Echinocțiu de toamnă 2020

Echinocțiu de toamnă 2020 are loc pe 22 Septembrie și reprezintă debutul toamnei din punc de vedere astronomic. Azi, ziua și noaptea sunt egale. Este momentul din care ziua începe să scadă treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, până la solstițiul de iarnă, din 21 decembrie.

Echinocțiul are loc de două ori pe an, primul fiind echinocțiul de primăvară, când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece din emisfera cerească sudică în emisfera nordică. Acesta are loc în jurul datei de 19-21 martie.

În fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie, este momentul echinocțiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180 grade, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la această dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Aflându-se deci la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților.

Singurele excepții sunt întâlnite în regiunile polare: în zona Polului Nord începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud Soarele se ivește de deasupra orizontului, timp de sașe luni, până la momentul echinocțiului de primavară.

Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va fi momentul solstițiului de iarnă.

La țară, echinocțiul de toamnă reprezintă încheierea muncilor agricole și sărbătorirea acestui eveniment prin sărbătoarea recoltelor. Sătenii obișnuiesc să ducă bucate din recoltă la preot pentru a fi sfințite. După sfințire, se spune că aceste legume și fructe capătă puteri tămăduitoare.

Se spune că în această zi florile plâng pentru că venirea iernii înseamnă și sfârșitul lor. Pentru a avea flori în ghiveci care să reziste peste iarnă trebuie să le ungi cu mir sfințit la o mănăstire și astfel vor rezista și pe timpul iernii la fereastră.

În această zi se prepară primul must din strugurii proaspăt culeși, se bat nucii și se scutură merele și gutuile.

Este perioada ideală pentru a ne face planuri și pentru a ne regenera, precum natura.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *