Amendă usturătoare pentru o firmă care exploata balast din apele Jiului
O societate care exploata balast, fără autorizație, din apele Jiului a primit o amendă usturătoare din partea comisarilor Gărzii de Mediu Hunedoara. 60.000 de lei este amenda primită, și, în plus, activitatea firmei a fost suspendată. Societatea nu avea autorizație de mediu pentru a exploata balastul din zona respectivă.
Firma sancționată este din Petroșani, și exploata agregate minerale din albia Jiului în zona Golgota. În plus, societatea a fost sancționată și de cei de la Apele Române.
Potrivit Agenției Naționale de Resurse Minerale, pe fondul dezvoltării infrastructurii rutiere, a construcțiilor civile și industriale, s-a constatat o creștere a activității de exploatare a nisipului și pietrișului din albiile minore și din terasele râurilor din rețeaua hidrografică a României. Deoarece aceste materiale sunt resurse minerale din proprietatea statului român, pot fi extrase și valorificate ca substanțe minerale utile în baza unor permise de exploatare acordate de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), în condițiile stabilite prin Legea Minelor nr. 85/2003, cu completările și modificările ulterioare și Ordinul ANRM nr. 94/2009 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind eliberarea permiselor de exploatare.
Permisul de exploatare are valabilitatea de 1 an, cu posibilitatea prelungirii în condițiile legii, acesta fiind actul juridic emis de autoritatea competentă prin care se acordă dreptul de exploatare a unor cantităţi determinate de roci utile, în cazul nostru de nisipuri, pietrișuri, respectiv agregate minerale. Pentru exploatările de nisipuri şi pietrişuri din albiile minore ale râurilor, permisele de exploatare se eliberează după obţinerea avizelor prevăzute de legislaţia în vigoare în domeniul gospodăririi apelor.
Pentru obţinerea permisului de exploatare, solicitanţii sunt obligaţi la constituirea garanţiei financiare pentru refacerea mediului, precum şi la plata taxei pe activitatea de exploatare şi a redevenţei miniere, în condiţiile legii. Constituirea garanţiei financiare pentru refacerea mediului şi plata taxei se fac la data eliberării permisului, iar plata redevenţei miniere se realizează etapizat, pe durata valabilităţii permisului de exploatare.
Monika BACIU