RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură
LUNI, 13 decembrie 2021
Au furat ”cu milă” din mâncarea copiilor
O poveste despre lăcomie și neomenie a ieșit la iveală la Centrul de Creșe din Ploiești. Șefa Centrului este cercetată împreună cu alți salariați sub acuzația de luare de mită, delapidare și furt din hrana copiilor. Din cauza unor nereguli de practică judiciară, suspecta a fost eliberată luni din arest, dar pe măsură ce date din dosar ies la iveală, devin tot mai clare dovezile în acest caz. Ciudat în acest dosar este ”mila” cu care salariații Centrului de Creșe din Ploiești îi lăsau pe copii fără ce era mai bun din hrana lor. Din interceptări reiese că angajaţii care furau îi compătimeau pe copiii cu vârste între 11 luni şi 3 ani lăsaţi de părinţi la creşă. De multe ori, persoane din cadrul creșelor au afirmat telefonic «îmi este milă de copiii ăștia că nu le dă să mănânce», «copiii ăştia nu au văzut copan de la începutul anului» sau «musaca fără carne şi paste fără brânză». De asemenea, se discuta despre carnea de vită şi apă minerală, produse care nici nu au fost trecute prin creșă, ci însușite de angajați, fără întocmirea documentelor care să ateste faptul că produsele respective au fost utilizate pentru prepararea hranei. Procurorii au arătat că majoritatea salariaților care sustrag produse alimentare profită de faptul că în creșe sunt înscriși copii cu vârste cuprinse între 11 luni şi 3 ani şi care nu pot aprecia calitatea hranei oferită şi nici nu au capacitatea necesară să comunice faptul că într-o anumită zi nu au avut la masă carne, sau alte produse mai scumpe din meniul zilnic. Procurorul de caz estimează că prejudiciul cauzat de angajații celor șase creșe din Ploiești care sustrăgeau din mâncarea copiilor şi din produsele de curățenie alocate instituțiilor se ridică la 108.000 de lei pe an.
MARȚI, 14 decembrie 2021
Cuplul Șoșoacă a ajuns la RAI, RAI UNO
Totul a luat-o razna în momentul în care doamna Șoșoacă a înțeles, din modul în care punea întrebările jurnalista italiană de la postul RAI UNO, că ea nu va fi prezentată ca o icoană cu pumn greu a libertății românilor, ci mai mult ca o ciudățenie a naturii umane pentru care vaccinarea e un abuz, iar pandemia o minciună diabolică. S-a înfuriat și cu o abilitate incredibilă de a crea context favorabil pentru ea, a jucat scena ca și cum jurnaliștii de la RAI Uno ar fi intrat la ea în birou neinvitați și pe deasupra și cu gânduri de furtișag. Și pentru că scandalul e habitatul ei natural, doamna Șoșoacă aliată cu soțul au dirijat magistral evoluția evenimentului amestecând cu pricepere în rețetă privări de libertate ad-hoc, acuzații false de furt, urlete și polițiști numai buni de ultragiat de către domnul Șoșoacă. Culmea, oamenii legii, nu s-au supărat că au fost luați de guler de consortul senatoarei, ci din contră, au părut recunoscători, din moment ce i-au băgat 8 ore la interogatoriu pe jurnaliștii italieni. Scandalul este relatat de mai multe publicații din Italia. Despre jurnalista italiană, la Stampa scrie: ” „Răpită în România de un senator no vax, atacată fizic și eliberată abia după opt ore datorită unei intervenții diplomatice. Aceasta este povestea absurdă care i s-a întâmplat Luciei Goracci, cunoscută jurnalistă Rai și echipei sale în timpul unei călătorii la București”. Din nimic, doamna Șoșoacă a făcut un scandal de proporții internaționale. „Deși eram în România, m-am simțit ca în Siria”, a declarat în presa italiană jurnalista Lucia Goracci. Ce transmite acest scandal lumii? Că suntem praf: o țară fără busolă în care presa liberă poate fi arestată abuziv, că furiile unui senator al statului anulează drepturile fundamentale ale omului, că poliția poate fi ultragiată la liber de clanurile atârnătoare de influența unor demnitari ai țării. Doamna Șoșoacă a mai pus o temelie la opera sa de decuplare europeană a României, profitând de ”statul eșuat” invocat la un moment dat de președintele Iohannis. Publicul european care a vizionat materialul filmat și declarațiile Luciei Goracci nu au văzut altceva decât scene care ar fi de înțeles în Belarus, dar de neexplicat la București. Doamna Șoșoacă și-a făcut din nou treaba. Că nu degeaba Sputnik, organul de propagandă al Rusiei în România, a pus-o pe apriga senatoarea pe prima poziție în topul personalităților politice din țara noastră pe anul 2021.
