Mare atenție la produsele destinate sănătăţii care sunt falsificate sau contrafăcute în perioada sărbătorilor
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) atrage atenţia că, în perioada sărbătorilor de iarnă, pot să apară diferite produse destinate sănătăţii care sunt falsificate sau contrafăcute. „Nu vă riscaţi sănătatea şi banii pe astfel de preparate întrucât pot conţine substanţe toxice şi vă puteţi strica sărbătorile”, spun producătorii de medicamente.
PRIMER, care reuneşte 19 situri de fabricaţie de medicamente din ţară, îndeamnă populaţia la „vigilenţă şi prudenţă” la achiziţionarea de medicamente, suplimente alimentare, dispozitive medicale şi, în general, orice preparat destinat sănătăţii, din alte surse decât cele autorizate.
„Din experienţa anilor precedenţi autorităţile şi companiile farmaceutice avertizează că perioada sărbătorilor este momentul în care ar putea fi puse în circulaţie produse destinate sănătăţii care sunt falsificate sau contrafăcute, pentru că se profită de buna credinţă a oamenilor şi de febra cumpărăturilor”, a afirmat dr. Dragoş Damian, director executiv PRIMER, citat într-un comunicat al patronatului.
Conform sursei citate, pandemia de coronavirus a alimentat piaţa medicamentelor contrafăcute sau falsificate în acest an. Astfel, au apărut preparate false anti-COVID care se vând ca „leacuri miraculoase” sau „descoperiri ştiinţifice revoluţionare” şi pretind că tratează sau vindecă boala provocată de noul coronavirus. Majoritatea acestor produse care pot afecta grav sănătatea se comercializează prin intermediul site-urilor online neautorizate sau neverificate, mizând pe teama şi pe nevoia disperată a oamenilor în a găsi soluţii împotriva acestei boli.
„Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că aproximativ 10% din medicamentele comercializate la nivel mondial sunt substandard sau falsificate. Alte statistici arată că în fiecare an îşi pierd viaţa circa 700 de mii de pacienţi pentru că utilizează astfel de preparate, fenomenul intensificându-se din cauza dezvoltării comerţului online”, a afirmat reprezentantul PRIMER.
PRIMER prezintă elementele la care cumpărătorii trebuie sa fiţi atenţi, mai ales în această perioadă, înainte de a procura produse pentru îngrijirea sănătăţii:
” – Medicamentele eliberate pe bază de prescripţie medicală – inclusiv vaccinurile – nu se pot vinde prin internet deoarece acest lucru este interzis. Nu achiziţionaţi sub nici o formă astfel de preparate de pe internet;
– Ca o măsură de precauţie, atunci când achiziţionaţi prin intermediul internetului alte preparate destinate sănătăţii, verificaţi dacă site-ul respectiv este autorizat. Este de preferat să le achiziţionaţi doar de pe site-urile producătorilor, distribuitorilor, farmaciilor sau al reţelelor cunoscute de retail.
– Nu cumpăraţi niciun fel de preparate destinate sănătăţii care promit vindecări miraculoase, efecte revoluţionare şi mai ales diferite tratamente „minune” împotriva Covid-19;
– Nu cumpăraţi niciun fel de preparate destinate sănătăţii de la agenţi de vânzări care merg din uşă în uşă;
– Nu cumpăraţi niciun fel de preparate destinate sănătăţii care sunt desfăcute, incomplete, nu sunt în ambalaj original sau sunt în ambalaje deteriorate sau dubioase, cum ar fi: conţin greşeli repetate de ortografie, lipsesc datele despre producător, compoziţia preparatului, data de fabricaţie sau termenul de valabilitate, etc.;
– Evitaţi utilizarea unor preparate primite de la rude, prieteni sau cunoştinţe care la rândul lor nu pot identifica provenienţa acestora;
– Întrebaţi medicul sau farmacistul oricând aveţi nelămuriri sau îndoieli cu privire la un preparat destinat sănătăţii pe care l-aţi cumpărat sau primit dintr-o sursă neautorizată sau neverificată, înainte de a-l administra”, arată reprezentanţii PRIMER.
Din PRIMER fac parte 19 fabrici de medicamente din ţară: AC Helcor, Antibiotice, B.Braun, Bio-Eel SRL, Biofarm, Fiterman Pharma, Gedeon-Richter, Infomed Fluids, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa SA, Slavia Pharm, Terapia-Sun Pharma, TIS Pharmaceutical, VIM Spectrum, Zentiva.
news.ro