Retrospectivă romanțată. Săptămâna în cinci minute de lectură
🔴 PSD și ALDE, ”prietenii” pe care trebuie să-i evitați în criză
🔴 Guvernarea PNL dă peste nas criticilor PSD
🔹 Informațiile utile în condiții de pandemie 🔹 Când nici flagrantul nu te mai poate compromite 🔹 Pentru că (încă) pot. Premierul nu mai poate numi șeful Poliției Române 🔹 Timișoara. Anticoagulantele fac suportabilă infecția COVID-19 🔹 Reconciliere imposibilă. Ziua Trianonului decretată la 4 iunie 🔹 Protest. ”Binele impus se cheamă abuz” e un fel de ”Noi muncim, nu gâdim” de acum 30 de ani
LUNI, 11 mai 2020.
Ordonanța militară numărul 11. Cuprinde 3 măsuri: Suspendarea zborurilor către Spania şi din Spania către România prelungită până în 15 mai, ridicarea stării de carantinare pentru Ţăndărei, exceptarea de la măsurile de izolare sau carantinare pentru personalul fluvial şi maritim care vine din țâri catalogate din zone roșii sau galbene în măsura în care personalul nu prezintă simptome.
Asigurarea anti-covid. Pandemia aduce în discuție ideea înființării unui nou tip de asigurare, cea împotriva restricțiilor antiepidemice. Guvernele statelor trebuie să contribuie la acoperirea unor procente din poliţele de asigurare în cazul viitoarelor restricții antiepidemice, în contextul în care sectorul privat, din cauza sumelor enorme care ar trebui plătite ca despăgubire, nu se poate descurca singur, anunță Autoritatea de profil din Uniunea Europeană. Precedentul COVID-19, a dat semnalul că omenirea va avea de înfruntat pe viitor și alte crize de acest tip și prin urmare companiile de asigurări, în solidar cu statele, trebuie să dea posibilitatea firmelor să poată achiziționa polițe de asigurări anti-pandemie care să asigure pierderile suferite și din cauza unei pandemii.
Oficial. Comparativ 2019-2020. În pandemie au murit mai puțini români în luna martie. Ciudățeniile acestei pandemii nu mai contenesc să apară. Astfel, potrivit statisticii oficiale, în luna martie 2020 au decedat 22.591 de români, în scădere cu 298 de persoane faţă de perioada similară din 2019. Mai mult chiar, luna martie 2020, a marcat cel mai redus număr de decese din ultimii trei ani.
60 de ani de la capturarea arhitectului ”soluției finale”. Pe 11 mai 1960, agenții serviciului secret israelian, Mossad, au reușit să îl captureze pe Adolf Eichmann, cel care a organizat exterminarea a peste 6 milioane de evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. El a fost prins în Argentina, după o operațiune care a durat mai mulți ani. În 1961 el a fost judecat şi condamnat la moarte pentru crime împotriva poporului evreu, respectiv împotriva umanităţii. A fost executat în mai 1962.
Când nici flagrantul nu te mai poate compromite. Tribunalul București a decis ridicarea controlului judiciar în dosarul în care Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății PSD, a fost trimisă în judecată pentru luare de mită. Fostul ministru este acuzat că a primit pe când era director al Spitalului de Urgență din Baia Mare, 10.000 de euro și 120.000 de lei. Probarea actului de corupție s-a făcut prin flagrant. Decizia tribunalului poate fi atacată de procurorii DNA.
MARȚI, 12 mai 2020
PENTRU că (încă) pot. Premierul nu mai poate numi șeful Poliției Române. Senatul a adoptat, în plenului de marţi, propunerea legislativă privind organizarea şi funcționarea Poliţiei Române. Prin modificările aduse de PSD, inspectorul general al IGPR va fi numit de ministrul Afacerilor Interne, nu prin decizia premierului, cum era stabilit până acum. Senatul e cameră decizională în acest caz. Inițiativa este o nouă lovitură pe care PSD o dă PNL-ului în plină pandemie. Pe un motiv fals-valoros legat de eficiența activității în poliție, PSD taie din prerogativele premierului liberal al României, exact cum în perioada Republicii Dragnea același PSD, cu aceeași componență în parlament, tăia din prerogativele prezidențiale ca să îi blocheze acestuia posibilitățile de apărare a democrației și a statului de drept. Pentru că ei pot!