MIERCURI, 15 decembrie 2021
Ministrul Florin Roman a plecat târâș ”cu fruntea sus”
„Plec din funcția de ministru cu fruntea sus”, a scris fostul ministru pe pagina sa de Facebook imediat după ce și-a dat demisia. Pe cei neinițiați textul i-ar putea face să creadă că o lucrătură mârșavă i-a retezat pe nedrept mandatul domnului Roman, iar acesta, în loc să se mocirlească în dispute insipide, a preferat să demisioneze demn de pe funcție. Traseul de ministru terminat prematur al domnului Florin Roman nu a avut însă nimic glorios în derularea lui. Domnul Roman nu era la curent cu interesul pe care societatea îl are de obicei față de persoanele care ajung pe funcții. Necunoscând, sau ignorând, acest amănunt, domnul Roman și-a permis o aroganță, un CV fardat mult prea țipător. A dorit prin asta să arate, spera pe fugă, că are o minimă tangență cu domeniul pe care a fost pus să-l păstorească în calitate de ministru: digitalizarea. Nu a avut însă norocul să fie ignorat. Imediat presa a deslușit că lucrarea invocată de domnul Roman în CV, ca fiind contribuția sa la domeniul digitalizării, nu există. Surprins neplăcut, domnul Roman a întors-o puțin neinspirat, publicând câteva pagini din masteratul său pe care le considera relevante pentru a-și demonstra cunoștințele solide. S-a constatat imediat că masteratul domnului Roman era un plagiat de toată frumusețea. Deși năucit de a doua lovitură, sau poate tocmai de asta, dl Roman a făcut pe loc o teorie nouă. El a arătat că un ministru care habar nu are de domeniul pe care îl conduce, e mai bun și mai onest, pentru că ignoranța totală i-a anulat interesul de a se ocupa de firme-căpușă în domeniu și prin urmare ministrul Roman, de exemplu, nu știe și nu are cu ce să facă mufările penale la buget pe domeniul digitalizării. Mai că ar fi scos-o la capăt cu această deducție logică, dacă nu ar fi căzut necruțător bomba finală. Rectorul universității clujene Babeș-Bolyai a ieșit public și a spus că ei nu au avut nici un student care să coincidă cu persoana domnului ministru Roman, așa cum lăsa să se înțeleagă acesta. După asta, nu se știe ce au discutat în particular primul-ministru Ciucă cu ministrul Roman. Efectul a fost combinat. Domnul Florin Roman a părăsit funcția târâș, dar cu ”fruntea sus”. ”Târâșul” era de la generalul Ciucă, iar ”fruntea sus” harul de tupeu cu care natura l-a înzestrat pe politicianul Roman.
JOI, 16 decembrie 2021
După COVID-19, pândește ”ciuperca neagră”
Ca și cum infecția cu SARS-CoV-2 nu ar fi fost suficient de înspăimântătoare, o nouă amenințare a ieșit la iveală în această săptămână. Medicii au anunțat că cei care au trecut prin boală riscă să fie atacați de „ciuperca neagră”, un nume ca de film de groază dat unei infecții fungice. Denumită oficial Mucormicoza, ciuperca neagră este o infecție fungică rară cauzată de expunerea la un anumit tip de mucegai care se găsește în mod obișnuit în sol, plante, gunoi de grajd și fructe sau legume în descompunere. Acestă ciupercă nu este dăunătoare pentru majoritatea oamenilor, dar poate provoca infecții grave în rândul celor cu sistem imunitar slăbit. Conform medicilor, ciuperca neagră afectează sinusurile, creierul și plămânii și poate fi fatală pentru pacienții diabetici sau cu imunitatea scăzută. Rata mortalității este semnificativă. Potrivit statisticilor, mucormicoza rinosinuzală are un indice de mortalitate cuprins între 36 și 40 la sută, în timp ce, în cazul mucormicozei pulmonare, indicele de mortalitate variază între 75 și 100%. De aceea, spun medicii, identificarea precoce a mucormicozei este extrem de importantă, iar inițierea tratamentului este esențială. Medicii de la Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” din București au identificat deja șase cazuri de contaminare cu ”ciuperca neagră” într-o singură lună, ca urmare a efectelor infecției cu coronavirus. Până la pandemie, incidența mucormicozei a fost de 4 cazuri în 15 ani!
