul cancerului sau implementarea și oferirea unor opțiuni alimentare sănătoase și accesibile în școli.

Testele de screening pot ajuta la diagnosticarea precoce a unor tipuri de cancer, iar tratamentul este mai eficient. Mulți oameni nu pot efectua testele de screening de care au nevoie pentru că au un venit mic, nu au asigurare de sănătate sau au acces limitat la serviciile medicale.

Screening-ul cancerului de sân continuă și anul acesta în toată țara. Toate femeile cu domiciliul în județul Hunedoara, în special cele din comunități și grupuri vulnerabile, cu venituri mici sau cele care au acces limitat la serviciile medicale (neasigurate, zone izolate) cu vârsta cuprinsă între 50 – 69 de ani, sunt invitate să participe la testarea screening mamografică. Acestea se pot programa pentru mamografie la numerele de telefon: 0745.620.965, 0748.884.476, 0748.296.606. Mamografia poate depista cancerul de sân într-un stadiu de început înainte ca acesta să provoace simptome, fiind astfel mult mai ușor de tratat.

Sloganul campaniei de anul acesta este ”Toată lumea merită acces la îngrijirea cancerului”, campanie centrată pe problema echității.

Scopul campaniei este de a informa și încuraja oamenii cu privire la prevenirea, depistarea precoce și tratamentul cancerului.

 

Recomandări pentru reducerea riscului de îmbolnăvire:

  • Evitați consumul de alcool și tutun.Se știe că fumatul este factor de risc esențial incriminat în apariția a 15 tipuri de cancer. De asemenea, consumul frecvent de alcool crește riscul de cancer la nivelul cavității bucale, faringelui, esofagului, intestinelor și sânului.
  • Activități fizice cu ritm susținut, în aer liber.Exercițiile fizice și menținerea unei greutăți ideale (normo-ponderal) pot reduce riscul de cancer, cum ar fi cancerul de sân, ficat, rinichi, uter și ovar.
  • Alimentație sănătoasă. Consumați cu preponderență legume și fructe proaspete, cereale integrale și semințe. Reduceți consumul de sare, zahăr și alimente super procesate. Corpul are nevoie de hidratare cu apă, zilnic între 1,5 și 3 litri. Adăugarea ceaiului verde în dieta ta, încetinește creșterea celulelor canceroase, deoarece conține polifenoli (substanțe cu acțiune antioxidantă).
  • Igiena somnului. Somnul odihnitor este cel de noapte și cu durată de 7-8 ore neîntrerupt (pentru adulți). Înainte de culcare, cu minim 3 ore, evitați să consumați alimente greu digerabile (carne, alimente grase și foarte condimentate, dulciuri), să faceți sport. Evitați consumul de cofeină (cafea, cola etc.) după ora prânzului. Evitați expunerea ochilor la ecranele cu lumina albastră (telefon, tv, calculator, etc.) înainte de culcare.
  • Evitați expunerea la soare în intervalul critic (vara, între orele 10:00 și 16:00). Expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete de la soare și bronzatul artificial crește șansa de a dezvolta cancer de piele. Expunerea la soare are și beneficii: sănătatea oaselor, prin sinteza vitaminei D, care ajută la fixarea calciului în oase, asigură creșterea, previne rahitismul și combate osteoporoza; de asemenea, soarele are efecte antidepresive și unele boli dermatologice se ameliorează.
  • Control medical periodic.O dată pe an, este necesar să faceți un examen medical pentru depistarea și tratarea în timp util a posibilelor boli, inclusiv a celor mai severe. Diagnosticarea cancerului într-un stadiu incipient va crește șansele de tratament și de recuperare.
  • S-a dovedit că aproximativ 16% din toate cancerele, apar ca evoluție a unor boli cronice cauzate de viruși. Până în prezent, există vaccinuri împotriva hepatitei B și a papiloma-virusului uman care pot proteja împotriva posibilei dezvoltări a cancerului de ficat și de col uterin.

 

Situația cazurilor de cancer în jud. Hunedoara

Total cancer 2021 2020 2019 2018 2017
Cazuri noi 2.372 2.118 1.719 2.557 1.557
Rămaşi în evidenţă 16.892 16.647 9.798 13.284 9.049

 

Direcția de Sănătate Publică Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *