Cetățean din Hunedoara în audiență la senatorul PNL, Carmen Hărău
Vili Rupa care se consideră victimă a torturii, nemulțumit de modul în care a fost tratat în sistemul judiciar, s-a adresat cu încredere parlamentarului liberal. Câștigător a doua procese împotriva statului român la CEDO, Vili Rupa dorește inițierea unui proiect legislativ prin care victimele torturii din România să fie recompensate lunar pentru suferințele îndurate.
Vili Rupa: „Cei care m-au torturat nevinovat în închisoare au școală și facultate, asta este educația lor de interlopi cu legitimație de la stat și primesc salariul și pensie de la stat pentru că m-au torturat.
Pentru noi care azi suntem victime ale torționarilor nu vrea statul să ne asigure un trai decent și dreptul la demnitate în societate, noi suntem tot umiliți, hărțuiți și persecutați, au devenit o normalitate aceste abuzuri grave asupra noastră.
Dacă educația unui om cu școală și facultate acceptă tortura în anul 2020 ca o normalitate, eu ca victimă a torționarilor nu pot accepta asta și voi lupta pentru demnitatea mea pentru a obliga statul de a aproba legea tratatelor internaționale de reabilitare a victimelor torturii.
Dreptatea și Adevărul fără minciună trebuie să învingă prin credință.”
Notă: postările de la rubrica „faceNEWS” sunt preluate ca atare, fără modificări, de pe paginile de facebook ale autorilor.
Reabilitarea victimelor torturii
Statele trebuie să se asigure că victimele torturii pot obține despăgubiri. Victimele trebuie să aibă, de asemenea, un drept la o compensație echitabilă și adecvată, inclusiv mijloacele pentru ca o reabilitare completă posibil. Aceasta este o cerință în conformitate cu dreptul internațional.
Redress atrage după sine restituirea, compensarea, reabilitarea, repararea, gradul de satisfacție și garanții de non-repetiție.
Compensarea persoanei care se dovedește victima a torturii fizice și psihice ,în forma continuata prin abuz de putere săvârșit asupra sa , trebuie sa reprezinte despăgubiri financiare (pentru prejudicii materiale și morale) sub forma unei rente lunare pe parcursul vieții.
Retrocedarea înseamnă să restabilească victima în situația sa , înainte de abuzul a fost comis.
Despăgubiri înseamnă să răsplătească daune evaluabil economic care rezultă din abuz.
Reabilitare înseamnă restabilirea și repararea prejudiciului suferit de victimă. Acest lucru ar trebui să recunoască faptul că efectul generalizat al torturii înseamnă viața victimei – inclusiv demnitatea, sănătatea și auto-suficiență – niciodată nu s – ar putea recupera pe deplin.
Reparația trebuie să fie adecvate, eficiente și cuprinzătoare. Circumstanțele specifice ale fiecărui caz trebuie să fie luate în considerare și măsuri reparatorii adaptate la nevoile specifice ale victimei.
Satisfacția include verificarea faptelor, sancțiunile judiciare și administrative împotriva autorilor abuzului, precum și o confirmare de fărădelegi. Aceasta poate include scuze publice victimei.
Garanții de non-repetiție sunt măsuri de combatere a impunității autorilor și a reapariției abuzurilor. În funcție de context, astfel de măsuri variază de la mecanisme de supraveghere și monitorizare externă, la stabilirea unor căi de atac judiciare, consolidarea independenței sistemului judiciar, precum și o formare adecvată pentru funcționarii de aplicare a legii.