Ministrul Energiei: Strategia energetică este finalizată şi urmează să fie aprobată în Guvern

Strategia energetică, valabilă până în 2026, şi Planul naţional de energie şi schimbări climatice vor fi aprobate în Guvern luna aceasta sau la începutul lunii aprilie, a anunţat marţi ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Oficialul s-a întâlnit marţi cu parlamentari ai AUR, care au participat la un protest organizat în faţa Ministerului Energiei, cu care a discutat despre problema Complexului Energetic Hunedoara, aflat în insolvenţă (şi care trebuie să returneze un ajutor de stat ilegal), şi despre mina de uraniu de la Crucea, care va intra în proces de închidere, fiind vorba de prima închidere de mină de uraniu din Europa.

„Strategia energetică este finalizată, împreună cu toate acordurile de mediu. Urmează să fie aprobată în Guvern şi trimisă în Parlament, aşa cum am modificat legea, şi avem finalizat şi Planul naţional integrat de energie şi schimbări climatice, care va fi aprobat prin Hotărâre de Guvern şi înaintat Comisiei Europene. Deci avem practic întreaga Strategie pentru dezvoltarea energetică a României. Am fost întârziaţi vizavi de Strategia energetică naţională pentru că în ea se puseseră absolut toate proiectele pe care voiau să le facă şi care unele mai era viabile, altele nu mai erau viabile, şi care trenau, unele aveau nevoie de autorizaţii de mediu şi de acorduri transfrontaliere ale statelor vecine şi asta practic bloca Strategia energetică. Am scos aceste lucruri, am regândit toată Strategia energetică, plecând ca şi o strategie pe axe, pe direcţii de dezvoltare a energiei, şi împreună, puse în concordanţă cu Planul naţional integrat de energie şi schimbări climatice vor fi în perioada imediat următoare în Guvern, luna acesta, la începutul lui aprilie”, a declarat marţi ministrul Energiei.
El a precizat că vechiul Guvern a lucrat timp de cinci ani la acest document.

Strategia energetică prevede ţinta de regenerabile de 30,7%, construcţia unităţilor 3 şi 4 la Cernavodă şi retehnologizarea unităţii 1, precum şi trecerea, etapizat, de la cărbune la gaz.

Ministrul a mai anunţat că va deschide şi mina de uraniu de la Tulgheş -Grinţieş. Zăcământul de la Tulgheş (Harghita) – Grinţieş (Neamţ) este considerat cel mai bogat din ţară, iar intenţia deschiderii exploatării miniere de la Grinţieş datează încă din 1998.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *