Sfaturi pentru o drumeție fără pericole

Reprezentanții Parcului Național Retezat vin cu o serie de precizări și recomandări pentru toți cei care doresc să facă drumeții la munte. Astfel cel mai important aspect este pregătirea excursiei pentru că trebuie luați în calcul o serie de factori. De la condiția fizică, echipamentul necesar în funcție de traseu, la starea vremii, toate aceste lucruri sunt esențiale pentru a evita incidente nedorite.

„Te-ai hotărât să faci o excursie într-o arie protejată? Știi ce informații ar trebui să cauți în prealabil? Sfat: Cunoaște-ți limitele!

De reținut:

Sezonalitate: Verifică sezonalitatea traseelor înainte de a te porni la drum. Poți descoperi mai multe detalii despre traseele în Retezat pe website-ul APNR https://retezat.ro/trasee sau pe website-ul Salvamont Hunedoara https://www.salvamonthd.ro/trasee-retezat.php.

Durata: Traseul propus va dura câteva ore sau câteva zile? Este puțin mai rece decât credeai? Întotdeauna informează-te în prealabil despre starea vremii! Alege echipamentul, materialele și alimentele necesare, în functie de anotimp și de conditiile meteo, prevazând și situații deosebite; Ia și o hartă a zonei.

Grad de dificultate: Vei merge pe o distanță scurtă în ritm lent sau pe o distanță lungă într-un ritm mai alert pe teren dificil? Când vei ajunge înapoi? Nu uita să anunți cabanierul, salvamontiștii sau vecinii asupra traseului pe care dorești sa-l urmezi și ora aproximativă de revenire.

Experiență: Ai un set special de abilități? Abilități pe care le-ai dobândit de-a lungul unei cariere foarte lungi? De exemplu, întreabă-te dacă ai nevoie de abilități speciale (de exemplu, alpinism, identificarea păsărilor, mersul pe o pânză de păianjen etc.) pentru a te bucura de priveliște în siguranță pe traseu? Alege traseele în funcție de pregatirea celui mai puțin experimentat membru al grupului.

Reguli: Nu părăsi poteca. Urmează marcajele și indicatoarele de pe traseu. Respectă restricțiile impuse ale ariilor protejate în care te afli. Decor: Activitatea se va desfășura la câmpie, pe deal, pe munte, într-o peșteră, într-un sit istoric sau viitoare cameră de spital? Alege cu înțelepciune”, precizează reprezentanții Parcului Național Retezat.

Parcul Național Retezat este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a II-a IUCN (parc național), desemnată în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă florei spontane și faunei sălbatice, precum și a unor habitate naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *