CNS Cartel ALFA îi cere lui Iohannis să medieze conflictul sindicate-Guvern
CNS Cartel ALFA îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să medieze conflictul dintre sindicate şi Guvern, acuzând-o pe Lia Olguţa Vasilescu, un „ministru cinic”, că nu este preocupată de piaţa muncii, că nu înţelege legislaţia şi nici rolul şi semnificaţia poziţiei publice pe care o ocupă. Mai mult, sindicaliştii spun că îşi promovează prin minciună şi dezinformare măsurile, care vor avea consecinţe greu de estimat atât în plan social, dar şi economic.
„Cu asemenea ministru al Muncii nu va fi restabilit în România respectul faţă de lucrători şi nici principiile muncii decente. Măsurile pe care le promovează acum, prin dezinformare şi minţind în toate datele pe care le prezintă public, prin dezinteresul pe care îl are faţă de lucrătorii din sectorul economic, prin gândirea feudală faţă de lucrători (oricum angajatorul face ce vrea în România cu lucrătorul) sunt împotriva lucrătorilor şi vor avea consecinţe grave, greu de estimat în amploarea lor, atât în plan social, dar şi economic”, afirmă reprezentanţii CNS Cartel Alfa.
Ei mai spun că ministrul Muncii a elaborat una dintre cele mai proaste legi a salarizării publice, care nu numai că nu rezolvă problema inechităţii şi dezechilibrului în interiorul sistemului bugetar, ci o adânceşte, că a făcut promisiuni exagerate şi bazate „mai mult pe închipuiri” decât pe realităţi economice şi că este „incapabilă de a-şi asuma greşelile, preferând să sacrifice un întreg sistem social, punând în pericol construcţia socială europeană, creată cu mari eforturi în decenii de dialog social şi luptă pentru drepturi sociale”.
„Întreaga Europă discută despre Pilonul Social European şi măsurile necesare pentru a restabili dimensiunea socială, o distribuţie mai echitabilă a rezultatelor economice între capital şi lucrători, o piaţă a muncii corecte şi funcţionale şi sisteme de protecţie eficiente. În condiţiile în care în România se intregistrează cea mai mare inechitate de venituri şi aproape un sfert din lucrători (adică persoane care au un loc de muncă) intră în categoria săracilor, Guvernul merge înainte cu măsuri aiuritoare, nesusţinute de niciun segment al societăţii, care duc societatea în direcţia opusă: precarizarea şi împovărarea lucrătorilor, lipsirea lor de drepturi în faţa angajatorilor şi deteriorarea serviciilor publice”, mai spun liderii sindicali.
Potrivit acestora, Codul Fiscal propus de guvern, care realizează transferul taxelor sociale de la angajator la angajat, „nu face decât să întărească regimul sclavagist în România”.
Liderii sindicali mai spun că sunt de acord să fie scutite de contribuţii anumite categorii sociale, dar în acest caz Guvernul are obligaţia să facă viramentele în bugetele fondurilor sociale din alte surse, aşa cum se întâmplă în prezent, prin reţinerea la sursă de către instituţiile plătitoare. În propunerea de Cod fiscal, aceste transferuri nu sunt prevăzute, iar efectele vor fi: scăderea numărului de servicii publice gratuite, a numărului de medicamente compensate pentru toată lumea, deteriorarea şi mai accentuată a serviciilor publice, subminarea încrederii cetăţenilor în capacitatea statului de a gestiona securitatea socială, mai spun liderii CNS Cartel ALFA.
Confederaţia sindicală cere demiterea de urgenţă a ministrului Muncii şi îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis „să îşi asume rolul constituţional de mediator” între părţile implicate: Guvern şi partidele de guvernământ, pe de o parte, şi partenerii sociali de cealaltă parte (confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale reprezentative).
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a susţinut, miercuri, că salariile nu vor scădea în urma trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat şi l-a acuzat pe preşedintele CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, că „interpretează, ca de obicei, vorbele” reprezentanţilor Guvernului şi ale patronatelor. Mai mult, ea susţine că patronatele apreciază prevederile noului Cod Fiscal, considerând că „aduc foarte multe facilităţi mediului de afaceri”
„Cred că am explicat de o mie de ori că brutul devine cheltuiala totală a angajatorului, după cum aţi văzut că se întâmplă prin HG care este dată pentru salariul minim pe economie, pentru că brutul, conform programului de guvernare, trebuia să fie 1.550 de lei, dar este 1.900 tocmai pentru că se transformă cheltuiala totală a angajatorului în noul brut”, a declarat, miercuri, la Parlament, ministrul Muncii.
Olguţa Vasilescu l-a acuzat pe preşedintele CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, că „interpretează vorbele” guvernanţilor şi ale reprezentanţilor patronatelor şi a precizat că la întâlnirea din Consiliul Tripartit, cu liderii sindicatelor şi cu patronatele, reprezentanţii patronatelor au spus că nu intenţionează să scadă salariile.
„De altfel, vreau să vă spun că ieri (marţi, n.r.) am avut întâlnire cu Consiliul Tripartit la care au participat şi toţi liderii de confederaţii naţionale şi patronatele. Domnul Hossu, cum face dumnealui de fiecare dată, interpretează vorbele noastre. Aşa le-a interpretat ieri şi pe cele ale reprezentanţilor patronatelor. În momentul în care premierul i-a întrebat cu subiect şi predicat, ca să nu mai fie niciun fel de discuţie, pe reprezentanţii patronatelor dacă au de gând să scadă salariile din mediul economic, toţi au spus că nici gând de aşa ceva, cu atât mai mult cu cât prevederile noului Cod Fiscal aduc foarte multe facilităţi mediului de afaceri”, a mai spus ministrul Muncii.
Olguţa Vasilescu a subliniat că nu vor scădea salariile, nici cele de la privat, unde salariul net creşte cu 7,1 la sută.
„De altfel, vă rog să coroboraţi toate aceste creşteri pe care noi le facem în zona salariului minim, dar nu numai, pentru că automat cheltuiala totală a angajatoului, devenind salariu brut, se vor raporta şi la celelalte salarii, cu deducerile pe care noi le facem. Şi o să vedeţi că nu scad salariile deloc, nici măcar la cei cu venituri din activităţi independente, unde şi acolo netul creşte cu 7,1%”, a adăugat Olguţa Vasilescu.
news.ro