Certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID intră în vigoare de joi în UE

Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID-19 intră de joi în vigoare, ceea ce înseamnă că cetăţenilor şi rezidenţilor UE le vor putea fi eliberate de acum aceste certificate, transmite reprezentanţa Comisiei Europene în România, într-un comunicat de presă.

Certificatele digitale ale UE privind COVID vor putea fi, de asemenea, verificate în întreaga UE. 21 de state membre, precum şi Norvegia, Islanda şi Liechtenstein începuseră deja să emită certificate înainte de termenul prevăzut astăzi, iar cinci state membre ale UE încep să emită de astăzi astfel de certificate, conform sursei citate.

Lucrările Comisiei referitoare la certificatul digital al UE privind COVID au fost conduse de comisarul Didier Reynders, în strânsă cooperare cu vicepreşedinţii Vera Jourová şi Margaritis Schinas, precum şi cu comisarii Thierry Breton, Stella Kyriakides şi Ylva Johansson.

„Uniunea Europeană îşi respectă angajamentele asumate faţă de cetăţenii săi. Certificatul digital european privind COVID este un simbol al unei Europe deschise şi sigure, care se deschide cu prudenţă, punând pe primul loc protecţia sănătăţii cetăţenilor noştri. În luna martie, am promis că vom dispune de un sistem la nivelul întregii UE care să faciliteze libera circulaţie în condiţii de siguranţă pe teritoriul UE înainte să înceapă vacanţa de vară. Acum putem confirma că sistemul certificatului digital al UE privind COVID este operaţional. Marea majoritate a statelor membre ale UE sunt deja conectate la sistem şi sunt pregătite să emită şi să verifice certificatele. Au fost deja generate peste 200 de milioane de certificate. Îi ajutăm pe europeni să îşi recâştige libertatea pe care o preţuiesc atât de mult”, a afirmat preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, potrivit comunicatului de presă.
Certificatul digital al UE privind COVID
Scopul certificatului digital al UE privind COVID este să faciliteze libera circulaţie în condiţii de siguranţă în UE în timpul pandemiei de COVID-19. Toţi cetăţenii europeni au dreptul la liberă circulaţie chiar şi dacă nu deţin un astfel de certificat, însă acesta va facilita călătoriile, permiţându-le deţinătorilor săi să fie exceptaţi de la restricţii precum carantina.
Certificatul digital al UE privind COVID va fi accesibil tuturor şi:
– atestă vaccinarea, testarea şi vindecarea de COVID-19;
– este gratuit şi disponibil în toate limbile UE;
– este disponibil în format electronic şi pe suport de hârtie;
– este securizat şi conţine un cod QR semnat digital.
În temeiul noilor norme, statele membre trebuie să se abţină de la impunerea unor restricţii de călătorie suplimentare deţinătorilor unui certificat digital al UE privind COVID, cu excepţia cazului în care acestea sunt necesare şi proporţionale pentru protejarea sănătăţii publice.
În plus, Comisia s-a angajat să mobilizeze 100 de milioane EUR în cadrul Instrumentului de sprijin de urgenţă pentru a ajuta statele membre să furnizeze teste la preţuri accesibile.
La 17 martie 2021, Comisia Europeană a prezentat o propunere de creare a unui certificat al UE privind COVID pentru a facilita libera circulaţie a cetăţenilor, în condiţii de siguranţă, pe teritoriul UE în timpul pandemiei. La 20 mai, colegiuitorii au ajuns la un acord provizoriu.
La 1 iunie, a devenit operaţional pilonul tehnic al sistemelor, şi anume portalul UE, care permite verificarea elementelor de securitate pe care le conţin codurile QR. Conectarea în timp real la portal a tuturor celor 30 de ţări membre ale UE şi SEE s-a realizat în termenul stabilit, şi anume 1 iulie. De la 1 iunie, primele state membre au început să emită certificate; în total, 21 de state membre ale UE au emis certificate înainte de termenul oficial de 1 iulie.
În urma semnării sale oficiale la 14 iunie, regulamentul a fost publicat la 15 iunie. Regulamentul intră în vigoare joi, 1 iulie. Pentru statele membre care au nevoie de mai mult timp, regulamentul prevede o perioadă de introducere treptată de şase săptămâni pentru emiterea certificatelor.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *