Teatrul din Petroșani: plângere la DNA pentru paguba de aproape 5 milioane de lei

În vara acestui an, două controale ale Consiliului Județean Hunedoara stabileau prejudicii enorme la Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani. Servicii plătite de două ori, bani pentru spectacole care nu s-au jucat, angajați fictivi și multe alte nereguli despre care oficialii CJ Hunedoara și noua conducere a instituției de cultură refuză să discute. Paguba se ridică la 4,6 milioane de lei, în perioada 2009-2016, când managerul Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” a fost Nicoleta Bolcă.

Întrebat despre demersurile care au fost luate pentru recuperarea prejudiciului, vicepreședintele CJ Hunedoara, Sorin Vasilescu, ne-a pasat la șeful lui, Mircea Bobora.

”Este ordonator de credite și întrebați-l pe ordonatorul de credite exact care este stadiul posibilei plângeri penale la ora actual”, a declarat Sorin Vasilescu.

De la  biroul de presă al CJ Hunedoara, în urma unei cereri transmise de redacția noastră, ni s-a comunicat că nu pot fi făcute date publice, întrucât s-a făcut plângere la DNA. Până la finalizarea anchetei, nu pot fi explicate detaliile prejudiciului: cine, ce și cum a furat, sub ochii îngăduitori ai autorităților.

”În urma raportului de audit, conducerea Teatrului din Petroșani, care are personalitate juridică proprie, a făcut plângere penală la DNA. Cercetarea fiind în curs, nu se pot face publice date din anchetă”, au precizat reprezentanții CJ Hunedoara.

În urma controalelor amintite s-a descoperit, printre altele, că ”instituția a plătit din bugetul propriu servicii conexe de scenografie costume în valoare de 1.504.053 lei, nejustificate legal, în condițiile existenței unui contract cu aceeași persoană, având ca obiect scenografia decor, scenograf care trebuia să realizeze și concepția costumelor, pentru un număr de 38 de producții artistice”.

Mai apoi, același control a arătat că au existat ”cheltuieli cu bunuri și servicii în valoare de 292.373 lei, efectuate pentru un număr de 4 producții artistice, care nu au avut nicio reprezentație: Frumoasa poveste a urșilor panda – 41.667 lei; Nina – 100.834 lei; Doi pe o bancă – 89.172 lei; Pacea cu zmeii – – 60.700 lei”.

În același raport se mai arată că există creanțe prescrise și neîncasate.

”Compartimentul financiar-contabil (contabil șef) nu a întocmit nicio notă justificativă cu detalii despre natura, vechimea, demersurile întreprinse, cauzele, starea clientului, nu a fost constatată prescrierea debitului în sumă totală de 346.054,05 lei, reprezentând stingerea debitului neîncasat de la clientul SC Bryliant DA-CO SRL și nu există propunerea de scoatere din evidență a acestuia, aprobată de managerul instituției.

Creanțe neîncasate: 4500 lei facturi peste 1 an către Primăria Lupeni și Primăria Aninoasa”, se precizează în documentul prezentat într-o conferință de presă.

Totodată, s-a mai stabilit că au fost scoase din gestiune obiecte de inventar în valoare de 464.844, 12 lei, fără documentele justificative cerute de normele legale și fără ca acestea să fie inventariate și casate efectiv.

Problemele, însă, sunt mult mai mari. Angajații teatrului din Petroșani prind curaj și vorbesc despre oameni angajați fictiv de-a lungul anilor și despre ”parandărăt” din contractele cu regizorii.

”Bolcă avea angajați fictivi, mai ales la sectorul artistic, ăia beneficiau de vechime și experiență iar ea le încasa salariile. Mai mult, o asistență de regie era de 25% din contractul regizorului respectiv. Dacă regizorul primea pe spectacol 5-6.000 de euro, fă și socoteala. Iar acești asistenți, la rândul lor, cotizau către ea. Totul se făcea fără acte, la mica înțelegere”, susțin aceștia, sub protecția anonimatului.

Anamaria NEDELCOFF

 

 

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 421 posts and counting.See all posts by nedelcoff

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *