UE a reușit să strângă o donație globală de 7,4 miliarde de euro pentru dezvoltarea unui vaccin
Comisia Europeană a promis un miliard de euro în cadrul eforturilor de descoperire a unui vaccin, de teste şi tratamente pentru noul coronavirus, la începutul unei conferinţe internaţionale a donatorilor găzduită de executivul european, un maraton mondial lansat luni și prin care UE a strâns a 7,4 miliarde de euro pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19, ținta propusă fiind de 7,5 miliarde de euro.
“4 mai 2020 va marca un punct de cotitură în lupta noastră împotriva coronavirusului, deoarece astăzi lumea se unește. Sunt încântată să dau lovitura de începere și să anunț că Comisia Europeană mobilizează 1 miliard de euro pentru răspunsul global la coronavirus“, a declarat Ursula von der Leyen, citată de Politico Europe, în debutul conferinței.
La finalul ei, von der Leyen a conchis spunând: “Am făcut-o. În doar câteva ore am strâns 7,4 miliarde de euro pentru vaccin, diagnosticare şi tratament. Asta va contribui la începerea unei cooperări globale fără precedent”.
Comisia Europeană (CE) a dat startul acestui ”maraton online” la ora 13.00 GMT (16.00, ora României) şi a anunţat o contribuţie în valoare de un miliard de euro.
Franţa şi Germania i-au urmat exemplul şi au permis să de depăşească pragul de două miliarde, prin contribuţii în valoare de 500 şi, respectiv 525 de milioane de euro.
Un vaccin este ”cea mai bună şansă a noastră de a învinge virusul”, a subliniat preşedinta CE Ursula von der Leyen, organizatoarea ”teledonului”.
Pandemia a lovit 3,5 milioane de persoane în lume – dintre care 1,5 milioane în Europa – şi a ucis aproape 250.000 de bolnavi – dintre care 143.000 în Europa, potrivit unor bilanţuri întocmite de AFP.
Guverne, filantropi, conducători de întreprinderi şi celebrităţi au fost invitate să doneze. Aproximativ 40 de ţări şi 20 de organizaţii au răspuns acestui apel.
Însă iniţiativa a fost marcată de absenţa Statelor Unite. Preşedintele american Donald Trump este în conflict deschis cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi îşi afişează voinţa ca Statele Unite să se doteze cu un vaccin până la sfârşitul anului.
”Fiecare pe cont propriu este o greşeală majoră”, a deplâns şeful statului francez Emmanuel Macron.
„Trebuie să cooperăm şi nu să ne facem concurenţă”, a subliniat regele Abdallah al II-lea al Iordaniei.
Strategia soltară a administraţiei americane provoacă regrete.
”Uniunea Europeană a răspuns în mod favorabil unei cereri a unei acţiuni globale. Statele Unite au refuzat. Ei sunt cei care se izolează”, a deplâns un oficial european.
”Însă noi colaborăm foarte strâns cu entităţi americane foarte puternice, precum Fundaţia lui Bill şi Melinda Gates, care au o enormă putere financiară şi multă influenţă”, a subliniat el.
”Ne aflăm abia la începutul unui proces. Sperăm ca Guvernul american să se alăture efortului comun”, a conchis el.
”Avem nevoie de trei ori de această sumă (de 7,5 miliarde de euro) în vederea dezvoltării şi distribuirii vaccinului”, a anunţagt secretarul general al ONU Antonio Guterres.
”BUN PUBLIC MONDIAL”
”Trebuie să dezvoltăm un vaccin, să-l producem, să-l desfăşurăm în toate colţurile lumii. Şi trebuie să-l facem disponibil la preţuri abordabile”, pledează Ursula von der Leyen în apelul său la donaţii.
Prima consecinţă a autoizolării americane ar putea fi o accelerare a rivalităţilor în cursa către obţinetrea unui vaccin, un lucru de care se tem europenii.
”Statele Unite speră să câştige războiul vaccinului şi sunt pregăite să-şi arunce întraga forţă în bătălie”, subliniază Isabelle Marchais într-onotă publicată luni de Institutul Jacques Delors.
Peste 100 de proiecte de cercetare au loc în prezent în lume – dintre care opt se află deja în stadiul testelor clinice, în Statele Unite, China şi Europa, precizează Isabelle Marchais.
”Având în vedere miza pandemiei actuale, unele întreprinderi, mai ales americane şi chineze, sunt pregătite să lanseze producţia înaintea sfârşitului testelor clinice, pentru a fi primele care să comercializeze vaccinul”, subliniază analista.
”Dacă pierd bătălia, europenii ar putea atunci să se găsească în situaţia de a fi slabi în faţa americanilor sau chinezilor”, avertizează ea.
”Din contră, dacă un vaccin este produs de Europa şi în Europa, ne putem imagina că aceasta din urmă va fi prioritară şi că va fi totodată în măsură să planifice o distribuire în ţări terţe”, declară ea.
Acest vaccin este necesar să fie ”un bun public mondial”, subliniază Emmanuel Macron.