Încondeierea ouălor de Paște, tradiție respectată în cătunele hunedorene
Încondeierea ouălor de Paște este o tradiție respectată în cătunele hunedorene. În Joia Mare a Săptămânii Patimilor gospodinele se apucă de treabă. Este o tradiție respectată de secole. Încondeierea ouălor de Paşte, este o tradiţie străveche, de origine precreştină, practicată în Europa centrală şi estică. Ouăle încondeiate simbolizează sosirea primăverii şi renaşterea naturii.
În tradiţia populara românească, ouăle de Paşte sunt considerate un simbol al regenerării şi al purificării, ce protejaza animalele din gospodărie. Încondeierea ouălor este practicată exclusiv de femei, cu o săptămână înainte de Paşte, de obicei în „joia verde” şi „vinerea seaca” în credinţa că acestea nu se strică.
”Pentru încondeierea ouălor avem nevoie măcar de minime aptitudini pentru desen, de multă răbdare și timp. Ne mai sunt necesare o sursă de căldură (plită electrică), ceară, un recipient pentru topirea ei, vopsele din comerț, și de instrumentul numit pișiță, condei, etc. Și de ouă, bineînțeles. Pișița se confecționează dintr-o bucățică de lemn în care introducem un tubuleț metalic de 1,5 cm. Cu ajutorul acestui instrument pe care îl înmuiem periodic în ceară fierbinte, desenăm pe ou desenul dorit. După trasarea desenului, scufundăm oul în vopseaua de culoare galbenă. După ce s-a uscat, acoperim cu ceară părțile din desenul nostru, care dorim să rămână galbene și introducem oul în vopsea roșie sau de altă culoare. La final, oul se încălzește la o sursă de căldură și cu un șervețel ștergem toate straturile de ceară. Obținem astfel un ou împistrit”, spune Monica Dușan, muzeograf.
Motivele ornamentaţiei ouălor încondeiate se diferenţiază în funcţie de localitate ce se prezintă în mai multe variante.
”Elementul fundamental folosit la decorarea ouălor de Paști are ca simbol soarele, reprezentat în trei variante: svastica (tetrascelul), triscelul și rozeta (steaua). ”Ornamentația românească tradițională are ca fundament acest simbol, reprezentat prin cele trei variante ale lui. Toate celelalte ornamente cunoscute astăzi sunt de dată mai recentă”, spune Artur Gorovei, în studiul său despre ouăle de Paști”, mai spune muzeograful hunedorean.
Colaborator
FOTO: Monica Dușan