Timișoara. Anticoagulantele fac suportabilă infecția COVID-19. Medicii din Timișoara anunță o nouă schemă de tratament pentru COVID-19. Schema presupune folosirea de anticoagulante și ea dă rezultate foarte bune în mai multe spitale. Bolnavii infectați cu COVID-19 cărora li s-a injectat anticoagulante nu au mai ajuns la terapie intensivă, boala având o evoluție ușoară, ameliorată. Medicii așteaptă ca acest tratament să fie inclus și în protocolul național de tratament anti coronavirus.
Vacanță scurtată pentru magistrați. Consiliul Superior al Magistraturii a decis. Judecătorii vor avea, în acest an, doar o lună de vacanță, în intervalul 1-31 august. Consiliul Superior al Magistraturii recomandă deasemenea ca accesul în instanțe să fie făcut cu 10 minute înainte de începerea ședinței de judecată iar cauzele să fie programate astfel încât să se evite aglomerarea de persoane.
A apărut pălăria de distanțare socială. O școala primară din China a găsit o modalitate creativă de a se asigura că elevii păstrează o distanță sigură între ei. Astfel, pe lângă măști de protecție, copiilor li s-a cerut să poarte pălării speciale, prevăzute cu ceea ce arată ca o elice, care îi ajută să păstreze o distanță de cel puțin un metru unii față de ceilalți.
Financial Times. Rusia ascunde numărul real de morți COVID-19. Prestigioasa publicație Financial Times a comparat rata mortalității din marile orașe ale Rusiei din ultimii ani și a descoperit că în 2020 au fost înregistrate cu 1.444 mai multe morți decât media din anii trecuți. Dacă toate aceste decese ar fi puse pe seama COVID-19 atunci bilanțul victimilor ar crește cu 70 la sută față de raportările oficiale. În Rusia sunt înregistrate peste 220.000 de cazuri de infecție și puțin peste 2.000 de morți.
MIERCURI, 13 mai 2020
Reconciliere imposibilă. Ziua Trianonului decretată la 4 iunie. Camera Deputaților a adoptat astăzi prin vot un proiect de lege iniţiat de PSD prin care ziua de 4 iunie este recunoscută ca fiind Ziua Tratatului de la Trianon. Tratatul din 1920 recunoaște unirea Ardealului cu Regatul României din 1918 dar şi alte modificări teritoriale privind statele care au făcut parte sau au avut teritorii în imperiul Austro-Ungar. Legea prevede că la data de 4 iunie se vor organiza manifestări festive de celebrare a momentului iar fondurile vor fi asigurate din bugetele locale. Momentul ales vine pe o nouă escaladare a tensiunilor româno-maghiare pe tema Transilvaniei ce a culminat cu declarația fulminantă a Președintelui Iohannis. Perioada de glorie a Ungariei Mari a murit acum mai bine de 100 de ani. Cu toate astea, Viktor Orban, premierul Ungariei, cu complicitatea UDMR, irită de mai bine de 10 ani autoritățile române prin demersuri de întoarcere de la groapă a influenței economice și culturale ale defunctei Ungaria Mare. În 2010, de exemplu, Parlamentul de la Budapesta a votat la rândul lui Legea Trianon-ului, numită ”Legea ungară a unității naționale” care acordă cetățenie ungară maghiarilor din afara Ungariei. România a rămas pasivă tot acest timp la lobby-ul maghiar. Și nu s-ar fi întâmplat nimic nici acum, dacă social-democrații nu ar fi dorit să mai spele din rușinea de a fi scăpat în aprobare la Senat legea UDMR privitoare la Autonomia Ținutului Secuiesc. Pentru că, pe fond, o reconciliere româno-maghiară în problema Transilvaniei este improbabilă atâta timp cât liderii politici de după Revoluție nu au dorit-o, nu o doresc și nu o vor dori niciodată. Motivul este că atât la București, cât și la Budapesta, discursul urii aduce voturi.
Ordonanța Militară nr. 12. Ministrul de interne, Marcel Vela, a anunțat intrarea în vigoare a Ordonanței Militare numărul 12, privind ridicarea măsurilor de carantinare din județul Suceava.
Decizie CCR. Starea de alertă este constituțională. Curtea Constituțională a dat o decizie interpretativă pe Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2004, care reglementează starea de alertă. Curtea a decis că OUG este constituțională dar nu poate să restrângă drepturi şi libertăți ale cetățenilor.
