Guvernul a aprobat finanțarea a două programe sociale destinate adulţilor cu dizabilităţi
Două programe destinate persoanelor cu dizabilităţi – unul privind înfiinţarea de centre de zi şi locuinţe protejate şi celălalt privind servicii sociale pentru tinerii care trec din sistemul de protecţie specială a copilului în cel pentru adulţi – vor primi finanţare şi în 2021, în urma unei decizii a Guvernului. Bugetul total al celor două programe este de peste 21 de milioane de euro.
„În şedinţa de Guvern din 24 septembrie a fost aprobată, la propunerea MMPS-ANDPDCA, prelungirea finanţării şi în 2021 pentru două Programe de Interes Naţional vitale persoanelor adulte cu dizabilităţi şi familiilor cestora. Este vorba despre Programul de Interes Naţional Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre RESPIRO/centre de criză şi locuinţe protejate şi despre Programul Înfiinţarea de servicii sociale în vederea asigurării tranziţiei tinerilor cu dizabilităţi de la sistemul de protecţie specială a copilului către sistemul de protecţie a persoanelor adulte cu dizabilităţi”, se arată într-un comunicat de presă trnasmis, vineri, de Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA).
Bugetul total al celor două programe este de peste 21 de milioane de euro.
Direcţiile Generale de Asistenta Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) pot trimite propuneri pentru înfiinţarea de servicii de tip RESPIRO şi de zi, precum şi a altor servicii.
În baza prevederilor art. 96 din legea 448/2006, ANDPDCA poate finanţa sau, după caz, co-finanţa, programe de interes naţional care au ca scop integrarea, incluziunea socială şi profesională a persoanelor cu dizabilităţi, precum şi creşterea calităţii vieţii acestora.
Astfel, cele două programe de interes naţional şi-au propus: dezinstituţionalizarea a 700 de persoane adulte cu dizabilităţi, care vor beneficia de servicii sociale în cele 89 de locuinţe protejate nou înfiinţate; prevenirea instituţionalizării persoanelor adulte cu dizabilităţi din comunitate, beneficiare ale serviciilor sociale nou-înfiinţate şi prevenirea instituţionalizării a 300 de tineri cu dizabilităţi, proveniţi din sistemul de protecţie specială a copilului, beneficiari ai serviciilor sociale nou înfiinţate.
Centrul RESPIRO pentru persoane adulte cu dizabilităţi este un serviciu social care cuprinde activităţi realizate pe durată determinată şi în anumite situaţii, pentru a răspunde nevoilor individuale specifice ale persoanelor adulte cu dizabilităţi aflate în îngrijirea asistenţilor personali, asistenţilor personali profesionişti, tutorilor sau a altor membri ai familiei, în vederea menţinerii potenţialului personal şi prevenirii instituţionalizării.
Centrul de criză pentru persoane adulte cu dizabilităţi este serviciul social care cuprinde activităţi realizate pe durată determinată şi în anumite situaţii, pentru a răspunde nevoilor individuale specifice ale persoanelor adulte cu dizabilităţi aflate în situaţii critice de viaţă, în vederea menţinerii potenţialului personal şi prevenirii instituţionalizării.
news.ro