Penitenciarele trebuie să găsească spații pentru izolarea deținuților suspecți de infecție cu COVID-19
Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a dispus mai multe măsuri pentru gestionarea situaţiilor în cazul în care va fi confirmat un caz de infectare cu Covid-19, atât în rândul deţinuţilor, cât şi în rândul personalului. Una dintre măsuri vizează găsirea unor spaţii cu destinaţie de izolare medicală pentru persoanele suspectate de Covid-19. De asemenea, se recomandă efectuarea triajului epidemiologic, monitorizarea stării de sănătate a angajaţilor şi a persoanelor aflate în custodie.
ANP a transmis, marţi, într-un comunicat de presă, care este abordarea instituţională a riscurilor şi vulnerabilităţilor pe linie medicală, în situaţia epidemiologică determinată de dinamica accelerată a virusului SARS-CoV-2, în vederea protejării vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii persoanelor private de libertate şi personalului.
Astfel, trebuie identificate şi stabilite, la nivelul fiecărei unităţi subordonate, penitenciar/penitenciar-spital/centru educativ/centru de detenţie, a unor spaţii (camere) cu destinaţie – izolare medicală, pentru cazarea persoanelor private de libertate cu posibil link epidemiologic, fără simptomatologie (persoane nou depuse).
Totodată, se au în vedere creşterea numărului de locuri de cazare destinate perioadei de „carantină şi observare” pentru persoanele private de libertate nou depuse, identificarea şi stabilirea, la nivel de sistem, de spaţii pentru cazarea suspecţilor Covid-19, în vederea izolării medicale, capacitarea şi pregătirea stucturilor sanitare din sistemul penitenciar (penitenciare-spital) pentru eventualitatea gestionării unor cazuri de infectare cu virusul SARS-Cov-2 (disponibilitate locuri internare).
Alte măsuri anunţate de ANP sunt: identificarea unor locaţii în perspectiva necesităţii cazării/izolării medicale pentru membri ai personalului; triaj epidemiologic pentru persoanele nou depuse şi personalul angajat; monitorizarea stării de sănătate a tuturor persoanelor custodiate/personal.
De asemenea, se are în vedere asigurarea necesarului de medicamente şi asistenţă medicală permanentă pentru persoanele private de libertate
“Raportat la aceste măsuri, aducem la cunoştinţă faptul că unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au procedat la achiziţionarea de materiale igienico-sanitare necesare igienei individuale a deţinutilor, precum şi de materiale sanitare (măşti, mănuşi, ochelari, combinezoane etc.) şi dezinfectanţi (dezinfectanţi pentru mâini, suprafeţe şi pardoseli), proporţional cu nevoile identificate, începând cu luna ianuarie”, se arată în comunicat ANP.
Sursa citată menţionează că, în ceea ce priveşte echipamentele de protecţie şi cele destinate efectuării triajului epidemiologic (scanner temperatură), acestea au fost achiziţionate direct la nivelul unităţilor şi prin distribuire de la penitenciarele-spital, fie din buget, fie din veniturile proprii – obţinute ca urmare a decontării, de Casa OPSNAJ, a serviciilor medicale prestate de personalul medical, astfel că, în prezent, angajaţii unităţilor şi persoanele private de libertate dispun de materialele de protecţie necesare.
În comunicat se mai precizează şi că nu sunt înregistrate cazuri de îmbolmări cu Covid-19.
news.ro