Ludovic Orban, la inaugurarea Muzeului Brătianu: „Locul în care s-a făcut istorie pentru România redevine un loc în care oamenii să regăsească istoria”

Premierul Ludovic Orban a participat duminică, alături de ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu, la inaugurarea Muzeului Naţional Brătianu în incinta vilei care a aparţinut familiei Brătianu, la Ştefăneşti, judeţul Argeş, cu aceată ocazie fiind sărbătoriţi şi 145 de ani de la înfiinţarea PNL.

„Am o mare satisfacţie sufletească să pot fi astăzi prezent aici la un moment extrem de important: locul în care Brătieni au luat decizii fundamentale pentru ţară, locul în care au gândit propăşirea naţiunii române, locul de pelerinaj al reprezentanţilor marilor puteri mai ales în ajunul Primului Război Mondial. (…) locul în care s-a făcut istorie pentru România redevine un loc în care oamenii care vin aici să regăsească istoria, să regăsească momente din viaţa publică, dar şi din viaţa privată a marilor noştri înaintaşi care  au pus piatra de temelie pentru România modernă, pentru România mare, pentru România democratică. Vreau ca acest moment să fie un moment de continuitate în zidirea unei Românii puternice” a declarat premierul Ludovic Orban duminică, la inaugurarea Muzeului Naţional Brătianu din Ştefăneşti, judeţul Argeş.

Acesta a acuzat că în urmă cu un an liberalii au fost împiedicaţi de către „baronii PSD” să intre în vilă.

„De 30 de ani noi, liberalii, am venit aici la Vila Florica să sărbătorim aniversarea datei de înfiinţare a PNL. Anul trecut am păţit un lucru la care nu m-aş fi aşteptat niciodată: baronii PSD din judeţ ne-au interzis să venim la Vila Florica pentru a sărbători aniversarea partidului. Parcă Dumnezeu ne-a oferit această ocazie ca după un an de zile, la aniversarea a 145 de ani să reuşim ca Vila Florica unde organigrama personalului care se ocupa de administrarea Vilei Florica conţinea mai mulţi chelneri decât muzeologi pentru a organiza petrecerile noii nomenclaturi (…) iată că şi prin intermediul unui concurs de împrejurări care a readus în proprietatea statului şi în administrarea Ministerului Culturii dar şi prin intermediul unei activităţi laborioase a unor oameni entuziaşti (..)iată că putem să dăm românilor un loc în care să se întâlnească cu istoria” a mai afirmat preşedintele PNL.

La rândul său, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat că noul muzeu dedicat familiei Brătianu va recunoaşte „importanţa naţională a celor care au scris istoria cu mândrie dar și sacrificii” şi a adus un omagiu celor care au murit în închisorile comuniste.

Gheorghiu a subliniat importanţa pe care liberalii au acordat-o dintotdeauna culturii.

În luna decembrie a anului trecut premierul Ludovic Orban a solicitat ministrului Culturii să transforme Vila Florica din Ştefăneşti, unde a trăit familia Brătianu într-un muzeu dedicat familiei care a marcat istoria PNL. Un act normativ în acest sens a fost adoptat de Parlament, la iniţiativa fostului ministru al Culturii, deputatul liberal Gigel Ştirbu.

Prezent duminică la Ştefăneşti, la inaugurarea muzeului dedicat familiei Brătianu, Gigel Ştirbu a afirmat că deschiderea instituţiei este „un pas spre despărţirea definitivă de bezna comunistă”.

Ludovic Orban, a cărui zi de naştere este pe 25 mai, a primit din partea liberalilor argeşeni un album al Brătienilor pe care l-a donat muzeului Brătianu.

Inaugurarea Muzeului Naţional Brătianu coincide cu împlinirea a 145 de ani de la înfiinţarea Partidului Naţional Liberal.

După ceremonie, Orban a plantat un copac în curtea vilei.

În urmă cu un an, din poziţia de preşedintele PNL Ludovic Orban acuza că, pentru prima dată în 30 de ani, liberalii nu şi-au putut sărbători aniversarea la Vila Florica, potrivit tradiţiei, vinovaţi pentru acest lucru fiind, în opinia sa, comuniştii travestiţi, „vechilii grupaţi în jurul lui Dragnea”, care au impus această interdicţie.

Muzeul Naţional Brătianu îşi propune să reconstituie atmosfera casei în care a locuit I.C. Brătianu.

Muzeul funcţionează în Vila Florica, din Ştefăneşti, judeţul Argeş, achiziţionată în 2017 de Ministerul Culturii de la moştenitorii familiei Brătianu.

Legea privind înfiinţarea Muzeului Naţional Brătianu a fost adoptată de Parlament în decembrie anul trecut, fiind promulgată în 15 ianuarie de către preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit actului normativ, Muzeul Naţional Brătianu este instituţie publică de importanţă naţională, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Culturii, având sediul în imobilul Vila Florica (ansamblul conacului Brătianu-Florica), situat în localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş. Activitatea muzeului este finanţată din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, şi din venituri proprii. Muzeul este condus de un manager desemnat prin ordin al ministrului Culturii în urma unui concurs de proiecte de management.

 

news.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *