FSLI: Instituţiile responsabile ar trebui să aibă grijă ca orice copil să meargă la grădiniţă şi la şcoală

Este obligaţia autorităţilor din această ţară să ia măsurile necesare prin care România să nu mai aibă copii care nu au ce mânca, nu au haine sau încălţăminte, nu au căldură în case, nu au primit jucării sau cărţi, au transmis, luni, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Copiilor. Aceştia susţin că este obligaţia autorităţilor să ia măsuri, astfel încât orice copil să meargă la grădiniţă şi la şcoală.

Reprezentanţii FSLI au transmis, luni, un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Copiilor în care fac referire la Preambulul “Declaraţiei drepturilor copilului”, emisă în 1959 de către Organizaţia Naţiunilor Unite, şi care prevede că “Omenirea este datoare să ofere copiilor ce este mai bun din ce are de oferit”.

”Noi, adulţii, avem datoria de a face tot ce ne stă în putinţă să ajutăm copiii să creasă, să se dezvolte şi să aibă libertatea de a alege”, se arată în comunicat.

De asemenea, reprezentanţii FSLI citează un raport al Organizaţiei Salvaţi Copiii, potrivit căruia, în România, unul din doi copii este expus riscului de sărăcie, iar peste 50 la sută dintre copii nu frecventează învăţământul preşcolar.

”Sunt cifre alarmante care ar trebui să mobilizeze întreaga societate către schimbare.  Este obligaţia autorităţilor din această ţară să ia măsurile necesare prin care România să nu mai aibă copii care nu au ce mânca, nu au haine sau încălţăminte, nu au căldură în case, nu au primit jucării sau cărţi. Instituţiile responsabile ar trebui să aibă grijă ca orice copil să meargă la grădiniţă şi la şcoală”, afirmă reprezentanţii FSLI.

Potrivit acestora, instituţiile ar atrebui să ofere copiilor condiţii de şcolarizare egale în unităţile de învăţământ din mediul rural şi urban, aşa cum ar trebui să combată orice formă de discriminare sau de excluziune socială.

”Noi, cei care facem parte din sistemul educaţional avem datoria de a oferi calitate în educaţie, prin dascăli bine pregătiţi, talentaţi şi implicaţi în ceea ce fac, precum şi un sistem de predare şi evaluare la standarde europene, care să pună în valoare abilităţile fiecărui elev”,, mai spun reprezentanţii FSLI.

În data de 20 noiembrie 1989 a fost semnată Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului, această zi devenind Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului în întreaga lume.

În Romania, Convenţia a fost ratificată prin Legea nr. 18/1990, la 28 septembrie 1990. Prevederile Convenţiei, au stat la baza elaborării Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului prin care se fac cunoscute drepturile şi libertăţile de care trebuie să se bucure fiecare copil.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *