Principalele caracteristici ale antiviralelor orale utilizate în tratamentul COVID-19
Ministerul Sănătăţii (MS) prezintă principalele caracteristici ale medicamentelor antivirale orale utilizate în tratamentul COVID-19. De asemenea, sunt oferite răspunsuri la potenţiale întrebări punctuale privind administrarea acestora. Astfel, acestea nu pot fi utilizate de femeile însărcinate sau de persoanele cu afecţiuni hepatice ori renale, iar fiecare pacient trebuie să fie evaluat de medic înainte de a urma un astfel de tratament.
Potrivit materialului informativ realizat de Comisia de Boli Infecţioase a Ministerului Sănătăţii, din care fac parte medici renumiţi, antiviralele orale blochează activitatea şi replicarea virusului, fiind necesare ca ele să fie administrate cât mai repede posibil după infectare. Astfel, tratamentul trebuie început nu mai târziu de 5-7 zile de la debutul simptomelor.
Administrarea acestor antivirale trebuie făcută însă doar după o evaluarea medicală, clinică şi de laborator, a pacientului.
Din material reiese că antiviralele orale nu trebuie utilizate de către femeile însărcinate sau care alăptează, fiind recomandată şi folosirea de metode contraceptive eficiente în cazul în care unul dintre parteneri ia astfel de medicamente.
În cazul unor antivirale noi, în document se menţionează că există date clinice limitate şi că pot să apară reacţii adverse, inclusiv unele grave.
news.ro
foto: nature.com