Zi de sărbătoare și de post: Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
Ziua de 29 august 2021 este o zi importantă pentru creștinii-ortodocși și cei romano-catolici. În această zi, în calendarul creștin se pomenește de tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Mântuitorul Iisus Hristos. Despre Sfântul Ioan Botezătorul se spunea că el cugeta în Legea lui Dumnezeu și toate cele de jos mai mici le socotea paza Legii dumnezeiești. El a trecut peste hotarele firii și a botezat pe Hristos. Însă viața sfântului a luat o turnură deosebită în momentul în care împăratul Irod și-a luat de femeie pe soția fratelui său, Filip. Prorocul Ioan l-a mustrat pe împărat, iar acesta a poruncit să fie aruncat în temniță.
Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul
La ziua de naștere a împăratului a venit și fata Irodiadei, femeie ce a interpretat un rol în fața lui Irod. Iar ca plată pentru necinstitul ei joc i s-a dat chiar moartea Prorocului. Capul acestuia a fost adus apoi pe tipsie și l-a dat femeii. Cu toate acestea, ucenicii săi au reușit să-i ascundă trupul în cetatea Sevastiei. Acest act sângeros pare să fi fost îngăduit de Dumnezeu, pentru că după ce a fost Înaintemergătorul lui Hristos pe pământ, Sfântul Ioan Botezătorul a fost trimis în împărăția morților să meargă să înștiințeze pe morții cei drepți de speranța în Mântuire.
Ultima sărbătoare a anului bisericesc
Conform tradiției, Sfânta Ioana este cea care a luat capul Sfântului Ioan din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului. Acolo a rămas până pe vremea Împăraților Constantin și Elena, care au dus capul la Emesa, Siria. Ulterior, capul său a fost îngropat la Comane, iar mai apoi a fost dus de către Sfântul Ignatie la Constantinopol, în anul 860. În timpul cruciadelor, o parte a capului său a fost luată de la Constantinopol de către latini și a fost dusă la o biserică din Amiens. Această zi reprezintă ultima mare sărbătoare a anului bisericesc, având în vedere că acesta se încheie pe 31 august. De la 1 septembrie 2021 începe noul an bisericesc, zi în care se spune că Dumnezeu a început lucrarea de creare a lumii.
Tradiții de Sărbătoarea Sf. Ioan Botezătorul
Sărbătoarea din 29 august este și una plină de tradiții și obiceiuri respectate de creștinii de pretutindeni. În popor există câteva tradiții de această sărbătoare. Există Sf. Ioan de Toamnă (Sf. Ioan cap tăiat- n.r.), care aduce cu sine o seamă de interdicții asupra tăiatului fructelor și legumelor ce au formă rotundă sau alimentelor ce amintesc de sângele vărsat. Totodată, Crucea mică este rea de friguri, căci atunci, de regulă, încep frigurile a prinde pe oameni. De aceea se postește, nu se mănâncă poamă roșie și nici fiertură. Unii mănâncă numai struguri sau ajunează. Nu se mănâncă din blid sau tipsie. Oamenii împart mere, pere, castraveți. Tot în această zi nu se taie nimic cu cuțitul, ci totul se rupe cu mâna și nu se mănâncă varză.
sursa: Everydaynews