Din această vară, albina devine Super Erou în Geoparc

V-ați gândit vreodată cum ar fi viața noastră și a plantelor fără zumzetul albinelor? „Albina Super Erou. 100 de milioane de ani în slujba mediului” este proiectul desfășurat pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București care trage un semnal de alarmă, într-un mod inedit, asupra impactului pe care l-ar putea avea dispariția albinelor asupra mediului.

 

Considerată cea mai importantă ființă de pe Pământ, povestea albinei începe odată cu apariția primelor plante cu flori și este definitorie pentru ceea ce reprezintă viața pe planeta noastră. 

„Albinele sunt strâns legate, atât ca origine, cât și ca evoluție, de plantele cu flori. Adică de angiosperme. Originea angiospermelor este undeva, pe la sfârșitul Jurasicului, acum aproximativ 160 de milioane de ani. Diversificarea plantelor cu flori merge mână în mână cu diversificarea grupelor de albine. Întotdeauna angiospermele și albinele au avut un business înfloritor pentru că în urma acestei co-evoluții fiecare grup a avut de câștigat. În primul rând angiospermele au fost polenizate, pe de o parte, iar pe de altă parte albinele au beneficiat de existența plantelor cu flori din punct de vedere al hranei. E o poveste de success, de colaborare între plantele cu flori și albine, poveste care continuă și astăzi pentru că evoluția este și ea la rândul ei continuă, desi extrem de lentă raportată la timpul istoric. Atât povestea albinelor cât și povestea plantelor sunt una și aceeași istorie”, afirmă prof. univ. dr. Mihai Emilian Popa, de la Facultatea de Geologoie și Geofizică a Universității din București și Southwest Petroleum University din Chengdu, China.    

Sculptorul Dragoș Neagoe, în același timp apicultor profesionist, a revenit în Geoparc cu o nouă lucrare intitulată „Coabitare”. El a realizat o sculptură de mari dimensiuni pe care a fost atașată o familie de albine crescută special pentru a construi forme pe suprafața operei de artă.

În 2008 am început apicultura și mi-am dat seama că albina este pe cale de dispariție. Multe familii de albine mor mai ales în timpul culesului de rapiță și de floarea soarelui, în special din cauza insecticidelor și pesticidelor. Ca artist, am încercat să iau o atitudine cât mai coerentă și cât mai puternică și astfel, în 2019, la Palatul Mogoșoaia am acționat în consecință și am făcut o mică expoziție. Sper să nu ajungem în situația în care albina, care este pe cale de dispariție, să fie văzută la fel ca la grădina zoologică, să ne plimbăm în jurul ei să spunem <<uaaaau, ce frumos a fost acum 100 de ani>>”, apreciază sculptorul apicultor Dragoș Neagoe.  

Coabitarea dintre sculptură și viața de zi cu zi a albinelor dă naștere unui tip de artă hibridă, cu rol educativ și de promovare a Geoparcului și a Țării Hațegului.

„Albinele vor continua să construiască faguri în forme naturale și să contribuie la înfățișarea sculpturii, tehnică realizată pentru prima dată în România. Instalația este deopotrivă un act artistic unic și o modalitate didactică de a arăta viața albinelor. Proiectul este gândit de Asociația Drag de Hațeg, care are ca scop sprijinirea dezvoltării durabile a regiunii Țara Hațegului. Noi urmărim promovarea valorilor naturale, culturale și sociale ale comunităților locale și consolidarea identității acestora prin turism în contextul funcționării Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului”, consideră Alina Ciobanu, coordonatorul proiectului și președinte al Asociației Drag de Hațeg.

Observațiile cu scop educativ, dar și aventurile de zi cu zi ale familiei de albine pe opera de artă, pot fi urmărite de oricine, în direct, prin intermediul unei camere de luat vederi amplasată în apropiere. Imaginile sunt disponibile aici.

 

Ca măsură de siguranță, atât sculptura, cât și familia de albine au fost protejate cu o folie de plexiglas.

 

Proiectul cuprinde mai multe activități, în special online, dedicate voluntarilor pentru Geoparc, dar și elevilor membri în cluburile GeoExploratorii de la școlile din cadrul Rețelei EduGeoparc.

 

„Albina Super Erou. 100 de milioane de ani în slujba mediului”, este un proiect inițiat de Asociația Drag de Hațeg și de Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București, în parteneriat cu Asociația Cred’Art, Școala Gimnazială Densuș, Școala Gimnazială Bretea Română, Societatea Geologică a României, Primăria comunei General Berthelot și Asociația de Turism Retezat. Proiectul beneficiază de finanțare oferită de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, prin Programul Spații Verzi, în urma unui concurs național de proiecte.

*****

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 169 de teritorii din 44 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

 

Pentru informații privind Geoparcul accesați: www.hateggeoparc.ro

Pentru informații privind Universitatea din București accesați: www.unibuc.ro

 

 Adina POPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *