Statele UE au ajuns la un acord de principiu privind un plafon de preţ pentru petrolul maritim rusesc

Guvernele Uniunii Europene au convenit, joi, asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul maritim rusesc, o idee a naţiunilor Grupului celor Şapte (G7), cu un mecanism de ajustare pentru a menţine plafonul la 5% sub preţul pieţei, arată un document văzut de Reuters.

Acordul trebuie încă aprobat de toate guvernele UE într-o procedură scrisă până vineri.

Ţările UE s-au certat zile întregi pe marginea detaliilor, Polonia făcând eforturi pentru ca plafonul să fie cât mai scăzut posibil, pentru a reduce veniturile Rusiei din vânzarea combustibilului fosili.

Propunerea iniţială a G7 de săptămâna trecută a fost pentru un plafon de preţ de 65-70 de dolari pe baril, fără mecanism de ajustare.

Întrucât ţiţeiul rusesc din Urali a fost deja tranzacţionat mai jos, Polonia, Lituania şi Estonia au respins acest nivel ca nerealizarea obiectivului principal de a reduce capacitatea Moscovei de a-şi finanţa războiul din Ucraina.

„Plafonul de preţ este stabilit la 60 de dolari, cu o prevedere care să îl menţină cu 5% sub preţul pieţei pentru ţiţeiul rusesc, pe baza cifrelor AIE”, a spus un diplomat al UE.

Un document al UE văzut de Reuters a arătat că plafonul de preţ va fi revizuit la mijlocul lunii ianuarie şi după aceea o dată la două luni, pentru a evalua modul în care funcţionează schema şi a răspunde posibilelor ”turbulenţe” de pe piaţa petrolului, care ar putea apărea.

Documentul spune că ”o perioadă de tranziţie” de 45 de zile se va aplica navelor care transportă ţiţei de origine rusă încărcat înainte de 5 decembrie şi descărcat la destinaţia sa finală până pe 19 ianuarie 2023.

Ţiţeiul rusesc din Urali a fost tranzacţionat joi după-amiază la aproximativ 70 de dolari barilul.

Plafonul G7 al preţului ţiţeiului rusesc pe mare urmează să intre în vigoare pe 5 decembrie, înlocuind interdicţia totală mai dură a UE de a cumpăra ţiţei maritim rusesc, ca o modalitate de a proteja aprovizionarea globală cu petrol, deoarece Rusia produce 10% din petrolul mondial.

Ideea de a impune plafonul G7 este de a interzice companiilor de transport maritim, de asigurare şi de reasigurare să manipuleze mărfuri de ţiţei ruseşti pe tot globul, cu excepţia cazului în care acesta este vândut la un preţ mai mic decât preţul stabilit de G7 şi aliaţii săi.

Deoarece principalele companii de transport maritim şi de asigurări din lume au sediul în ţările G7, plafonul de preţ ar face foarte dificil pentru Moscova să-şi vândă petrolul la un preţ mai mare.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *