29 aprilie 2020, ONOR ȘI RECUNOȘTINȚĂ VETERANILOR DE RĂZBOI DIN ARMATA ROMÂNĂ!
Omagierea Veteranilor de Război a fost legiferată, în anul 1902, când Regele Carol I al României a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă din 1877-1878, Înaltul Decret prin care a fost instituit, pentru prima dată, titlul de „Veteran de Război”’, în onoarea bravilor ostaşi ai acestei beligeranțe. Prin actul legislativ, Veteranilor de Război li s-au asigurat condiții de trai decent şi diferite înlesniri, în semn de recunoaştere a sacrificiilor aduse pe câmpul de luptă.
După Primul Război Mondial și înfăptuirea României Întregite, prin legile adoptate, foștii combatanți, decoraţi cu Medalia „Virtutea Militară”, au primit pensie viageră și li s-au creat condiţii speciale de pensionare.
În perioada interbelică, ofiţerilor activi şi de rezervă care participaseră la Primul Război Mondial şi care fuseseră decoraţi cu Ordinul „Mihai Viteazul”, li s-au acordat loturi de teren sau loturi de casă, precum şi anumite gratuităţi, drepturi şi avantaje.
Începând din anul 1948, aceste drepturi au fost revizuite de către regimul totalitarist, unele fiind chiar anulate. Multora dintre bravii veterani, care luptaseră în Primul Război Mondial (în Legiunile Române de Voluntari Ardeleni din Siberia, împotriva Gărzilor bolșevice) și în al Doilea Război Mondial (pe Frontul de Est, împotriva sovieticilor), nu numai că nu li s-au recunoscut meritele, dar aceștia au și fost închiși, pe considerente politice, în temnițele comuniste. În același timp, elita Armatei Române Regale a fost prigonită și „decapitată”, pentru a se pregăti stalinizarea oștirii.
În prezent, Veteranii de Război sunt constituiți în Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, membră a Federaţiei Mondiale a Vechilor Combatanţi, cu sediul la Paris. Drepturile acestora sunt consfințite prin Legea nr. 49/1991 şi de Legea nr. 44/1994, modificată şi completată prin Legea 303/2007.
Ziua Veteranilor de Război din Armata Română a fost stabilită de către ocârmuitorii țării, în data de 29 Aprilie, prin Hotărârea de Guvern nr. 1222 din 2007.
Deoarece, în acest an, împrejurările vitrege în care ne găsim nu ne permit să organizăm manifestări publice, în care să-i omagiem pe Veteranii de Război încă în viață și să le aducem un pios omagiu celor care au trecut în eternitate cu dragostea de țară în suflet, facem un modest gest de recunoștință prin republicarea a trei emisiuni-document, realizate în cadrul inimoasei echipe REPLICA-INFO HD, de către istoricul DORIN PETRESC, sub genericul „Arhivele Memoriei”, împreună cu distinșii companioni General de brigadă (rtr.) VASILE BÂREA, Lt. colonel (rtr.) VIOREL DRAIA și Profesorul CORNEL CISMAȘ, triptic documentar în cadrul căruia am imortalizat mărturiile a trei dintre Eroii istoriei noastre naționale,
VETERANII DE RĂZBOI HUNEDORENI:
Colonelul (rtr.) ing. IOAN CIOCAN (Brad),
Colonelul (rtr.) ROMAN CRAINIC (Deva) și
regretatul Locotenent (rtr.) VASILE CREȚU (Brad)!
Tututor Veteranilor de Război ai Armatei Române aflați încă în viață, precum și văduvelor de veterani de război din întreaga țară, le transmitem deplina noastră recunoștință și urări de „LA MULȚI ANI, CU SĂNĂTATE!”
În același timp, aducem un pios omagiu Veteranilor de Război ai României ce s-au stins din viață, de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial și până în prezent!
Cele 3 emisiuni-document pot fi vizionate la următoarele linkuri:
https://www.youtube.com/watch?v=t3mNqtP47NY
https://www.youtube.com/watch?v=mXqn9CWqJS4
https://www.youtube.com/watch?v=PnsMIoDGXWU