Se doreşte realizarea unui aquaparc la Geoagiu Băi
Ministerul Turismului poate finanţa o bază de agrement la Geoagiu Băi. Ajuns aici pentru dezbaterea publică pe proiectul Legii turismului, ministrul Mircea Titus Dobre a fost abordat şi de autorităţile locale pentru iniţierea şi derularea unor proiecte de investiţii. Judeţul Hunedoara are două staţiuni de interes naţional: staţiunea montană Parâng şi staţiunea balneoclimaterică Geoagiu Băi.
În Master plan, pe lista care cuprinde proiectele de investiții în turism, cu contracte de finanțare aflate în derulare este trecut Consiliul Local Petroșani, cu programul „Schi în România”. În schimb, la tabelul cu proiectele de investiții în turism de importanță locală se află trei puncte la judeţul Hunedoara: amenajare zonă de agrement, orașul Geoagiu; schi în România, stațiunea Straja, municipiul Lupeni şi dezvoltarea și extinderea „Domeniul Schiabil Șureanu”, orașul Petrila. „Avem acum Masterplanul de investiţii în turism şi Geoagiu are unul dintre cele 146 de proiecte aprobate de Guvern. Acum aştept de la domnul primar, în urma discuţiei pe care am avut-o azi (miercuri, 20 septembrie – n. red.), să vină cu studii de fezabilitate, cu documentaţia tehnico-economică în totalitate. Aceasta trebuie depusă la Ministerul Turismului, apoi este comitetul tehnico-economic (CTE) din cadrul Ministerului Turismului care aprobă şi dă aviz pe aceste proiecte, după care proiectul de întoarce la autorităţile locale. Trebuie să îşi facă rost de autorizaţie de construire, după care se poate vorbi despre o bugetare a acestor proiecte de investiţii”, a declarat, miercuri, ministrul Turismului, Mircea Dobre.
Primarul Geoagiului, Vasile Cărăguţ, spune că a discutat planurile sale pentru staţiunea Geoagiu Băi cu ministrul Dobre: „I-am explicat ceea ce vrem să facem aici. Intenţionăm să prezentăm proiectul unui Aquaparc. Practic. Vrem să facem în aşa fel, încât apele termale de aici să poată fi folosite şi în afara sezonului turistic de vară, adică turiştii să se poată bucura de ele şi în lunile de primăvară şi toamnă, poate chiar până în decembrie. Am încercat chiar şi să forţez puţin şi să aflu cam câţi bani am putea primi pentru acest proiect pentru a şti ce să cerem proiectanţilor, dar ministrul a spus că se aşteaptă depunerea tuturor solicitărilor din partea autorităţilor locale din ţară”.
Legislaţia prevede că, după obținerea avizului CTE, trebuie prezentată autorizația de construire, până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2019, în vederea acordării finanțării. Investitorii privaţi spun că aşteaptă de mult o mişcare din partea statului: „Deocamdată pe noi ne-a ajutat mai mult faptul că am fost declaraţi staţiune balneoclimaterică, ţinând cont de apele mezotermale care sunt aici, ape folosite în tratament”, spune Ioan Mihai Grecu, directorul Hotelului Germisara.
Acesta spune că staţiunea ar trebui să se ridice peste imaginea de acum, când este văzută ca o destinaţie pentru bolnavi: „Se simte aici nevoia unor investiţii, se simte nevoia unui centru care să fie altceva, care să ofere mai mult decât cazare şi tratament ca în prezent. Pentru hotelurile şi pensiunile din zonă ar prinde bine ceva de agrement. Noi am făcut aquaparcuri în orice altă zonă, doar unde trebuie, nu! Am făcut investiţii pe malul râului, pe deal, dar nu şi acolo unde avem aceste ape termale”.
Master planul de investiții în turism arată că pentru investițiile realizate în stațiunile de interes național, atestate în condițiile legii, contribuția Ministerului Turismului este de 90%, iar contribuția unității administrativ-teritoriale beneficiare este de 10%.
Ministrul a declarat că este încântat de potenţiatul locurilor: „Judeţul Hunedoara este pe harta turistică a României de foarte mult timp şi stă extraordinar de bine din toate punctele de vedere, de la obiective turistice până la cele culturale. Eu cred că sunt multe ţări care şi-ar dori ceea ce are acest judeţ”, a spus Mircea Dobre.
Ministrul spune că România este una dintre ţările europene cu un fond balnear remarcabil, din moment ce o treime din apele termale şi minerale de pe continent se găsesc în ţara noastră, iar Hunedoara stă bine şi în acest domeniu, care este o prioritate pentru minister: „Putem folosi infrastructura stațiunilor balneoclimaterice pentru a dezvolta turismul de sănătate. Dacă lucrăm inteligent, putem avea turism tot timpul anului”, a precizat Dobre.
Programul multianual pentru dezvoltarea investițiilor în turism şi pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiţii în turism a fost aprobat în luna august 2017. Master planul are ca obiectiv principal dezvoltarea comunităților locale din zonele cu potențial turistic ridicat, prin creșterea investițiilor publice în infrastructura turistică.
De asemenea, se urmărește dezvoltarea competitivă a turismului prin identificarea, evaluarea, prioritizarea pe forme de turism și o direcționare eficientă a investițiilor publice, dezvoltarea unei rețele de destinații turistice competitive pe plan internațional, valorificarea durabilă a specificului local și a elementelor de identitate națională prin turism și promovarea unei abordări integrate a politicii turistice la nivelul regiunilor, prin dezvoltarea durabilă a turismului.
Autorităţile hunedorene cred că judeţul poate paria pe turism: „Scăderea producţiei industriale aduce necesitatea ca în judeţul nostru să se dezvolte turismul. Noi avem resurse naturale, istorice, culturale şi investiţiile în acest domeniu ne pot aduce plusuri pe partea economică”, spune subprefectul Dorel Bretean, iar Radu Barb, director ADEH crede: „Este foarte bine că avem două staţiuni de interes naţional şi sper că o lege a turismului va deschide sectorul pentru investiţii de stat şi iniţiative private”.
Pe lângă Geoagiu Băi şi Parâng, cele două staţiuni de interes naţional, Straja şi Vaţa de Jos sunt declarate staţiuni de interes local. Pentru investiții realizate în stațiunile de interes local, atestate în condițiile legii, contribuţia ministerului este de 85%, iar contribuția unității administrativ-teritoriale beneficiare e de 15%; iar pentru investiții în alte domenii 70%, respectiv 30%.
Pentru investițiile de importanță națională, contribuția Ministerului Turismului este de 100%. Potrivit Master planului, se vizează dezvoltarea turismului de sănătate, a domeniului schiabil, dezvoltarea infrastructurii turistice de agrement, dezvoltarea echilibrată și integrată a zonei turistice din Delta Dunării și a stațiunilor de pe litoralul Mării Negre, dezvoltarea infrastructurii turistice de-a lungul Dunării, dezvoltarea infrastructurii turistice din zona montană înaltă, dezvoltarea infrastructurii de vizitare din ariile naturale protejate, altele decât cele din zona montană.
Laura OANĂ