Iohannis: Am transmis azi Parlamentului, informarea privind starea de urgenţă instituită pe întreg teritoriu al României, prin decretele din 16 martie şi 14 aprilie – VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că a transmis Parlamentului informarea privind starea de urgenţă instituită pe întreg teritoriu al României, prin decretele din 16 martie şi 14 aprilie.
„Am transmis azi Parlamentului, informarea privind starea de urgenţă instituită pe întreg teritoriu al României, prin decretele din 16 martie şi 14 aprilie. Documentul prezintă în mod sintetic şi transparent acţiunile pe care le-am avut pentru a atinge obiectivele. Documentul propune şi o serie de măsuri menite să îmbunătăţească în viitor capacitatea de răspuns a statului în faţa unor provocări similare. Ne aflăm astăzi la aproape jumătate de an de la momentul în care, pe 30 ianuarie, OMS recunoştea riscurile majore reprezentate de epidemia cu noul coronavirus, determinând o situaţie de urgenţă, SARS-COV-2 fiind atipic. Noul coronavirus a schimbat radical vieţile tuturor şi a pus la încercare sistemele de protecţie socială de pe întregul mapamond. Realitatea ne arată că pericolul unei răspândiri masive a virusului a putut fi evitat doar prin adoptare de măsuri ferme. România a acţionat la timp şi eficient. Pe 16 martie am semnat decretul privind instituirea stării de urgenţă, în urma evaluărilor, a discuţiilor din CSAT, a consultării memnbrilor Guvernului„, a declarat Iohannis.
Preşedintele a explicat că unica raţiune a acestor măsuri a fost evitarea unui scenariu negru, care ar fi fost inevitabil mai ales în condiţiile în care România nu erau stocurile de necesitate pentru situaţia de urgenţă.
”În evaluarea situaţiei, am luat în considerare una dintre caracteristicile esenţiale care diferenţiază România de statele europene şi anume o diasporă numeroasă”, a subliniat Iohannis.
El a afirmat că într-un context dominat de evoluţii nefavorabile a fost nevoie de o intervenţie rapidă, coordonată şi eficientă, precum şi de un comportament responsabil şi necesar din partea autorităţilor.
„Evoluţia a scos la iveală caranţe, în special în sistemul medical. Mai mult, pandemia a scos la iveală o serie de fragilităţi sistemice, precum o economie naţională puternic dezechilibrată, lipsa investiţiilor şi o capacitate administrativă redusă. Criza de coronavirus a pus o presiune uriaşă pe instituţiile publice, care au fost ani la rând slab finanţate. Diletantismul a avut un impact negativ asupra capacităţii statului de a răspunde unor asemenea provocări. În pofida acestor condiţii deosebite, instituţiile implicate direct în managementul crizei, au reuşit, prin implementarea unor măsuri dure, să diminueze efectele create de COVID-19. Acest lucru ar fi fost imposibil fără profesionalismul şi dedicarea cadrelor medicale”, a precizat Klaus Iohannis.
news.ro