Vot pentru DNA-ul pădurilor. Deputații au adoptat proiectul care prevede înființarea DNA al pădurilor. Direcția de Investigare a infracțiunilor de Mediu va funcționa în cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ. Direcția se va ocupa de urmărirea penală a infracțiunilor de Mediu, mai precis există speranța unei curățiri a mediului infracțional de mafia lemnului. Proiectul a fost semnat de parlamentari din partea tuturor partidelor. Acesta urmează să fie dezbătut şi votat în Senat, pentru ca mai apoi să meargă la președintele României pentru promulgare.
JOI, 14 mai 2020
Premierul Orban a preluat conducerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Primul-ministru Orban a anunțat modificarea Ordonanței 21, care reglementează starea de alertă în sensul întăririi autorității Comitetului Național pentru Situații de Urgență, a cărei conducere și-a asumat-o secondat de 3 vicepreședinți. Ca să rezolve vidul legislativ privind restricțiile în perioada 15-18 mai, când pe teritoriul României nu se mai pot aplica interdicții soluția găsită de Executiv a fost o OUG care să reglementeze administrativ situația între 15-18 mai şi nu să restrângă drepturile şi libertățile.
Guvernul a prelungit concediu plătit pentru părinții cu copii mici. Guvernul a luat decizia de prelungire a măsurii de acordare de zile libere plătite pentru părinți pe perioada suspendării cursurilor. Data până la care a fost prelungită măsura este 12 iunie. În aceeași ordonanță de urgență, Guvernul a decis alocarea unei sume suplimentare pentru decontarea concediilor medicale pentru persoanele aflate în carantină şi persoanele infectate cu covid-19.
Șomajul tehnic se prelungește. Vice-premierul Raluca Turcan a anunțat că șomajul tehnic se prelungește până la 1 iunie 2020. După această dată, Guvernul va lua măsuri pentru a suporta o parte din salariul celor care se întorc la muncă prin așa-numitele măsuri active.
Decizie. Firmele afectate de COVID-19 vor fi sprijinite și după 14 mai. Operatorii economici care înregistrează o diminuare a veniturilor din cauza crizei COVID-19, primesc un certificat care îi ajută să obțină facilități şi măsuri de sprijin. Măsura vizează afacerile care înregistrează încasări mai mici cu 25% faţă de media pe ianuarie şi februarie. Potrivit ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Certificatul de Situație de Urgență tip II, galben, poate fi obținut și în perioada stării de alertă. Certificatul de Urgenţă de tip 2 se poate obţine dacă aplicați pe site-ul https://csu.prevenire.gov.ro/
Polițiștii plătiți mai bine. Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență privind drepturile salariale ale personalului Ministerului de Interne. Conform deciziei, aproximativ 68.000 de polițiști vor beneficia de un plus de 400 de lei la salariul brut. Decizia se aplică atât pe viitor, dar şi pensionarilor din cadrul Ministerului de Interne.
Bacalaureatul, doar în scris. Guvernul a modificat legislația din Educație astfel încât elevii nu vor mai susține probele orale de la Bacalaureat. Acestea vor fi echivalate cu mediile din timpul anului școlar. Este vorba de examenele orale de Limba română, Limba maternă, examenele orale, scrise şi de auditare text la Limba străină şi examenul de Competențe digitale.
Cataramă, imun la COVID-19? Viorel Cataramă a primit joi rezultatul pentru testarea de coronavirus, acesta fiind negativ. Viorel Cataramă a mers săptămâna trecută de bunăvoie într-unul dintre focarele de COVID-19 pentru a se autoinfecta şi a demonstra astfel că virusul nu este periculos. Acesta s-a îmbrățișat în localitatea carantinată Bărbulești cu mai multe persoane de etnie romă ce aveau, se spune, coronavirus, acuzând apoi simptome de dispnee uşoară. În condițiile date nu sunt posibile decât două situații: ori Viorel Cataramă e norocos fără pereche, ori a îmbrățișat numai oameni sănătoși la Bărbulești.
Viena. 50 de euro de familie de la primărie pentru masă la restaurant. O formă inedită de stimulare a restaurantelor și cafenelelor o regăsim la Viena, unde primăria acordă fiecărei familii un voucher de 50 de euro care poate fi consumat în oricare din restaurantele și cafenelele metropolei austriece. Măsura costă autoritățile locale 40 de milioane de euro. Restaurantele şi cafenelele pentru care Viena este celebră au fost închise pe 16 martie, ca parte a măsurilor de limitare a răspândirii coronavirusului.
