PROGRAMUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ: „Bani europeni pentru dezvoltarea județului Hunedoara”
Sâmbătă, 13 martie 2021, la Deva, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, a avut loc o întâlnire de lucru pentru prezentarea Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Așa cum se arată într-un comunicat oficial al Instituției Prefectului Județului Hunedoara, la întâlnirea organizată de Vetuța Stănescu, deputat de Hunedoara, și Siegfried Mureșan, europarlamentar, a fost prezent și președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, care le-a prezentat primarilor o serie de posibilități de a atrage bani europeni pentru dezvoltarea localităților.
Au fost invitați să participe la prezentarea oportunităților de finanțare prin acest program, prefectul județului, Călin Petru Marian, parlamentari hunedoreni, manageri ai instituțiilor publice și primarii din toate localitățile județului Hunedoara.
În urma adoptării Mecanismului European de Redresare și Reziliență, România va beneficia de o alocare de aproximativ 30,5 miliarde euro. Suma este împărțită în sprijin sub formă de granturi, 13,8 mld euro și împrumuturi, 16,7 mld euro.
Județul Hunedoara va beneficia de sume importante de bani pentru dezvoltare, urmând ca în următoarea perioadă să fie întocmite proiecte pentru cele șase direcții prioritare de finanțare: digitalizare, ecologizare, sprijin pentru IMM- antreprenori- industrie, coeziune socială și teritorială, întărirea instituțiilor publice (inclusiv modernizarea și creșterea capacității spitalelor) și proiecte pentru tineret.
Tot sâmbătă, precizează aceeași sursă, înaintea întâlnirii privind Programul Național de Redresare și Reziliență, a avut o serie de discuții cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara, cu administratorul judiciar al societății și cu lideri de sindicat, la care au participat Vetuța Stănescu, Siegfried Mureșan, primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob Ridzi, secretarul de Stat în Ministerul de Finanțe, Lucian Heiuș și Adrian David, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara.
Au fost prezentate și discutate problemele celor două principale componente ale activității CEH, extracția de cărbune și producția de energie electrică și termică.
*
Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă un document strategic structurat pe două priorități: reforme și investiții, ce aduce României perspectiva modernizării și a schimbărilor profunde așteptate de societatea civilă, mediul de afaceri și sectorul public din România.
Cu un total alocat de 30,44 mld. euro (prețuri 2018), respectiv de 33, 009 mld. euro (prețuri curente), planul este structurat pe trei piloni și 12 domenii prioritare pentru dezvoltarea României.