Accesul publicului la Cetatea Devei ar putea fi redeschis odată cu finalizarea stării de urgenţă
Directorul Serviciului Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva, Irinel Faur, a anunţat că accesul publicului la principalul monument istoric al municipiului ar putea fi redeschis în data de 16 mai 2020. Vizitatorii vor avea acces la Cetate doar pe jos pe una dintre cele trei trasee puse la dispoziţie, iar telecabina va continua să rămână închisă.
„Trebuie să aşteptăm să vedem dacă vom putea redeschide porţile cetăţii. 100% nu va fi dat accesul cu telecabina pentru că fiind încă o perioadă de pandemie, vă daţi seama, în telecabină lumea stă înghesuită şi nu cred că va fi cazul de aşa ceva. […] Mai mult ca sigur, din 16 (n.r. – 16 mai 2020) porţile cetăţii se vor redeschide. Trebuie să am o discuţie şi cu domnul primar să stabilim nişte reguli dar cred că se va redeschide şi Cetatea”, a informat directorul SPIGM Deva, Irinel Faur.
Pregătirile pentru reprimirea turiştilor la Cetate au început deja. În această perioadă, monumentul istoric a fost întreţinut şi igienizat.
„Noi ne-am şi apucat de câteva zile, de săptămâna trecută, să igienizăm tot ceea ce este în incinta Cetăţii. Aşa cum aţi văzut, colegii cosesc. Vom încerca să vopsim toată partea lemnoasă. Gândiţi-vă că tot ce înseamnă balustradă necesită o revopsire. Deci tot ce este din lemn, va fi dat cu o vopsea specială şi cu lac şi acest lucru îl vom face cu colegii din cadrul SPIGM-ului, mai precis, colegii de la Cetate. E destulă suprafaţă lemnoasă dar sunt convins că vom reuşi să refacem această parte a Cetăţii. Chiar dacă nu va fi gata până la redeschidere, noi vom continua. Dar încercăm să terminăm cât de mult putem. Chiar ieri am avut o discuţie cu colegii de la cetate cu privire la achiziţionarea vopselei pentru că mai este nevoie.” A mai declarat Irinel Faur.
Tot în următoarea perioadă, literele care vor forma numele municipiului Deva ar putea fi repuse pe Dealul Cetăţii. Conform directorului SPIGM, Irinel Faur, trebuie întocmit un proiect. De data aceasta, administraţia publică intenţionează să amenajeze două rânduri de litere. Una înspre oraş şi cealaltă înspre autostradă.
„Puteau fi puse de mult, dar fiind o zonă protejată, trebuie nişte aprobări speciale. Din câte ştiu eu, s-a demarat această procedură şi eu cred că în perioada următoare vor fi puse şi aceste litere. Vreau să vă spun că literele care au fost pe Cetate, cele vechi, unul dintre motivele pentru care au fost date jos a fost pentru că nu au avut toate aprobările. În momentul de faţă, fiind reabilitată o bună parte din Cetate, literele nu pot fi puse pe zona reabilitată pentru că Cetatea s-a reabilitat pe fonduri europene şi sunt nişte reguli care trebuie respectate. Una dintre ele este să nu se construiască sau să nu se modifice starea iniţială. Am participat şi eu la o discuţie cu domnul primar, cu o parte din colegii din primărie, cu arhitecţi din municipiul nostru şi a rămas să se stabilească zona unde vor fi puse literele. Se doreşte să fie două rânduri de litere şi aici mă refer la o parte care vor fi puse spre oraş şi o parte care vor fi puse spre partea cartierului Viile Noi ca să se vadă şi de pe autostradă. Doar că, aşa cum v-am spus, trebuie făcut un proiect şi trebuie respectată legislaţia în vigoare.” a mai informat directorul S.P.I.G.M. Deva
Paul Muntean