VINERI, 15 mai 2020
Legea stării de alertă a fost publicată în Monitorul Oficial (Legea 55/2020). Legea privind starea de urgență a fost publicată în Monitorul Oficial. Proiectul a fost adoptat marți de Senat, iar miercuri de Camera Deputaților. Șeful statului a semnat decretul de promulgare vineri dimineața.
Prima zi de stare de alertă. ce s-a schimbat? De vineri, puteți ieși din casă fără declarație sau adeverință de la angajator, așa trebuia în starea de urgență. De vineri, poți ieși din casă oricând şi pentru orice motiv vrei tu. A fost înlăturată regula care spunea că trebuie să părăsești domiciliul doar în baza unei liste scurte de motive. Însă de declarație este nevoie când ieșiți din localitate, tot pentru motive întemeiate. În starea de alertă trebuie să purtați mască în toate mijloacele de transport în comun, la serviciu, în magazine şi în toate spațiile publice. Destul de surprinzător, în starea de urgență, nu era această obligație. De vineri, puteți merge la dentist, la coafor sau la saloanele de cosmetică. Şi mall-urile sunt deschise de vineri: doar cele mici, cu suprafață de până în 15.000 metri pătrați. S-au deschis şi magazinele care au deschidere spre stradă. Tot de vineri puteți participa la slujbe, însă doar dacă sunt organizate în aer liber. Nu s-a stabilit un numărul maxim de enoriași permis. În starea de alertă puteți merge la spital şi dacă nu aveți probleme urgente de sănătate, însă cu condiția să vă programați vizita la medic. De asemenea, au fost deschise şi parcurile, însă nu și locurile de joacă.
🔴 Guvernarea PNL dă peste nas criticilor PSD
România, cea mai mare creștere economică din UE în primul trimestru. România a înregistrat cea mai mare creștere a economiei dintre țările Uniunii Europene, în primul trimestru din 2020, față de aceeași perioadă din 2019, potrivit datelor preliminare ale Oficiului European pentru Statistică (Eurostat). Această creștere a avut loc în condițiile în care la nivelul UE s-a înregistrat o scădere economică de 2,6%, fiind cea mai mare scădere din trimestrul trei 2009 încoace.
Protest. ”Binele impus se cheamă abuz” e un fel de ”Noi muncim, nu gâdim” de acum 30 de ani. Aproape 200 de persoane au participat la un protest în Piaţa Victoriei. Ei s-au arătat nemulțumiți de măsurile de distanțare socială impuse de Guvern pentru a preveni răspândirea epidemiei de coronavirus. Printre protestatari au fost şi persoane care sunt împotriva vaccinării, precum şi oameni care contestă informările venite de la Organizația Mondială a Sănătății. Persoanele care au fost în fața clădirii Guvernului nu respectă măsurile de distanțare socială şi nu poartă măști de protecție. Pancartele afișate de protestatari șochează prin stupiditatea lor. La 30 de ani de la celebrul ”Noi muncim, nu gândim”, să spui că ”binele impus se cheamă abuz” e ca și cum ți-ai acuza mama de abuz pentru că ți-a dat două la fund când te-a prins fumând la 10 ani. Jandarmii au intervenit şi două persoane au fost reținute. De apreciat că nimeni dintre cei prezenți la protest nu s-a arătat nemulțumiți de faptul că Guvernul României nu susține teoria Pământului plat!
DISCOUNT LA PLATA TAXELOR. Termenul limită pentru depunerea declaraţiei unice şi plata taxelor aferete anului 2019 devine 30 iunie. Dacă achitați impozitul în noul termen puteți beneficia de bonificații de PÂNĂ la 10 la sută. Legea nr. 227/ 2015 privind Codul Fiscal a fost completată şi publicată în Monitorul Oficial.
Dacia 2021, Mai spațioasă și mai bine echipată. Renault a anunțat pentru anul viitor o nouă generație de Logan. A treia generație de Logan va beneficia de un design îmbunătățit şi, dat fiind că va include o parte din componentele tehnice ale noului Clio, ar putea avea în premieră o versiune hibridă. În plus, noua versiune va fi puțin mai lungă şi, mai ales, mai largă decât cea actuală. Noului Logan îi poate fi asociat sistemul E-Tech, bazat pe două motoare electrice alimentate de o baterie care oferă o capacitate de 1,2 kWh. Însă, acest motor nu va ajunge sub capota maşinii înainte de 2023.
SLOVENIA anunță oficial că a eradicat pandemia. Slovenia a devenit prima ţară din Europa ce declară că epidemia de coronavirus este oficial încheiată. Cu toate acestea, nu se poate vorbi de o eradicare totală a virusului. Vineri, Institutul Național de Sănătate Publică din Slovenia a concluzionat că „toţi indicatorii arată o scădere a răspândirii coronavirusului în rândul populației”. Dar totuși, transmiterea există, și faptul că vineri a fost înregistrat chiar numai un singur caz demonstrează acest lucru. Virusul nu a dispărut și nu poate să dispară total.
Arderea steagului UE înseamnă închisoare. Parlamentul german a adoptat o lege prin care se pedepsește cu închisoare de până la 3 ani aderea sau ruperea în public a steagului UE sau al oricărei ţări. Va fi clasificată drept infracțiune şi tratarea fără respect a imnului Uniunii Europene, Oda Bucuriei. Va fi clasificată drept infracțiune şi tratarea fără respect a imnului Uniunii Europene, Oda Bucuriei. Autoritățile germane consideră că arderea steagurilor în public nu are nimic de a face cu protestele paşnice ci au ca efect doar alimentarea urii, furiei şi violenţei.
SĂMBĂTĂ, 16 mai 2020
Fabrica Artic de la Găiești închisă de coronavirus. Fabrica Arctic de la Găești se va închide temporar, după ce 66 de angajați au fost depistați cu coronavirus, a anunțat în această sâmbătă conducerea companiei. În comunicat se precizează că angajații care au intrat în contact cu persoanele afectate au fost informați şi sunt în prezent în autoizolare pentru a reduce răspândirea virusului. Managementul a anunțat că producția va fi reluată pe 25 mai.
Îi apără Dumnezeu de coronavirus pe cei împărtășiți cu aceeași linguriță? Arhiepiscopia Tomisului nu poate spune exact, dar într-un comunicat postat pe site-ul său a precizat că folosirea unei singure lingurițe, de folosință perpetuă, la împărtășirea euharistică este în tradiția Bisericii Ortodoxe Universale, pentru că nu există obiecte sfințite de unică folosință în practica bisericii. Precizarea Arhiepiscopiei vine după ce o filmare postată pe Facebook a dezvăluit că IPS Teodosie a împărtășit mai mulți copii cu aceeași linguriță, în plus Arhiepiscopul Tomisului nu a respectat nici regulile privind purtarea măștii şi distanțarea socială. În argumentarea sa, Arhiepiscopia a mai precizat că Biserica nu este unitate de alimentație publică. Prin urmare, împărtășania nu este mâncare și băutură lumească, ”ci este hrana cea sfântă pentru viața veșnică”.
SUA reia finanțarea pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Dar schimbă regulile. Statele Unite au suspendat la mijlocul lunii aprilie finanțarea americană pentru OMS, acuzând instituția de poziții prea favorabile față de Beijing. Sâmbătă Washingtonul a anunțat că totuși va relua plata contribuțiilor destinate OMS însă schimbă regula jocului. Astfel, de acum înainte americanii vor cotiza la OMS cu o contribuție echivalentă cu nivelul plătit de China. Iar dacă China va majora contribuția, SUA va lua în calcul să facă și ea același lucru, a anunțat Administrația Trump. Ca lucrurile să fie bine lămurite, mai trebuie spus că înainte de suspendarea plății contribuției, SUA cotiza la OMS cu 400 de milioane de dolari pe an, în timp ce China avea un aport de 40 de milioane de dolari.
BILANȚ. Cât a costat șomajul tehnic în starea de urgență? În perioada stării de urgență Ministerul Muncii şi Protecției Sociale a făcut plăţi de peste 1,78 miliarde de lei pentru aproape 1,3 mil. de beneficiari, conform datelor ministerului. Sumele au fost sub formă de indemnizație de șomaj tehnic sau pentru prelungirea indemnizației de creștere copil ori a celor de încadrare în grad de handicap.
