Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva – O nouă piesă prezentată online
Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva prezintă în cadrul rubricii: PIESE REPREZENTATIVE DIN COLECȚIILE MUZEULUI CIVILIZAȚIEI DACICE ȘI ROMANE din DEVA:
CLIȘEE FOTOGRAFICE PE STICLĂ DIN 1915
<<În colecțiile de istorie modernă și contemporană ale Secției de Istorie și Artă ale Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva se află câteva zeci de clișee fotografice pe sticlă, unele dintre ele realizate în anul 1915, după cum indică notițele de pe casetele de carton în care s-au păstrat și care le-au protejat.
Respectivele clișee nu au atras atenția din punct de vedere științific până acum deoarece prezintă personaje și scene comune, din lumea tradițională a satului românesc de la începutul secolului XX, nefiind identificate, la prima vedere, personalități care să atragă atenția cercetătorilor și, implicit, a opiniei publice. Dar se încadrează în domeniul etnografiei și al istoriei culturii.
Din păcate, datorită trecerii timpului și relocării acestor clișee fotografice extrem de sensibile deoarece sunt realizate pe sticlă, unele dintre ele s-au deteriorat aproape iremediabil. Este posibil ca și setările pentru realizarea lor să nu fi fost întotdeauna în conformitate cu normele fotografiei de la acea vreme (1915), astfel că unele sunt, la ora actuală, fie prea „arse” (prea luminoase), fie prea întunecate. Pe de altă parte, prelucrarea repetată unui clișeu fotografic, fie el pe sticlă sau pe celuloid, conduce la o degradare a imaginii, mai ales dacă sunt fotografiate grupuri, mai precis participanți la evenimente din cadrul comunității (nunți, botezuri, înmormântări etc.), fiecare dorind ulterior să aibă „un chip” pe hârtie.
Cele mai bine păstrate clișee, din punctul de vedere al imaginii și din cel al redării unor aspecte precum fizionomia, îmbrăcămintea, ambientul natural sau decorul de studio, sunt cele care au imortalizat un număr redus de personaje. Majoritatea sunt locuitori de la sate, iar în urma unui studiu atent al vestimentației se poate identifica zona etno-folclorică în care au fost realizate respectivele cadre.
Dat fiind faptul că această cercetare, cel puțin din partea noastră, este la început, nu cunoaștem momentan fotograful care le-a realizat. Pe viitor însă, sperăm să îl putem identifica, dar și să putem oferi detalii despre locațiile, personajele sau evenimentele care au fost imortalizate pe aceste remarcabile clișee pe sticlă>> relatează dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific III, Secția de Istorie și Artă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva vă invită să vizionați, propunerea de astăzi, în mediul online, pe pagina de facebook a muzeului https://www.facebook.com/MCDRDeva/ și pe site-ul instituției www.mcdr.ro.
Secția de Marketing și Relații cu Publicul