Galerii subterane și zone spectaculoare în Retezat
Masivul Retezat este una din cele mai spectaculoare zone ale Carpaților Meridionali. Sunt galerii subterane, zeci de lacuri glaciare, creste alpine care depășesc 2000 de metri și o oază de vegetație.
În această perioadă, drumețiile sunt limitate, însă din data de 15 mai iubitorii de drumeții s-ar putea reîntoarce pe munte, odată relaxate restricțiile de călătorie.
În anii 1970 s-a construit pe valea Râului Mare, un baraj hidrotehnic. 11 ani a durat construcția acestuia, iar constructorii spuneau că dimensiunile acesteia le întrec de 3 ori pe cele ale piramidei lui Keops.
Au fost săpate galerii de 19 kilometri lungime, care traversează întreg muntele.
Turismul s-a practicat în Masivul Retezat încă din anii 30, după cum o dovedeşte şi harta elaborată de Touring-Clubul României în anul 1936, pe care este figurată Casa Pietrele, aflată în proprietatea Clubului şi având rol de cabană turistică.
Parcul Național Retezat se întinde pe o suprafață de peste 38.000 de hectare și continuă să-și uimească drumeții cu frumusețea lui sălbatică. Parcul a fost înființat în anul 1935, la inițiativa a doi oameni de știință, mari iubitori ai naturii, profesorul Alexandru Borza, fondator al Grădinii Botanice din Cluj-Napoca, și exploratorul Emil Racoviță.
Este o arie naturală protejată – rezervație a biosferei – unde, printre piscuri ce depășesc 2000 de metri, sunt presărate numeroase lacuri, multe de origine glaciară.
Colaborator