DUMINICĂ, 17 mai 2020
🔴 PSD și ALDE, ”prietenii” pe care trebuie să-i evitați în criză
O vorbă din popor spune că nicicând nu se vede mai bine cine ți-e omul decât la necaz. La partide e la fel. Ce s-a văzut săptămâna asta pe scena politică dovedește cu prisosință adevărul zicalei. E o diferență foarte mare între ”a sluji poporul” și ”a te sluji de popor” ca să îți atingi scopurile private de partid. Iar cu COVID-19 în coastele țării, iresponsabilitatea tradițională a PSD și ALDE de a folosi poporul ca armă în lupta politică poate însemna moarte. De bine de rău, ieșirea României din starea de urgență sub Guvernarea PNL s-a făcut cu un bilanț rezonabil. Uneori cu stângăcii, alteori cu răzgândiri (normale dacă ne gândim că nimeni nu a mai avut de a face cu o pandemie până acum), în ciuda unui sistem medical precar, tandemul Președinte-Guvern PNL a reușit să ia din timp deciziile corecte pentru ca în România să fie evitat un genocid COVID-19. Reușita de până acum a Guvernării PNL în gestionarea crizei, a lăsat astfel fără muniție electorală PSD și fostul său satelit ALDE. Ar fi chiar caraghioasă o campanie de acuze acum, atâta timp cât în România numărul TOTAL de decese înregistrat de la începutul pandemiei este similar cu cel zilnic înregistrat în țări ca Italia, Spania, UK sau SUA. Și atunci ce fac, ”prietenii poporului” PSD și ALDE. O iau invers! Acuză Puterea liberală de dictatură și critică măsurile de izolare și de limitare a deplasărilor adoptate de Președinție și Guvernarea PNL ca să salveze vieți. Adică, încurajează oamenii să nu respecte exact regulile care îi ferește de boală și moarte. Stâlpii Republicii Dragnea, în care omul își putea recâștiga drepturile acasp doar la CEDO printre străini, PSD și ALDE trec mult peste linia maximă a iresponsabilității permisă în politică atunci când acuză Guvernul PNL de abuzuri și îndeamnă românii să se agite pentru ”recâștigarea libertății și abolirea dictaturii”. În toată perioada stării de urgență, cele două partide ”prietene” ale poporului, pe diferite căi, au sabotat permanent din Parlament măsurile oficiale de protejare a românilor luate de Guvern (amenzile date în starea de urgență declarate neconstituționale la CCR), au încercat să dea din burtă bani românilor prin legi iresponsabile (suspendarea plății utilităților, a TVA-ului, și a ratelor la bănci pentru rău-platnici), au acuzat că duce țara la faliment (moțiunea simplă ”Virusul Câțu) un guvern care, pe lângă pandemie, mai are pe cap și scoaterea țării din mizeria economică lăsată chiar de guvernările PSD-ALDE. Fără să conteze binele general al românilor, în viziunea PSD-ALDE de astăzi pandemia ar fi însemnat libertăți mortale, terase larg deschise, aruncarea bugetului țării în faliment prin cheltuieli smintite și amânări la plata taxelor. Iar la final potopul. Cum ar fi arătat pandemia românească dacă PSD-ALDE ar fi rămas la Guvernare nimeni nu poate spune. Dar este foarte ușor să ne imaginăm agonia, cu doamna Dăncilă premier, gazul în nasul diasporei la frontieră cu doamna Carmen Dan la Interne, și măști la preț de giuvaer cu dna Sorina Pintea la Sănătate. Dacă ați citit Goldoni, PSD și ALDE invocă doza de necinste și parșivitate ale unor personaje ca Vulpoiul și Cotoiul (FOTO). De evitat în vremuri de criză. Poporul ăsta merită mai mult decât să fie luat tot timpul pe post de Pinocchio!
Pandemia în lume. La finele săptămânii, numărul cazurilor de COVID-19 pe glob a ajuns la 4,733,349. Numărul deceselor: 313,384 de decese; vindecați: 339,232. Pe țări situația de prezintă în felul următor: SUA-1,507,773 cazuri, 90,113 morți, 238.080 vindecați; Rusia- 281,752 cazuri, 2,631 morți, 67,373 vindecați; Spania – 276,505 cazuri, 27,563 morți, 192,253 vindecați; Italia – 218.268 cazuri, 30.395 morți, 103.031 vindecați; UK- 240,161 cazuri, 34,466 morți, nu se știe câți sunt vindecați;
Monica Pană