Peste 300 de infecții nosocomiale au fost raportate în județ

Peste 300 de infecții nosocomiale au fost raportate în județul Hunedoara, în anul 2021. Situația a fost făcută publică de DSP Hunedoara. Astfel, potrivit statisticii, în anul 2021 s-au înregistrat 308 cazuri de infecții asociate asistenței medicale, în timp ce în 2020 numărul cazurilor a fost de doar 194.

Rezistența la antibiotice a crescut în ultimii ani într-o asemenea măsură, încât a devenit o amenințare importantă pentru eficacitatea antibioticelor în viitor. Combinată cu o lipsă de antibiotice noi, creșterea numărului bacteriilor rezistente la antibiotice constituie în prezent un risc grav la adresa sănătății publice.

Rezistența la antibiotice este legată de extinderea utilizării și de modul de administrare a antibioticelor. În medicina umană, rolul furnizorilor de asistență medicală primară este deosebit de important în acest context, deoarece înregistrează ponderea cea mai mare (80-90%) în ceea ce privește recomandarea de utilizare a antibioticelor, și atrage atenția asupra faptului că antibioticele trebuie atât prescrise și eliberate în mod responsabil, cât și corect utilizate. Automedicația cu antibiotice include atât eliberarea unui antibiotic fără rețetă, cât și administrarea inutilă de antibiotice rămase neutilizate. Sondaje recente (ex: Eurobarometru) au arătat că, în toate țările, marea majoritate a pacienților obține antibiotice pe bază de rețetă. Cu toate acestea, există o minoritate constantă de pacienți care utilizează încă antibiotice obținute fără rețetă (3%) sau își administrează antibiotice rămase neutilizate dintr-o cură anterioară (2%). Amploarea problemei variază de la o țară la alta. Prin urmare, există o nevoie specifică de a promova utilizarea corespunzătoare a antibioticelor în rândul pacienților care apelează la asistența medicală primară, pe întreg teritoriul Europei.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *