În elita acrobaţiei cu avionul. România ia Argintul la Europene, clasa intermediate
„2021 este un an bun ppentru acrobaţia din Romania: sportivii noştri au locul III mondial la clasa advance, acum iau locul II european la clasa intermediate şi au obţinut şi locul I mondial cu echipa de acrobaţie cu planorul”, se bucură George Rotaru, directorul Aeroclubului României, care adaugă într-o postare: „Am a 4-a medalie FAI de team manager la acrobaţie”.
Sub auspiciile FAI – Federaţia Aeronautică Internaţională, Aerodromul Deva a găzduit, între 4 şi 9 septembrie, prima ediţie a Campionatului European de Acrobaţie Aeriană, pentru clasa intermediate.
Zeci de piloţi din şapte ţări europene şi-au disputant primele locuri. Echipa Aeroclubului României „care a făcut senzaţie la Deva” are şase membri: Octavian Stănilă, Lucian Drăguş, Valentin Caval, Ciprian Olteanu, Petre Glonţaru şi Dan Ştefănescu.
Deşi tineri şi aflaţi la prima participare la o competiţie de anvergură, sportivii români au reuşit să puncteze în faţa unor echipe cu experienţă în domeniu, cu piloţi care au la activ mii de ore de zbor.
În clasamentul pe echipe, România a luat locul II, după Rusia şi este urmată de Polonia. La individual, tânărul Dan Ştefănescu a surprins cu o evoluţie excelentă încă din prima zi.
„Este prima mea competiţie internaţională: ne-am mai distrat noi între noi, dar clar acum este un sentiment foarte diferit – când sunt şi alte ţări, e şi altă competiţie. Au meritat toţi anii aceştia de muncă, este un sentiment extraordinar să fi răsplătit pentru efort. Ca să faci acrobaţie cu avionul trebuie să ai în primul rând ambiţie. Să nu renunţi! Să continui să lupţi pentru ce îţi doreşti. Trebuie să existe dorinţa de a te antrena, să tot încerci, să încerci”, povesteşte hotărât tânărul de 23 de ani.
Dan Ştefănescu jr. a zburat pe un aparat Suhoi 31, sub îndrumarea tatăl său, Dan Ştefănescu, şi el un nume în aviaţia sportivă românească: „Mie a venit să îmi spună că vrea să zboare, de ce şi că vrea să se pregătească. Niciodată nu l-am împins să facă lucrul acesta. Zborul trebuie să vină de la sine, să fie ceva la fel de natural precum clipitul. Părinţii trebuie să îşi încurajeze copiii să aibă modele adevărate. Cred că puterea exemplului în familie contează foarte mult în educaţia unui copil. De acum ne gândim care e pasul următor, ce avem de făcut în continuare, cum ne pregătim şi unde o să găsim resurse”, spune Dan Ştefănescu senior.
Directorul Aeroclubului României, George Rotaru, a fost şi team managerul echipei din concurs. A pariat pe o echipă tânără şi sportivii nu l-au dezamăgit: „Este o performanţă deosebită, la chiar primul campionat European la aceasta clasă. Am pregătit această echipă şi s-a clasat pe locul doi European, ceea ce este foarte bine! Cei mai buni dintre ei vor merge mai departe la clasa advance.
Din 2015, de când am venit la Deva, cu Campionatul European de Acrobaţie, clasa advance, suntem tot mai prezenţi pe partea de avion şi de planor. Federaţia Aeronautică Internaţională a văzut că suntem un aeroclub foarte puternic, cu oameni foarte pregătiţi şi am devenit parteneri”
Un alt membru al echipei, Petre Glonţaru, s-a clasat pe locul şase: „Campionatul a fost destul de greu, dar ne-am descurcat, ne-am concentrat şi am reuşit să obţinem un loc onorabil.
Este în special meritul lui Dan, care a acumulat cele mai multe puncte dintre noi, dar este vorba şi despre restul echipei. Toţi ne-am strădui să realizăm figuri cât mai corecte şi să obţinem punctajul necesar pentru a urca pe podium.”
Cele mai multe medalii au revenit celor din echipa Rusiei. Campionul european la clasa intermediate este Ivan Barsov: „Această ediţie a fost una bună, am ajuns pe locul întâi, este cel mai bun lucru pe care îl puteam face. Este primul meu campionat internaţional şi este un rezultat bun locul întâi.”
Împotriva legendelor din echipa Rusiei, România a avut o misiune grea, dar a reuşit să aducă argintul în palmaresul Aeroclubului României.
Din cauza regulilor pandemiei, competiţia s-a desfăşurat fără spectatori şi nu s-a organizat nici un show aviatic de închidere.
Campionatele Europene de Acrobaţie Aeriană, pentru clasa intermediate s-au terminat însă cu o demonstraţie de balet aviatic. George Rotaru şi Teodor Munteanu, doi dintre „Şoimii României”, au făcut spectacol pe cer în aplauzele celor pe care i-au ţinut minute bune cu ochii după straşnicele aparate de zbor Extra 300.
Pentru câteva momente frumoase, o inimă mare a rămas peste culorile amurgului.
Laura OANA