VINERI, 17 decembrie 2021
Guvernul a dat ”Ordonanța Trenulețul”
Un fel de mega ordonanță și probabil de aceea ar fi putut fi denumită ”national express”, documentul aprobat vineri de Guvernul Ciucă vine să reglementeze de urgență o serie de aspecte care așteptau rezolvare în mai multe domenii. Ce decizii importante prevede ordonanța? Salariile bugetarilor îngheață la nivelul actual, cu două excepții: educație și sănătate unde vor fi mărite. ”Ca impact avem în jur de 900 milioane de lei pe Educație și 687 milioane de lei pe Sănătate. Este o creștere medie de 7%”, a precizat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Pensionarii care au pensii mai mari de 4.000 de lei vor plăti CASS. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din pensii, o reprezintă partea ce depășeste suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie. Se reincriminează fapte de evaziune fiscală. În anul 2022, gratuitatea acordată elevilor din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat pentru transportul local rutier și naval se asigură din bugetele locale. Se suspendă plata pensiilor speciale pentru primari. De asemenea, plata drepturilor salariale câștigate în instanța de unii bugetari și care au devenit executorii în anul 2022 se va face eșalonat.
SÂMBĂTĂ, 18 decembrie 2021
Sorin Grindeanu suspectat și el de CV cu lucrări fantomă
E posibil ca și domnul Grindeanu să se fi dat autor de cărți fără să fie? Matematicianul Sergiu Moroianu, soțul doamnei Clotilde Armand, a ieșit public prezentând un aspect ciudat legat de una din cărțile pe care domnul Grindeanu a pretins că le-ar fi scris în CV-ul domniei sale. Titlul cărții este destul de descurajant pentru mare parte din populație: „Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă”. Două poze cu coperta cărții au fost puse de domnul Grindeanu pe Facebook, ca dovadă că lucrarea există. Numai că există o problemă de ISBN, codul de înregistrare oficial al tuturor publicațiilor tipărite din România. Pe fotografiile cu coperta lucrării, observă domnul Moroianu, ISBN-ul înscris aparține unei alte cărți semnată de Filon Verca și care se numește ”Dreptul și Adevăr – Contribuția Mișcării Legionare la lupta de rezistență împotriva comunismului-Vol. II”. Nici o legătură cu integrala Lebesque-Radon. Și nimeni nu poate explica cum e posibil să se suprapună ISBN-ul celor două cărți. În plus, spune domnul Moroianu, cartea domnului Grindeanu nu poate fi găsită niciunde, nu este disponibilă. E posibil ca doar într-o singură săptămână Guvernul României să fie copleșit de un nou scandal de gen ”uite cartea, nu e cartea” în CV? Sâmbătă domnul Sorin Grindeanu a dat o replică acuzațiilor spunând că ”Am mai răspuns acum 4 ani pe subiectul cărții. Ea există, am arătat-o, e scrisă cu un profesor de matematică, aș zice chiar bun. Lucrurile sunt foarte clare, mai puțin pentru familia Armand care intrase într-un con de umbră”.
DUMINICĂ, 19 decembrie 2021
Poza săptămânii
Asociația Pro Infrastructura a prezentat imagini de pe un tronson al autostrăzii Transilvania executat de o firmă turcească. Asociația apreciază că turcii au reușit în doar patru luni de la începutul lucrării să avanseze spectaculos, desi vremea rea a împiedicat de mai multe ori lucrul.
Monica Pană