Bumbăcărița indică drumul spre mlaștini

Bumbăcărița indică o mlaștină. Bumbăcărița este o plantă care se întâlnește în mlaștini și pajiști umede, iar Parcul Național Retezat nu duce lipsă de acestea. Ministerul Mediului promovează Parcul Național Retezat.

„Eriophorum scheuchzeri sau bumbăcărița este o specie de plantă întâlnită în mlaștini și pajiști umede, unde formează populații numeroase. Așa cum ne-a transmis colega noastră din Parcul Național Retezat, biologul Claudia Dănău, dacă sunteți în apropierea unei zone în care vedeți bumbăcărița (primăvara și vara), cel mai bine este să ocoliți acel loc.  Cu siguranță, sub iarba deasă și sub florile albe și pufoase se află o mlaștină, care poate fi periculoasă. Pe scurt: bumbăcărița este un indicator al existenței mlaștinii, un „far”, care, dacă îl luați în seamă, vă poate salva viața.

„Farului” îi place ei să crească în turbării”, arată Ministerul Mediului.

Turbăriile sud-est carpatice constituie un habitat răspândit în etajul subalpin și alpin din munții Rodnei, Bucegi, Făgăraș, Parâng, Retezat, Țarcu, Godeanu. Valoarea conservativă a acestui habitat este mare, deoarece este endemic în Carpați.

Turbăriile din Parcul Național Retezat se întâlnesc în zona lacurilor glaciare și pe văi și versanți în vecinătatea pâraielor.

 

 

Colaborator

FOTO: Claudia Dănău(biolog) și Lenuța Bogdan(ranger) – Parcul Național Retezat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *