Tradiții reluate, odată cu relaxarea măsurilor sanitare

Momârlanii din Valea Jiului respectă, cu sfințenie, anumite tradiții și obiceiuri moștenite din moși-strămoși. Pășunatul începe cu urcatul oilor la munte. Potrivit tradiției, în fiecare an, imediat după Paști, momârlanii urcă oile la munte, pregătiți pentru măsurat, marcând astfel începutul păşunatului. Anul acesta, obiceiul a fost reluat odată cu relaxarea măsurilor sanitare impuse din cauza pandemiei de coronavirus. astfel, în mai multe zone ale Văii Jiului, momârlanii au reluat tradiția.

Pentru momârlani, dusul oilor la munte este un adevărat ritual. Preotul locului este chemat să oficieze o slujbă religioasă. Încă din negura vremurilor, momârlanii au existat și au supraviețuit datorită păstoritului, iar cei de astăzi sunt continuatorii acestor îndeletniciri, păstrând cu sfințenie ceea ce au moștenit de la înaintași.

Oile, tunse şi „însemnate” cu câte o pată de culoare, urcă în munte cu o zi sau două înainte de măsurat. Într-o atmosferă de sărbătoare, după binecuvântarea preotului, se măsoară laptele muls de la oi stabilindu-se astfel rânduiala la ciobănit la stână. Tradiţia spune că aceia care au măsurat cel mai mult, sunt primii la brânză, dar şi primii la munca de la stână.

 

Monika BACIU

FOTO: Dănuț Anghel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *